Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beograd

Za ratni zločin u Belom Manastiru osuđeni na 36,5 godina zatvora

'sudnica, sudacki cekic'
'Photoshop'
Autori: mf/VLM, bb/VLM
19.06.2012.
u 11:44

Osuđeni su za ubojstvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana obitelji Čičak i ubojstvo nenaoružanog starca Ive Maleke

Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na deset godina, Branko Hrnjak na pet godina zatvora, a Velimir Bertić na godinu i pol zbog ubojstva najmanje šest hrvatskih civila u Belom Manastiru 1991. Sva četvorica bivših policajaca SUP-a Beli Manastir proglašena su danas krivima i osuđena pred Sudskim vijećem Specijalnog suda u Beogradu, kojim je predsjedavao Dragan Mirković.

U obrazloženju presude, sudac Mirković rekao je da je sud utvrdio da su optuženi od kolovoza 1991. do kraja te godine u Belom Manastiru počinili ratni zločin nad civilima, protuzakonita zatvaranja, zastrašivanje, teror, mučenje i nečovječno postupanje. Osuđeni su za ubojstvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana obitelji Čičak i ubojstvo nenaoružanog starca Ive Maleke. Utvrđeno je i da su optuženi civile tukli pendrekom, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, prijetili im da će ih "operirati nožem", izbijali im zube, tjerali ih da se međusobno tuku i gurali im pištolj u usta.

Slučaj Beli Manastir Državno tužiteljstvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije na osnovu Sporazuma o suradnji u gonjenju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Komentara 120

ZE
zeljkonl1
13:07 19.06.2012.

Malo su dobili....

PO
poirot
13:18 19.06.2012.

Pa malo, opet više nego što bi dobili u Hrvatskoj. Prvooptuženi za Ovčaru Miroljub Vujović je u Beogradu dobio 20 godina a u Hr je u odsustvu osuđen na 11 ili 12 godina. A što se tiče slučaj "Sisak" sa srpskim žrtvama, to očigledno u Hr nikada neće doći na red. Eto, da i srpsko sudstvo od nekog bude bolje.

OB
-obrisani-
20:57 20.06.2012.

neznam tko dijeli batine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije