Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Zekanović:

'Vučić se diči svojim četništvom, a mi to sve ignoriramo'

Hrvoje Zekanović i Ladislav Ilčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.04.2018.
u 12:17

HRAST-ov dvojac izrazio je nezadovoljstvo hrvatskom vanjskom politikom, posebice odnosima sa Srbijom

HRAST poziva sve domoljubne stranke na zajedništvo u referendumskim inicijativama za otkazivanje Istanbulske konvencije te za promjenu izbornog zakonodavstva. S nekim strankama, ali i pojedincima iz nekih stranaka (poput HDZ-a) već razgovaraju, poručili su danas.

Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić na konferenciji za novinare u Saboru kazao je kako njihova stranka svesrdno podržava ove dvije inicijative, posebice onu oko otkazivanja Istanbulske konvencije.

- Rasprava o Istanbulskoj konvenciji značajno je utjecala na političku situaciju u državi, HDZ je prema istraživanjima popularnost pala za sedam do osam posto, sigurno i zbog ove teme. Osim toga, apsolutno nam je potrebna i promjena izbornog zakona, i potrebno nam je zajedništvo da ove inicijative uspiju. U nadi tog zajedništva, vjerujemo da ćemo mijenjati društvenu i političku sliku zemlje – kazao je Ilčić. Poziv na to zajedništvo odaslali su, dodaje, prošli tjedan na više adresa, ne samo tzv. desnici nego i pučanima koji su nacionalno orijentirani, a neki su pozive na razgovor već prihvatili. Ipak, Ilčić ne želi otkrivati imena, a njegov stranački kolega Hrvoje Zekanović dodaje kako i u HDZ-u ima pojedinaca koji će podržati ovu inicijativu.

Ne slažu se sa stavom kako referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije ne bi bio legalan jer se međunarodni ugovorni ne mogu otkazivati, jer, naglašavaju, u samoj je konvenciji propisana mogućnost otkazivanja.

- Jako puno ljudi se tu angažiralo i vjerujem da će referendum uspjeti. Od donošenja Konvencije ništa radikalno se nije i neće promijeniti, ali to je politika malih koraka, oni znaju što rade da se nitko ne bi uznemirio – tvrdi Zekanović.

HRAST-ov dvojac izrazio je nezadovoljstvo hrvatskom vanjskom politikom, posebice odnosima sa Srbijom. Dok se tamo rehabilitira četnički pokret, dodaju, srbijanska službena politika ne radi ništa kako bi to zaustavila.

- Želimo li mi pod bilo koju cijenu graditi odnose sa Srbijom? Moramo riješiti istinu jer samo tako možemo graditi dobre odnose, a istina je da se rat vodio na teritoriju Hrvatske gdje je Srbija bila agresor. Hrvatski narod se mora postići jedinstvo u stavu da se naši odnosi sa Srbijom moraju temeljiti na istini, a ako oni nisu spremni priznati da su zločinci... - komentira Ilčić, a Zekanović se pita što bi bilo da Njemačka nakon drugog svjetskog rata nije priznala istinu.

Zekanović smatra da su eventualne recipročne mjere Srbije za naše ministre očekivane.

- Oni su uvijek korak ispred nas dok mi vodimo mlaku i mekanu politiku. Srbija zna što hoće, nas prikazuje kao ustašku vlast. Treba konceptualno promijeniti priču, Vučić se diči svojim četništvom, ne odriče se Šešelja, nije se ispričao za Glinu..., a mi sve to ignoriramo i jedina naša misija je da Srbija što prije uđe u Srbiju – zaključuje Zekanović te i u odnosu prema Srbiji poziva sve u Hrvatskoj na zajedništvo.

Hrvoje Zekanović i Ladislav Ilčić
1/88

Komentara 42

FR
franciskofranko4
13:01 26.04.2018.

Zeko mlati vraga i čupa mu rogove.Bravo Zeko ,samo tako .

Avatar Croat2018
Croat2018
16:05 26.04.2018.

Srbija je bila nedvojbeno AGRESOR na Hrvatsku prije 25-ak god. (1991-1995)! Srbija to negira i koristi PROTUPROPAGANDU - s provokacijama iz NDH-doba (1941-1945) i temama o Jasenovcu, Ustasama i sl. preusmjerava pozornost javnosti na doba prije 75-ak godina!!! TKO: Aleksandar VUCIC (Predsjednik RS), Ivica DACIC (prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova), Aleksandar VULIN (ministar odbrane) i Vojislav SESELJ (ratni zlocinac srp. radikalne stranke)

Avatar Croat2018
Croat2018
16:32 26.04.2018.

CIRKUS (provokacije, incidenti itd.) od ratnog zlocinca Vojislava SESELJA (srp. radikalna strnka) politickom vrhu Srbije ocigldeno odgovara jer odvlaci pozornost od teskih EKONOMSKIH (Air Serbia na rubu bankrota jer posluje pozitivno samo zbog podrske drzave preko 50 mio. EUR godisnjee zadnje 3 god.) i POLITICKIH PROBLEMA (izgubljeni Kosovo i Agresija na RH 1991-1995 i moguce visoke ostete u mrd. EUR-a) itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije