Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODE

Ukida se 131 vodovodno poduzeće u Hrvatskoj

tihomir jakovina
Robert Anić/PIXSELL
25.11.2013.
u 21:42

Kako bi povukli što više novca iz EU, okrupnjavanjem sustava nastat će 21 poduzeće za isporuku više od 3 mil. kubika vode

Nije nam cilj prodaja ni privatizacija Hrvatskih voda. Cilj nam je racionalizacija troškova te regionalizacija i restrukturiranje cijelog sustava vodoopskrbe i odvodnje kako bi se što bolje ostvarili projekti i postigli standardi na koje smo se obvezali ulaskom u EU, kazao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obrazlažući najave kako će od 152 komunalna poduzeća u Hrvatskoj u idućih dvije godine ostati samo njih 21.

Prema preuzetim obvezama u EU, RH do 2023. mora realizirati infrastrukturne projekte vrijedne 4,5 milijarde eura, koji podrazumijevaju vodu i kanalizaciju putem javne opskrbe u svakom mjestu većem s više od 50 ljudi, inače ćemo plaćati penale. EU nam na raspolaganje daje 3 milijarde, a ostatak ide iz proračuna. A kako je riječ o golemu novcu i poslu u kojemu poduzeća s pet ljudi ne mogu biti efikasna, komunalcima slijedi okrupnjavanje i povezivanje u društva koja godišnje isporučuju više od 3 milijuna kubika vode, tvrdi Jakovina.

U prosjeku će biti jedno po županiji, dok ih je sada osam. Neki će se, poput čepinskog komunalca, koji je pet minuta udaljen od Osijeka, i ugasiti, a neki će biti i pojačani. Pritom se ne očekuje znatno povećanje broja zaposlenih. No sigurno je da će se broj komunalnih direktora sa 152 svesti na 21 te drastično smanjiti i ostatak administracije u korist stručno-tehničkog osoblja.

Jakovina je danas kazao kako s tim smanjenjem nema ni govora o centralizaciji, nego zapravo o decentralizaciji sustava.Sagrađena infrastruktura ostat će u rukama komunalaca, koji su u 100-postotnom vlasništvu JLS-a. Očekivati je da će negdje cijene vode pasti, a negdje znatno porasti jer se trenutačno od komunalca do komunalca razlikuju i 200 posto. Dugoročno će svuda poskupjeti. U RH je i 400 “divljih” vodovoda, a gotovo će svi biti zatvoreni.

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
08:20 26.11.2013.

Nisam jalan, ali ima u Hrvatskoj općina gdje je kubik pitke vode ispod 3 kn. Znam za jednu u Zagorju. Jesu oni sami sebi sagradili bazene za prikupljanje, jesu sami sagradili cjevovode, a još i jednoj većoj firmi u Hrvatskoj prodaju tu vodu koja se onda puni u flaše.

KA
KatarinaMedici
13:33 26.11.2013.

Hrvatska je zemlja koja spava na vodi i kao takva, uz pošteno i pravedno gospodarenjem tim neprocjenjivim blagom - trebala bi biti besplatna. No, uz sve muktaroše ne bi me začudilo da ćemo to blago prodati i na kraju imati najvišu cijenu vode na svijetu. Hvala.

SJ
Sve je uzalud
17:24 26.11.2013.

..a šta nama koji smo vlastitim novcem to gradili.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije