Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJE

Znate li koliko imate novca na svom računu mirovinskog fonda? Evo zašto je to važno

UMFO
Foto: Shutterstock
1/3
13.03.2024.
u 11:37

To je osobna kapitalizirana mirovinska štednja, vaš novac i vaša osobna imovina! U svakom trenutku možete provjeriti koliko novca imate na svojem mirovinskom računu.

Svi znamo koliko novca imamo na svojim bankovnim računima, pa čak i koliko imamo impulsa na mobilnim računima, no važnu stvar za naše mirovine i financije u budućnosti zaboravljamo, a to je mirovinska štednja u obveznom mirovinskom fondu koja je također na vašem osobnom računu. Riječ je o osobnoj kapitaliziranoj mirovinskoj štednji, vašem novcu i vašoj osobnoj imovini! U svakom trenutku možete provjeriti koliko novca imate na svojem mirovinskom računu. Prinos je zarada ili gubitak koji na ukupnu mirovinsku štednju svojih članova ostvaruju mirovinska društva koja na tržištu kapitala investiraju imovinu obveznih mirovinskih fondova. Konkretno, prinos je postotak promjene vrijednosti obračunske jedinice tijekom određenog razdoblja, primjerice jedne godine, a ovisi o kretanju tržišne vrijednosti imovine mirovinskog fonda: na primjer, cijene obveznica, dionica i drugih vrijednosnih papira i imovine koja je u njegovu portfelju.

Kako pratiti investicije svojeg fonda i ostvarene prinose

Mirovinski fondovi na web-stranicama objavljuju informacije o ulaganjima, čiji je udio veći od 10 posto, svaki mjesec objavljuju strukturu ulaganja, a dvaput godišnje i popis svih ulaganja. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) na svojem webu hanfa.hr svaki mjesec objavljuje izvješće o poslovanju obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova s informacijama o strukturi ulaganja u dionice, obveznice i ostale kategorije te ostvarenim prinosima svakog fonda. Vrijednost obračunske jedinice svih obveznih mirovinskih fondova svaki dan možete pratiti na portalu Regosa regos.hr, na hrportfolio.hr i na stranicama mirovinskih fondova.

Kako provjerite stanje osobnog računa

Foto: Shutterstock

Pozivom na besplatan info telefon svojeg fonda: uz broj svojeg mirovinskog računa i zaporku ili zaporku i OIB. To su podaci koje svaki član dobiva nakon upisa u fond.

SMS porukom koju šalje odabrani fond. Ovu mogućnost član mora odabrati prilikom učlanjivanja u fond, a SMS poruku dobit će prilikom svake promjene stanja na računu, dok jednom godišnje svaki fond svojim članovima šalje izvješće o stanju na njihovu računu – mirovinskoj štednji i ostvarenim prinosima u aplikaciji koju imaju pojedini mirovinski fondovi.

Kako investiraju mirovinski fondovi

Svaki dobrovoljni mirovinski fond ima svoju investicijsku strategiju. Uz vaše uplate na osobnom računu u dobrovoljnom mirovinskom fondu kumuliraju se i državni poticaji te prinos koji fond ostvaruje ulaganjima imovine svih članova na tržištu kapitala. Dobrovoljni mirovinski fondovi ulažu u obveznice na domaćem i stranom tržištu, dionice i ostale financijske instrumente sukladno Prospektu. Razlikuju se prema investicijskoj strategiji pa svaki fond objavljuje Prospekt, koji je javni dokument u kojem možete pročitati strategiju ulaganja, troškove i ostale važne informacije o poslovanju fonda.

A, B ili C obvezni mirovinski fond

Obvezni mirovinski fond, s obzirom na strategiju ulaganja i strukturu portfelja, može biti kategorije A, B ili C, a navedenim kategorijama upravlja isto mirovinsko društvo. Rizik ulaganja je najmanji u fondu kategorije C, a najveći u fondu kategorije A.

Obvezni mirovinski fondovi različitih kategorija razlikuju se i po ograničenjima članstva s obzirom na životnu dob, tj. referentni dan. Referentni dan je dan ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. 

Prema promjenama iz obveznog mirovinskog osiguranja, koje stupaju na snagu 1. travnja 2024. godine, osiguranik može biti član mirovinskog fonda kategorije A ako je do referentnog dana ostalo 10 ili više godina, ali i iznimno, na temelju svog zahtjeva ako je do referentnog dana ostalo pet ili više godina.

Prema novim odredbama osiguranici mogu biti članovi mirovinskog fonda kategorije B ili C, neovisno o duljini vremenskog razdoblja do referentnog dana, odnosno dana kada stupaju u starosnu mirovinu.

Karakteristike kategorije fondova po rizičnosti ulaganja i očekivanim prinosima:

Foto: Shutterstock

Kategorija A – rizičnija kategorija jer je imovina fonda izloženija dionicama u odnosu na druge vrste financijske imovine (npr. državne ili korporativne obveznice) i s očekivanim višim prinosima u dužem razdoblju. Članovi ovog fonda mogu biti osobe koje do ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu imaju najmanje 10 godina, ali iznimno, na temelju vlastitog zahtjeva, ako im je do referentnog dana ostalo pet ili više godina.

Kategorija B – kategorija umjerenog rizika koju obilježava umjerenija investicijska strategija, s dugoročno očekivanim umjerenim prinosima. Namijenjena je svim osiguranicima, bez obzira na duljinu vremenskog razdoblja do referentnog dana.

Kategorija C – kategorija s najmanjim rizikom i nižim očekivanim prinosima u dužem roku jer se imovina ulaže isključivo u niskorizična ulaganja (npr. oročene depozite ili obveznice). Namijenjena je svim osiguranicima, bez obzira na duljinu vremenskog razdoblja do referentnog dana.

Obvezni mirovinski fondovi A, B i C kategorije razlikuju se prema strategiji ulaganja i ograničenjima članova, koji mogu izabrati fond, ovisno o tome koliko im je godina ostalo do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu.

Sadržaj donosimo u suradnji s UMFO-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije