Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirno u mirovinu

Evo kako provjeriti stanje na svome osobnom mirovinskom računu i zašto je to važno

UMFO
Foto: Shutterstock
1/2
13.03.2024.
u 11:33

Kako biste mogli planirati svoje dane u mirovini i znati kolika ćete imati primanja, važno je štedjeti u dobrovoljnim mirovinskim fondovima te provjeravati stanje na svome osobnom računu

Kada su u pitanju naše osobne financije, u svakom trenutku znamo koliko novca imamo na računu. Ako baš i ne znamo točan iznos u cent, koristeći m-banking, odlaskom na bankomat ili u poslovnicu banke, vrlo brzo to možemo utvrditi. Znamo i koliko nam novca treba da pokrijemo sve mjesečne izdatke jer samo tako možemo planirati i organizirati budućnost. No mnogi od nas, nažalost, ne promišljaju o tome kako će izgledati njihovi dani kada odu u mirovinu te ne vode dovoljno računa o tome kako povećati mirovinu, a mogućnost je vrlo jednostavna: na vrijeme početi s planiranom štednjom u dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Najvažnije je znati da iznos štednje sami odrađujete, možete štedjeti koliko sami odredite, a ta će se odluka itekako pozitivno odraziti na iznos vaše mirovine.

Načini za provjeru računa

Foto: Shutterstock

A kako možete doznati koliko imate novca na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu? Pozivom na besplatni info telefon fonda. Morate znati broj svoga mirovinskog računa i zaporku ili PIN broj i OIB. To su podaci koje svaki član dobiva nakon upisa u fond. Osim pozivom, stanje možete provjeriti i na službenoj web-stranici svakog fonda. Također, možete poslati i online zahtjev za uvid u stanje računa ili možete kontrolirati stanje na osobnom računu putem aplikacije. Stanje računa možete pratiti i putem SMS poruke na mobilnom telefonu koju će vam slati vaš odabrani fond. Ovu mogućnost možete odabrati prilikom učlanjivanja u fond, ali i kasnije. Član koji dogovori primanje obavijesti putem SMS poruka, dobivat će informaciju o promjeni stanja računa nakon svake uplate doprinosa.

Novac se ne može podignuti s računa

Iako lako možete doznati stanje računa, novac s osobnog računa obveznog mirovinskog fonda nije moguće podignuti. Taj je novac namijenjen isključivo isplati mirovine kada za nju ostvarite uvjete. Koliko će pak ona iznositi, možete besplatno zatražiti preko sustava e-Građani, kojim ulazite na korisničke stranice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a dobit ćete informativni izračun mirovine iz prvog stupa. Izračun možete zatražiti i u područnom uredu HZMO-a, a to će vas stajati 9,29 eura. Mirovine iz drugog stupa isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva, a na web-stranicama Raiffeisen mirovinskoga osiguravajućeg društva d.d. i HRMOD – Hrvatskog mirovinskoga osiguravajućeg društva dostupan je kalkulator obvezne i dobrovoljne mirovine.

Pitate li se pak tko je vlasnik novca na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu, dobro je znati da je to osobna imovina svakog člana, dakle vaše vlasništvo i vaša nasljedna imovina. Mirovinska štednja u drugom stupu koristi se isključivo za isplatu mirovine člana fonda i zakonom je zaštićena od ovrhe, stečaja ili likvidacije fonda ili banke skrbnika fonda. Ako član fonda ne doživi mirovinu, a ni jedan član obitelji ne ispunjava uvjete za obiteljsku mirovinu, kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana postaju nasljedstvo. U slučaju smrti osiguranika obveznoga mirovinskog fonda, a pod uvjetom da članovi obitelji nemaju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukupno kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana fonda predmet su nasljeđivanja prema Zakonu o nasljeđivanju. Obvezni mirovinski fondovi ne isplaćuju novac s računa nasljednicima, nego prema nalogu REGOS-a, na prolazni račun u REGOS, s kojeg se novac isplaćuje nasljednicima. Sva imovina na osobnom računu u mirovinskom fondu je nasljedna.

Sadržaj donosimo u suradnji s UMFO-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije