Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT DOPISIMA

Vlada odgovorila Milanoviću: Ured predsjednika nastavlja obmanjivati javnost i lažno nas optužuje

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon predstavljanja javnog poziva za unapređenje škola
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
07.07.2023.
u 18:35

Podsjećamo predsjednika RH da na svom stolu ima prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e te da Vlada očekuje da se očituje je li suglasan ili ne da to bude brigadni general Mijo Validžić, kažu iz Vlade RH

Vlada je odgovorila na priopćenje iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića koji je objavio  'odluku koju je ministar obrane Mario Banožić pripremio  5. srpnja 2023. kako bi dokazima potvrdili i potkrijepili jučerašnje riječi predsjednika Milanovića o pokušaju imenovanja privremenog čelnika VSOA-e mimo Ustava'. Iz Vlade pak kažu kako je Milanović sam preko Lozančića tražio donošenje mjera za privremeno funkcioniranje VSOA-e, a 'sad Vladu lažno optužuje za protuustavno djelovanje'. Priopćenje iz Vlade prenosimo u cijelosti: 

Ured predsjednika RH nastavlja po uhodanoj praksi javno objavljivati nepotpisane radne materijale, koji nisu usvojeni niti imaju pravnu snagu, s ciljem obmanjivanja javnosti. Stoga smo dužni reagirati i javnosti predstaviti slijed komunikacije između Vlade i Ureda predsjednika RH vezano uz izbor čelne osobe Vojno sigurnosno-obavještajne agencije.

U skladu sa člankom 66. stavak 2. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, ministar obrane Mario Banožić 1. veljače 2023. uputio je prijedlog predsjedniku RH Zoranu Milanoviću za imenovanje brigadnog generala Mije Validžića za ravnatelja VSOA-e. (dopis je priložen)

VEZANI ČLANCI: 

Prijedlog je podnesen u skladu sa zakonskom procedurom i usuglašen je s predsjednikom Vlade. Unatoč tome, predsjednik Milanović o prijedlogu se nije očitovao punih pet mjeseci. Dana 10. veljače 2023. njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić uputio je dopis ministru Banožiću (dopis je priložen), u kojem umjesto očitovanja o prijedlogu, uvjetuje mjesto ravnatelja VSOA-e svojevrsnim ,,paketom'' imenovanja u Oružanim snagama. Takva praksa nije predviđena nijednim zakonskim propisom.

Dopisi_VSOA 

 

Istoga dana, ministar obrane u dopisu predsjedniku RH objasnio je da za sva imenovanja upražnjenih vojnih dužnosti postoje prijedlozi Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga koji su upućeni Uredu predsjednika RH, u skladu sa zakonskom procedurom (dopis je priložen). Činjenica je da predsjednik RH blokira imenovanja za niz vojnih dužnosti, uključujući i imenovanje ravnatelja VSOA-e.

VIDEO Obraćanje predsjednika Milanovića

Predsjednik Milanović iznosi lažne teze o ,,protuustavnom djelovanju'' Vlade, a prešućuje da je upravo njegov Ured 30. lipnja 2023. predložio nalaženje rješenja kojim bi se osigurala tehnička funkcionalnost VSOA-e. (dopis savjetnika predsjednika RH je priložen).

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sazvao je 5. srpnja 2023. sjednicu Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Prethodno je potpredsjednik Vlade Medved dopisom od 4. srpnja g. Lozančića zatražio da Savjetu dostavi konkretne prijedloge za osiguranje tehničkih funkcionalnosti VSOA-e. 

Ovakav pristup jasno i nedvosmisleno demantira postojanje bilo kakve namjere Vlade o tobožnjem ,,protuustavnom djelovanju'' ili ,,okupiranju VSOA-e'' na način da se ,,isključuje'' predsjednik RH iz procedure. Naprotiv, na sjednici Savjeta Medved, u ulozi predsjednika Savjeta, zatražio je od svih članova Savjeta, među kojima je i g. Lozančić, da predlože i iznesu rješenja kojima će se osigurati ispunjavanje osnovnih tehničkih funkcionalnosti VSOA-e. U tom pogledu g. Lozančić nije imao nikakve prigovore na navedeni pristup, što potvrđuje i objavljeno priopćenje medijima, u kojem se navodi da će se ,,u idućim danima predložiti mjere s ciljem osiguravanja učinkovitosti rada sigurnosno-obavještajnih agencija'' (priopćenje je priloženo).

VEZANI ČLANCI: 

Članovi Savjeta raspravljali su o mogućim rješenjima i prijedlozima mjera kako bi VSOA mogla privremeno funkcionirati nakon isteka mandata ravnatelja Kindera. Među rješenjima o kojima se raspravljalo bio je i radni prijedlog Ministarstva obrane podnesen članovima Savjeta na uvid s ciljem daljnjeg usuglašavanja i rasprave. Ne radi se o formalnom prijedlogu, već o radnom materijalu.

U svrhu daljnjeg usuglašavanja i rasprave o mogućim rješenjima i danas je održan sastanak Savjeta na kojem je Ured predsjednika RH iznio prijedloge za privremeno funkcioniranje VSOA-e. Kako onda Vlada djeluje protuustavno i isključuje predsjednika RH, ako i sam Ured predsjednika sudjeluje na sastancima i u rješenjima za privremeno osiguravanje rada VSOA-e?

Zaključno, podsjećamo predsjednika RH da na svom stolu ima prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e te da Vlada očekuje da se očituje je li suglasan ili ne da to bude brigadni general Mijo Validžić. To bi omogućilo punu, a ne privremenu i tehničku funkcionalnost VSOA-e. Također, predsjednik Vlade Andrej Plenković ovlastio je potpredsjednika Vlade Tomu Medveda da razgovara s predstavnikom Ureda predsjednika RH i usuglasi stajalište oko novog ravnatelja VSOA-e, ili, ako to Ured predsjednika RH ne želi, da se u tom slučaju dogovori rješenje za privremeno funkcioniranje VSOA-a nakon isteka mandata g. Kindera.

To je pokazatelj jasne namjere predsjednika Vlade da se ovo pitanje riješi u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom RH, u što kraćem roku, unatoč tome što predsjednik RH bez ikakvog temelja odbija razgovarati s ministrom obrane i očitovati se na njegove prijedloge.

VIDEO Plenković o obraćanju Milanovića: Umjesto isprike slušali smo lažne teze o kršenju Ustava

Komentara 48

DU
Deleted user
21:09 07.07.2023.

Poruka djeci propalog i opljackanog Ferala, nikada vise nece proci smicalica i prevara s đokerom (Škoro), zaokruži tri, još su ostala dva đokera, oba s liste koju je lansirao HTV,godinama njegovani lazni desnicari i lansirani u Sabor, a treci lažnii Škoro je iskorišten i penzioniran !!

Avatar Svračak
Svračak
21:44 07.07.2023.

Neka mi netko pokaže dokument u kojemu piše da se njih dvojica moraju sastati licem u lice da bi nešto dogovorili. Milanović ima neodoljivu želju poniziti Plenkovića dovlačeći ga na Tuškanac i onda njegovi monolozi.

DI
DinkoD
20:16 07.07.2023.

Milanović naprosto ne može očima gledati Plenkovića, samo slijepac ne vidi koji mu je krajnji cilj! Njega nije briga za HDZ, njegova briga je Plenković! Naprosto Milanović je čovjek pun jada, mržnje, ogorčenosti i zavisti jer se Plenković iskazao kao bolji (PUNO) bolji premijer od njega! Volio ga ili mrzio, mora se priznati da je Plenković u svoja dva mandata napravio dosta toga: Pelješki most, autocesta Zagreb - Sisak, dovršetak koridora Vc, Nadogradnja istarskog ipsilona, razvitak Osijeka i Dubrovnika (industrijske zone, IT centri, centri izvrsnosti), Novska (poduzetnički inkubator, gaming inkubator), LNG terminal na Krku uložen EU novac za borbu protiv poplava i ostalih prirodnih nepogoda, povećanje mirovina za 8% u prvom i drugom tromjesječju, prosječna hrvatska plaća narasla na 1100e, povlačenje gotovo 30 milijardi eura novca iz EU fondova (lobiranjem Plenkovića) Shengen, Euro, a uskoro ulazimo i u OECD.... Može li mi netko navesti da li se sjeća nekog Milanovićeva projekta koji je on sproveo i dovršio (ne zanima me uopće razlika u godinama vladanja, ako je nešto dobro to se pamti dosta dugo)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije