Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za sigurniju starost

Došao je taj trenutak: Kako do mirovine u četiri jednostavna koraka

sretan stariji par
Foto: Shutterstock
1/4
13.03.2024.
u 11:43

Kako biste znali koliku mirovinu možete očekivati i koji vas sve koraci očekuju prije službenog umirovljenja, važno je doznati kako uopće funkcionira naš mirovinski sustav.

Dok smo u naponu životne energije, mladi i sposobni raditi te realizirati svoje poslovne ambicije, malo tko od nas razmišlja o kasnijem razdoblju života, vremenu kada odlazimo u mirovinu. No treba uzeti u obzir da je upravo u ovome osjetljivom dobu važno osjećati sigurnost i bezbrižno stariti.

Prema podacima UMFO-a, svake godine u mirovinu odlazi oko 50 000 radnika, a riječ je o osobama koje su ostvarile pravo na mirovinu, ali i onima koji su je naslijedili od preminulog bračnog druga. No da biste ostvarili pravo na mirovinu, važno je ispuniti neke uvjete, a nakon što ih ispunite i poduzeti konkretne korake.

Kako ostvariti pravo na mirovinu?

Da biste ostvarili pravo na svoju mirovinu, morate navršiti određenu starosnu dob – muškarci u starosnu mirovinu mogu sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, a žene trenutno u starosnu mirovinu mogu sa 62 godine i devet mjeseci te barem 15 godina mirovinskog staža.

Kao zaposlena osoba, cijeli svoj radni vijek u uplaćujete obvezne mirovinske doprinose od ukupno 20 posto, i to u prvi i drugi mirovinski stup. Također, svaki mjesec u obavezni obvezni mirovinski fond ili drugi stup uplaćujete mirovinsku štednju, što je 5 posto vaše bruto plaće, i to je vaša osobna i nasljedna imovina. Ona se koristi za isplatu osobne mirovine iz drugog stupa, ali u trenutko odlaska u mirovinu postoji mogućnost njezine jednokratne isplate u vrijednosti od 20 posto.

Foto: Shutterstock

Glavni je uvjet da biste dobili takvu isplatu da izaberete isplatu svoje mirovine iz prvog i drugog stupa. Naime, u trenutku odlaska u mirovinu, ovisno o tome što je za vas povoljnije, možete odabrati isplatu mirovine i samo iz prvog stupa. U tom slučaju cijela vaša mirovinska štednja iz drugog stupa uplaćuje se u državni proračun i dobivate isplatu svoje mirovine samo iz prvog stupa međugeneracijske solidarnosti. Drugi model je isplata mirovine iz prvog i drugog stupa. Mirovinu iz prvog stupa uvijek isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Za isplatu mirovine iz drugog stupa sami morate odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) u koje se prenosi cijela vaša mirovinska štednja iz obveznog mirovinskog fonda. Birate model isplate svoje mirovine i s odabranim MOD-om sklapate ugovor.

Da biste mogli ostvariti pravo na jednokratnu isplatu 20 posto svoje mirovinske štednje, izračunata mirovina iz prvog stupa mora biti 15 posto veća od zakonom zajamčene najniže mirovine. Najnižu mirovinu dvaput godišnje određuje HZMO. Ako ste odabrali jednokratnu isplatu 20 posto svoje mirovinske štednje, važno je znati da će se za taj iznos umanjiti isplata vaše mirovine iz drugog stupa.

Kako povećati svoju mirovinu?

No ne morate biti osuđeni na oskudnu mirovinu jer postoji mogućnost štednje u dobrovoljnom mirovinskom fondu kojom možete povećavati svoju mirovinu iz prvog i drugog stupa. Vaša će se štednja povećavati zbog prinosa koji ostvaruju društva za upravljanje mirovinskim fondovima, ali i zbog državnih poticaja od 15 posto, koje dobivate na godišnjoj razini. Štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu otvara vam još jednu mogućnost – ušteđeni novac u ovome fondu možete početi koristiti već sa 55 godina, bez obzira na to jeste li još uvijek u radnom odnosu ili ste u mirovini, a možete tražiti jednokratnu isplatu u visini od 30 posto ukupnih sredstava.

Foto: Shutterstock

Također, postoji mogućnost prijevremene isplate sredstava ili prijevremene periodične isplate u slučaju potpunog gubitka radne sposobnosti, odnosno uslijed opće nesposobnosti za rad. Mogućnost isplate mirovine iz dobrovoljnog mirovinskog fonda putem mirovinskog društva

Ako po ostvarivanju prava vrijednost vaše imovine u dobrovoljnom mirovinskom fondu iznosi do 17.253,96 eura , možete odabrati da vam se cjelokupni iznos isplaćuje putem mirovinskog društva, kao privremena mirovina, ali tada ne možete odabrati da vam se iznos manji od 3.981,69 eura isplati putem mirovinskog osiguravajućeg društva.

Ako na svome osobnom računu po ostvarivanju prava na mirovinu vrijednost vaše imovine iznosi 17.253,97 eura ili više, možete odabrati privremenu isplatu mirovine u visini do 13.272,28 EUR putem mirovinskog društva, a preostali iznos isplaćuje se putem mirovinskog osiguravajućeg društva ili društva za životno osiguranje.

Postoji još jedan način kako možete povećati svoj budžet u mirovini, možete kombinirati mirovinu i rad na pola radnoga vremena, što je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) s kraja kolovoza, koristilo koristilo čak 23.640 umirovljenika.

Što trebate učiniti da uđete u mirovinu?

Papirologija često zna biti prava muka, a u birokratskom sustavu lako se pogubimo. No da biste ostvarili svoje pravo na mirovinu, ne možete izbjeći dio s predavanjem dokumentacije i izračunom mirovine. Kako biste dobili rješenje o svojoj mirovini i na vrijeme je počeli primati, trebate poduzeti određene korake.

Podnošenje zahtjeva: Kao i u svim administrativnim poslovima, prvo Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebate podnijeti zahtjev za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu , što možete učiniti najranije mjesec dana prije prestanka osiguranja.

Izračun mirovine: Potom vam REGOS na kućnu adresu šalje informativni izračun mirovine koji se sastoji od dva izračuna: vaše mirovine iz prvog stupa (izrađuje ga HZMO) i vaše mirovine iz drugog stupa (izrađuje ga mirovinsko osiguravajuće društvo).

Foto: Shutterstock

Odluka je na vama: Nakon što proučite što je za vas povoljnije, donosite odluku hoćete li primate mirovinu iz prvog ili oba stupa mirovinskog osiguranja, i to potpisujete kao izjavu na šalteru REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine. REGOS će vašu izjavu dostaviti HZMO-u, koji vam tek tada izdaje rješenje o priznavanju prava na mirovinu.

Dobivate rješenje o mirovini: HZMO određuje vašu mirovinu iz prvog stupa, a REGOS daje nalog obveznom mirovinskom fondu da cijelu vašu kapitaliziranu štednju prebaci u mirovinsko osiguravajuće društvo s kojim morate sklopiti ugovor o mirovini iz drugog stupa.

Kako izračunati koliko će vam iznositi mirovina?

No ako i prije podnošenja zahtjeva za ulazak u mirovinu želite doznati informativni izračun mirovine iz prvog stupa, možete ga besplatno zatražiti preko sustava e-Građani na korisničkim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ovaj informativni izračun možete zatražiti i u područnom uredu HZMO-a, što ćete morati platiti 9,29 eura. No mirovine iz drugog stupa isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva. Na web-stranicama Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva d.d. i HRMOD - Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva dostupan vam je i kalkulator obvezne i dobrovoljne mirovine.

Sadržaj nastao u suradnji s UMFO-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije