Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
impresivan poziv, ali...

Vojni stručnjak otkrio zašto je Putinova odluka o mobilizaciji jako opasan potez za Rusiju

Putin i puška
Foto: REUTERS
1/5
21.09.2022.
u 16:47

Problem za Rusiju je što neuspjeh nije opcija. Treba im više vojnika. Pokušali su koristiti plaćenike i koristili su relativno mali broj, ali nisu se pokazali učinkovitima na bojnom polju - i zato su najavili ovu djelomičnu mobilizaciju, zaključio je umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva Sean Bell

Umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva Sean Bell rekao je da veličina Putinovog poziva na mobilizaciju može zvučati impresivno, ali da oni koji su mobilizirani nisu bili aktivni vojnici prekaljeni u bitkama. "300.000 zvuči velika brojka, ali ti ljudi nisu obučeni, nemaju iskustva, nisu spremni, a ovo je nevjerojatno neprijateljsko okruženje", dodao je, piše Sky News .

"Kvantiteta ima vlastitu kvalitetu, ali ovo bi moglo biti izuzetno opasno za Rusiju. Nitko od vojnih stručnjaka ne vjeruje da će ovo promijeniti igru ​​za Rusiju", dodaje Bell.

"Tijekom posljednjih nekoliko tjedana vidjeli smo preokret. Ruska vojska je definitivno potrošena i Ukrajinci sada imaju prednost", dodao je. "Problem za Rusiju je što neuspjeh nije opcija. Treba im više vojnika. Pokušali su koristiti plaćenike i koristili su relativno mali broj, ali nisu se pokazali učinkovitima na bojnom polju - i zato su najavili ovu djelomičnu mobilizaciju", zaključio je. 

Putinova tvrdnja da on "ne blefira" o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja za obranu ruskog teritorija bila je alarmantna, dodao je Bell, ali je možda bila potaknuta njegovim unutarnjim krugom. "Putinova invazija na Ukrajinu nije išla po planu, njegova vojska je oštećena i malo je vjerojatno da će ostvariti sve svoje prijeratne ambicije", rekao je.

"Izazov je, osobito tvrdolinijaši oko njega, koji neće htjeti vidjeti Rusiju potučenu i jako će se zalagati za neki oblik eskalacije i zato čujemo dio retorike. Kao vojnik, kad ovo pogledam, ništa novo nije najavljeno", rekao je Bell.

“Dakle, ono što je najvjerojatnije jest da je ovo poruka međunarodnoj zajednici da Rusija još uvijek može zaštititi samu sebe, i što je vjerojatno još važnije za domaću rusku publiku, da pokaže da je unatoč taktičkim neuspjesima na bojnom polju, Rusija još uvijek globalna supersila", kazao je. 

Dapače, ruski čelnik dao je slične izjave u prošlosti, a u veljači, u prvim danima invazije, naredio je da se njegove snage za nuklearno odvraćanje stave u stanje visoke pripravnosti. Uz strahove od nuklearnog oružja, postoji i zabrinutost da bi mogao pribjeći kemijskom oružju ako ga se stjera u kut.

"Vrijeme je za diplomaciju", rekao je bivši vicemaršal zrakoplovstva. "Moramo dati Putinu prednost. Ako on nema prednost, postoji veliki rizik da će ovo eskalirati", naglasio je. 

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
18:13 21.09.2022.

"veličina Putinovog poziva ...impresivna, ali [to] nisu... aktivni vojnici prekaljeni u bitkama." To je isto kao kad su Ameri slali svoju nacijonalnu gardu u Irak, samo tada mediji nisu angazirali ovakve "strucnjake".

MI
mijica123
18:24 21.09.2022.

Ruski narod konačno se treba odlučiti želi li i idućih 300 godina živjeto u diktaturinili ne. Ako žele trebaju se samo javiti na Putinov poziv za vojsku i ostaviti kosti u ukrajinskoj zemlji.. Nitko be može svrgnuti Putina osim ruskog naroda. Pa da vidimo!

Avatar The new statesman
The new statesman
17:07 21.09.2022.

E pa sad .. .želimo "mi "pobijediti ili Rusi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije