Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revizija utvrdila

Kako nas varaju: Od 123 komunalca samo ih pet točno obračunava vodu!

Voda slavina
Foto: Thinkstock
1/4
04.02.2014.
u 10:45

U zgradama – fiksni dio cijene naplaćuju svim stanovima umjesto da ga podijele

Samo pet od 123 komunalna poduzeća ispravno obračunava cijenu vode; preostalih 118 to radi pogrešno! Zaključak je to Državnog ureda za reviziju koji je Saboru pripremio izvješće “Ekonomska opravdanost razlika u cijeni komunalnih javnih usluga” za 2012.

Dok jedni korisnici usluga komunalnih poduzeća u vlasništvu gradova i općina vodu plaćaju previše, drugi je plaćaju premalo, a takve razlike nisu opravdane. Mjerila su dvostruka, kao i metodologija, o čemu u radu “Jesu li ekonomski opravdane razlike u cijeni vode” pišu dr. sc. Anto Bajo s Instituta za javne financije i dr. sc. Marko Primorac s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Novi udar na građane

Najavljeno poskupljenje cijene vode u ovoj godini novi je udar na građane, a opravdava se upravo rastom troškova isporučitelja usluga i vodnih naknada.

– U Hrvatskoj ne postoje cjelovite javno dostupne informacije o cijeni vode po pojedinim pružateljima usluga i korisnicima, a rijetke su i stručne i znanstvene analize njihova financijskog poslovanja – ističu Bajo i Primorac upozoravajući da razlike u cijenama nisu opravdane i nisu ujednačeni kriteriji po kojima utvrđuju cijenu vodnih usluga.

Ispravno to rade samo komunalci u Makarskoj, Splitu, Sinju, Čakovcu i Đurđevcu, svi ostali – pogrešno.

Većina ih u 2012. nije uskladila poslovanje

Društva se uglavnom nisu uskladila sa zakonskim zahtjevom prema kojem su se morali ustrojiti kao trgovačka društva ili javne ustanove koje se isključivo bave vodoopskrbom i odvodnjom, a njihovi su osnivači isključivo gradovi i općine.

– Isporučitelji su do prosinca 2012. trebali isključiti iz poslovanja sve druge djelatnosti, no većina ih u 2012. nije uskladila poslovanje – podsjećaju stručnjaci. Naknadno je taj rok produljen do kraja 2013. Cijene su morali obračunavati u skladu s načelima punog povrata troškova, socijalne prihvatljivosti i zaštite od monopola te poslovati prema mjerilima učinkovitog poslovanja. Prema uredbama koje je Vlada o tome donijela, cijene vodnih usluga trebaju biti ekonomske i pokrivati rashode pružanja usluga. A to uglavnom nije slučaj. Problema je mnogo: nejasna evidencija troškova za vodne usluge koja otežava formiranje adekvatne cijene, različiti omjeri fiksnih i varijabilnih cijena za pojedine isporučitelje, dvostruka naplata naknade za koncesiju koja poskupljuje vodu, višestruka naplata fiksnog dijela cijene za korisnike u zgradama bez posebnih vodomjera za svako kućanstvo, velike razlike u cijenama za građane i gospodarstvo prema kojima iznajmljivači neosnovano plaćaju nisku cijenu za građane, golemi gubici zbog dotrajalosti cjevovoda i vodosprema te u konačnici – loše upravljanje.

– Pojedina društva obračunavala su prodanu vodu drugim društvima po cijeni nižoj od najniže osnovne i nisu bila u mogućnosti osigurati pun povrat troškova, primjerice Istarski vodovod iz Buzeta slovenskom Rižanskom vodovodu Koper – objašnjavaju Bajo i Primorac te otkrivaju da su se nerazborito dijelile i donacije, a rashodi su negdje puno viši od prosjeka.

Iznadprosječni gubici

Dvojac se ne zaustavlja na kritikama; predlažu promjene i poboljšanja. Ponajprije, resorno ministarstvo i Vijeće za vodne usluge trebaju precizirati odredbe Uredbe o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova. Gradovi i općine zatim bi iz poslovanja trebali isključiti druge usluge, čime bi se riješio problem evidencije troškova, a u stambenim zgradama s više domaćinstava i zajedničkim vodomjerom raspodijeliti fiksni dio troška na stanove. Osim preispitivanja odnosa cijena za domaćinstva i gospodarstvo, učinkovitost tvrtki može se povećati udruživanjem više malih u veće.

>>Zagrepčanima voda ipak neće poskupjeti! Evo i zašto

>>Evo koliko će nam u Zagrebu biti skuplja voda od 1. travnja

Komentara 24

Avatar GERO2
GERO2
11:01 04.02.2014.

Kad uzmete u obzir da je Hrvatska vodeca u Europi po kolicini pitke vode onda bi voda u domacinstvima trebala biti gratis.Na svakom koraku se krade gradjanima,pa se da zakljuciti da je drzava doista protiv svojih gradjana,potkrada ih na svakom koraku.

TP
Tihomir Prdež
11:42 04.02.2014.

Zašto novinar nije u članku postavio/odgovorio na još nekoliko pitanja. Koje su kazne za odgovorne osobe koje "nisu uskladili poslovanje sa zakonskim zahtjevom". Koje su kazne za odgovorne osobe koje su radile krive obračune. Što s prevarenim potrošačima?

MJ
markezic.joso
11:06 04.02.2014.

Sve dodatke na kubni metar vode je izmislila država, neka odrede cijenu vode po metru kubnom a onda koncesionar neka iz toga plaća sve dodatke, ovako kažu voda je toliko i toliko a kada čovjek hoće sebi izračunati koliko je potrošio ispadne da je voda po kubnometru puno skuplja. I još nešto, u Hrvastkoj postoji toliko mjesta koja vodu dobivalu prirodnim putem (bez crpki, pumpi i sl.) da li i cijena njihovog kubnog metra vode mora biti ista sa onom koja se crpi iz dubina, trošak dostave vode nije isti a cijene su iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije