Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska štednja

Osjećate se demotivirano i neproduktivno na poslu? Ovo će vam sigurno vratiti zadovoljstvo

Radnici
Foto: Envato Elements
1/6
13.03.2024.
u 10:59

Odnos prema zaposlenicima puno govori o poslodavcu, a prava motivacija uvijek je na cijeni. Svoje zaposlenike možete nagraditi uplatom premije u dobrovoljnom mirovinskom fondu

Za uspjeh u poslovnome svijetu, osim financijskog profita neke tvrtke, danas je jedna od važnijih stavki i njezin imidž, odnosno način na koji tvrtku doživljavaju klijenti, drugi poslodavci, ali i sami zaposlenici. Tvrtke koje su svoj status izgradile kao odlični poslodavci otvaraju si vrata za zapošljavanje kvalitetnije radne snage, a time i proširuju svoje tržište.

No što znači biti poslodavac koji je usmjeren na boljitak svojih zaposlenika? Prije svega, to je pronalaženje načina na koje će ih motivirati i dati im do znanja da cijeni njihovu stručnost, zalaganje, rad i trud. Motivirati zaposlenike danas je moguće na razne načine, od podizanja plaće, omogućavanja raznih edukacija, uplaćivanja bonusa, godišnjih sistematskih pregleda, sportskih aktivnosti pa do nagradnih putovanja. No jedan od načina na koji možete nagraditi svoje zaposlenike jest ulaganje u njihovu buduću mirovinu, a ova vrsta motivacije donosi i vama, kao poslodavcu, benefite i olakšice.

Mirovinska štednja kao motivacija

Naime, treći mirovinski stup ili dobrovoljni mirovinski fond omogućava poslodavcu vrlo fleksibilno ulaganje u zaposlenika, što znači da možete uplaćivati kako i kada želite: godišnje, mjesečno, kvartalno, polugodišnje te mijenjati dinamiku i iznose. Ako, kao poslodavac, plaćate premiju dobrovoljnog mirovinskog osiguranja po jednom zaposleniku, neoporezivo možete uplatiti do 66,36 eura mjesečno ili 796,34 eura godišnje. Cijeli iznos koji uplatite, kao dobrovoljnu mirovinsku štednju zaposlenicima, vama, poslodavcu, porezno je priznati rashod te vam umanjuje osnovicu poreza na dobit.

Na primjer, uplata od 66,36 eura mjesečno u dobrovoljni mirovinski fond po zaposleniku upola je manji trošak za poslodavca u odnosu na povećanje neto plaće radniku za isti iznos. Evo kako ovo izgleda u brojkama: ako zaposleniku, koji prima neto plaću od 1000 eura, odlučite dati povišicu od 66,36 eura, ukupan trošak povišice za samca u Zagrebu iznosit će čak 108,57 eura. Na istu uplatu od 66,36 eura mjesečno u dobrovoljni mirovinski fond po zaposleniku ne plaćate baš nikakav dodatni trošak. Osim toga, za povišicu kroz uplatu u dobrovoljni mirovinski fond ne trebate mijenjati ugovor o radu, već trebate samo pisanu suglasnost zaposlenika.

Foto: Shutterstock

Kako zaposlenicima objasniti benefite ovakvog nagrađivanja?

Jednostavno. Svakom zaposleniku važno je koliku će mirovinu ostvariti jednoga dana, kada uđe u dob za umirovljenje. Dobrovoljna mirovinska štednja je jedini financijski proizvod u Hrvatskoj koji obuhvaća državna poticajna sredstva, prinos fonda i uplatu premije. Na primjer, zaposlenik kojem poslodavac u treći stup uplaćuje 66,36 eura mjesečno ili 796,34 eura godišnje, nakon pet će godina, uz prinose od 3 posto, na računu imati 4810* eura, što znači da je uz uplate poslodavca dodatno ostvario zaradu od 813 eura na državnim poticajima i prinosima fonda

Štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu otvara zaposleniku još jednu mogućnost – ušteđeni novac u ovome fondu može početi koristiti već sa 55 godina, bez obzira na to je li još uvijek u radnom odnosu ili je u mirovini, a može tražiti jednokratnu isplatu do 30 posto iznosa.

Da biste postigli svoje ciljeve poslovanja i ostvarili poslovne strategije, važan je kvalitetni radni kolektiv i zaposlenici koji znaju da brinete za njihov boljitak i njihovu budućnost. Graditi na sigurnim ulaganjima jedan je od temelja poslovnog uspjeha i kredibiliteta, a time, kao poslodavac, stvarate i neupitan imidž koji je presudan i za vaše buduće poslovanje.

(Izvor; Izračun dobrovoljnih mirovinskih fondova; izračuni su informativni i nisu jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti)

Sadržaj donosimo u suradnji s UMFO-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije