Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija kutinske tvrtke

Yildirim i država se dogovorili, upis dionica Petrokemije u travnju

storyeditor/2024-03-06/PXL_260423_99563216.jpg
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
07.03.2024.
u 11:02

Glavni državni dioničari, CERP, Fond za financiranje razgradnje NEK, Janaf i Plinacro prihvatili prijedlog turskog vlasnika

Svih pet ključnih dioničara kutinske Petrokemije spremno je sudjelovati u dokapitalizaciji tvrtke, a upis dionica i uplata realizirat će se u travnju. Prijedlog o značajnom povećanju temeljnog kapitala koji je dala turska grupacija Yildirim, odnosno njezina tvrtka Terra Mineralna gnojiva koja je većinski vlasnik Petrokemije, na jučerašnjoj Glavnoj skupštini podržali su i predstavnici četiri državna dioničara – CERP-a, Fonda za financiranje razgradnje NEK, Janafa i Plinacra. S koliko će se točno kapitala osnažiti Petrokemija, ostaje i dalje nepoznat podatak jer dioničari su dali samo suglasnost na prijedlog. No iz redova državnih dioničara ostaje i dalje uvjeravanje kako je cilj da nakon provedbe dokapitalizacije država u Petrokemiji zadrži kontrolni paket, odnosno najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Dionica 1,0272 eura

Prijedlog koji je skupštinarima dao predsjednik Uprave Petrokemije Ali Odabaş predviđa da se sadašnji temeljni kapital od 55 milijuna eura poveća izdavanjem novih dionica uplatom uloga u novcu za najmanje 70 milijuna, na 125 milijuna eura, a maksimalno za 140 milijuna eura, na 195 milijuna eura. Dionice bi se izdavale po cijeni od 1,0272 eura pa, da bi ostvarila svoj cilj o zadržavanju kontrole nad proizvođačem mineralnih gnojiva, dioničari iz redova države zajedno bi trebali investirati u rasponu od 6 do nešto iznad 23 milijuna eura.

VEZANI ČLANCI: 

Izostanak detaljnijih informacija, pa i sporije odvijanje pregovora oko daljnjih odnosa u Petrokemiji dijelom su povezani i s činjenicom da je turski ulagač još i prije formalnog ulaska u vlasništvo u 2022., kupnjom Terra Mineralnih gnojiva od Ine i PPD-a, jasno dao do znanja da ga zanima 100-postotno preuzimanje kutinskog proizvođača te je bio voljan razgovarati i o kupnji državnog udjela.

Država je pak u međuvremenu odustala od ranijih planova o povlačenju iz Petrokemije, jer su se i tržišne i sigurnosne prilike promijenile. Pritom ni sama komunikacija oko prodaje ili ulaganja, bilo samo Yildirimovih ili zajedničkih, nije tekla dinamikom koju je očekivao Yildirim, te je i država ostala iznenađena kada je krajem prošle godine, objavom poziva za skupštinu, turska grupacija odlučila ubrzati donošenje odluka. U tom je dokumentu vodstvo Petrokemije ovu akciju i njezinu hitnost objasnilo nužnima, jer bi u suprotnom kompanija mogla biti u opasnosti od tehničkog bankrota. Na prvi termin početkom veljače nije se odazvao nitko od dioničara, uključujući i Yildirim, ali su potom uslijedili intenzivni razgovori.

Da je postignut kompromis dioničara, potvrđuje i to što se rokovi održavanja uplata tempiraju, prema dostupnim informacijama, nakon što skupštine i nadležna tijela u državnim tvrtkama i institucijama daju odobrenje za svoje učešće u dokapitalizaciji. Prve informacije, neslužbene, govore da se predviđa da se s uplatama ide ne prije 22. travnja.

VEZANI ČLANCI: 

Postupak uoči izbora

Činjenica da će se prije toga raspustiti Hrvatski sabor te da će se postupak odvijati uoči parlamentarnih izbora ne bi trebala poremetiti sam proces dokapitalizacije. Vlada je, naime, već na prošlotjednoj sjednici dala suglasnost CERP-u za sudjelovanje u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije, no sami detalji, pa među ostalim i hoće li za taj angažman CERP dobiti sredstva iz državnog proračuna i koliko, nisu objavljeni, budući da je odluka donesena na zatvorenom dijelu sjednice. CERP je, inače, pojedinačno najveći dioničar iz redova države, sa 17,90% udjela, Fond-NEK ima 12,73%, Janaf 9,09 i Plinacro 5,45%, a Yildirim 54,22% dionica.

Na zadržavanje države u Petrokemiji do sada pak nije bilo negodovanja iz redova oporbe, pa nije za očekivati da bi ova tema mogla postati problem u izbornom prepucavanju.

GALERIJA: Josipa Rimac na kavi s Milenkom Bašićem, suoptuženikom u aferi Vjetroelektrane

storyeditor/2024-03-06/PXL_260423_99563216.jpg
1/12

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije