Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANU FILIPOVIĆU SUD POVISIO KAZNU

Vozaču kamiona koji je na odmorištu usmrtio dvije curice i 28-godišnjakinju osam godina zatvora

Sisak: Počelo suđenje vozaču kamiona za izazivanje prometne nesreće na odmorištu kod Novske
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
12.12.2021.
u 17:00

Riječ je o epilogu stravične nesreće  koja se dogodila u lipnju 2019. na autocesti  kod Novske.

Ivanu Filipoviću (61) koji je u rujnu na Županijskom sudu  u Sisku  nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je skrivio nesreću u kojoj su poginule tri osobe, a jedna je teže ozlijeđena, Visoki kazneni sud (VKS) povisio je kaznu za dvije godine. Presuda, u koju je uračunato i sedam mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru, tako je postala pravomoćna. Osim toga Filipoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju pet godina, a ta zabrana mu počinje teći nakon što odsluži kaznu.

Riječ je o epilogu stravične nesreće  koja se dogodila u lipnju 2019. na autocesti  kod Novske. Filipović je upravljao tegljačem s prikolicom, i to umoran i pod utjecajem Normabela kojeg je pio zbog bolova. Kretao se izlaznom trakom koja vodi na benzinsku postaju i odmorište brzinom koja dvostruko premašuje dopuštenu brzinu kretanja. Na prostoru benzinske postaje u to vrijeme je bio zaustavljen autobus sa školskom djecom iz Erduta, a Filipović se tereti da se u odmorište dovezao pri brzini od 78 km/h te je tegljačem udario dvije pješakinje. Od siline udarca pješakinje su odbačene na asfaltiranu površinu te su teško ozlijeđene. Filipović se nastavio kretati te je udario u druge dvije pješakinje koje su nakon udara podvučene ispod prednjeg dijela tegljača, a potom u daljnjoj vožnji i pregažene. U nastavku vožnje je udario u parkirani  automobil. Potom je sletio izvan kolnika na zelenu površinu gdje se zaustavio. Dvije pregažene 14-godišnjakinje  su  na mjestu događaja preminule. Teško ozlijeđena 28-godišnjakinja je preminula u bolnici nakon mjesec dana.

Obrazlažući zašto mu je povisio kaznu za dvije godine VKS je naveo  da smatra kako je prvostupanjski sud odmjerio prenisku kaznu te pojašnjavaju da sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne

-  Precijenjen je značaj olakotnih okolnosti, a istodobno se nije u dovoljnoj mjeri cijenio značaj izuzetno teških otegotnih okolnosti. Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti iskreno priznanje i kajanje, isprika i sućut obiteljima žrtava, prijašnja neosuđivanost te okolnosti da je otac troje djece, od kojih je dvoje maloljetno i o kojima je dužan skrbiti. Kao otegotne okolnosti cijenjeno je da je riječ o profesionalnom vozaču od kojeg se tražila povećana pažnja prilikom sudjelovanja u prometu. Ovo osobito zato što je upravljao skupom vozila velikih gabarita, a  kretao se brzinom koja dvostruko premašuje brzinu kojom se dopušteno kretati na odmorištima i benzinskim postajama uz autocestu. Takvom vožnjom i vozilom je ugrozio također i druge ljude koji su se nalazili na prostoru benzinske postaje i odmorišta. Međutim, prvostupanjski je sud propustio cijeniti činjenicu da je optuženik dvadeset dana prije počinio prekršaj jer je tegljačem prešao na zaustavni trak i udario u zaustavljeno teretno vozio. Prekršaj je počinio nakon što je u dva navrata zatražio liječničku pomoć radi zdravstvenih problema zbog čega mu je bio propisan lijek Normabel. To upućuje da je znao da ima zdravstvenih problema i da je uslijed toga bio nesposoban za sigurnu vožnju. No, tu je činjenicu ignorirao i nastavio istovremeno uzimati lijekove i upravljati vozilom kategorije ''C+E''. Nije mario za eventualne posljedice koje vožnjom u takvom stanju može prouzročiti drugim sudionicima u prometu pa je u takvom stanju počinio kazneno djelo. Prekršio je više odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Time je pokazao izrazitu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i viši stupanj kriminalne volje. Žrtve koje su preminule u ovoj prometnoj nesreći su izuzeto mlade osobe (dvije u dobi 14 godina, jedna 28 godina), a pored tog jedna osoba je teško tjelesno ozlijeđena. Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje bez obzira na utvrđene olakotne okolnosti - navedeno je u obrazloženju presude Visokog kaznenog suda.

Komentara 1

OB
Oblivion
08:08 13.12.2021.

Šta sprječava nekog pacijenta u terminalnoj fazi bolesti da sjedne u auto i pregazi političara ili nekog uglednog robovlasnika(poduzetnika)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije