Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani arhitekata u Splitu

Više od 550 arhitekata raspravlja o javnom prostoru u Hrvatskoj

Dani arhitekata u Splitu
05.04.2019.
u 11:10

Glavna tema je javni prostor, a program obuhvaća i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata

Više od 550 hrvatskih arhitekata okupilo se jučer u Splitu, na otvorenju trodnevne stručne konferencije Dani arhitekata 3.0., Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Glavna tema  Dana 3.0  je javni prostor, a program obuhvaća i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata. 

- Nisam arhitekt, ali s posebnim divljenjem i poniznošću gledam na vašu struku. Posao koji istovremeno traži od vas da budete ekonomisti i umjetnici, racionalni i inspirativni. Nisam arhitekt, ali mislim da mogu razumjeti osjećaj kad svaki dan više ili manje uspješno pokušavaš zadovoljiti profesionalne standarde, investitore, javnost… Nije vam niti malo lako. Slično doživljavam i ulogu ministarstva kojem sam na čelu. Dužni smo potaknuti i omogućiti brži razvoj prostora kroz kojeg možemo dodatno pokrenuti gospodarstvo, a istovremeno ga štiti kao najvrjedniji resurs Republike Hrvatske - rekao je ministar Štromar na otvorenju Dana arhitekata 3.0. 

Prisutnima se obratila i predsjednica Hrvatske komore arhitekata, dipl. ing. arh. Željka Jurković naglasivši kako je ponašanje zajednice prema javnom prostoru odraz vrijednosne ljestvice društva u cjelini. Odnos prema zajedničkom prostoru nedvojben je pokazatelj ispravnog ili neispravnog korištenja prostornih resursa naroda, države ili grada. 

- Građanima je važnost trgova, ulica, parkova, obala, usporediva s važnošću institucije demokracije. Javni prostori ona su fizička, mentalna i povijesna mjesta na kojima se manifestiraju potrebe većine, uz uvažavanje potreba manjine. Postojanje i slobodno korištenje javnog prostora pravo je svih građana, a državnoj ili lokalnoj upravi dužnost je čuvati javni prostor i upotrebljavati ga u svrhu općeg dobra - .

Posebni gosti Dana arhitekata 3.0, koji se održava u hotelu Lav Le Meridien, su  Luisa Bravo iz neprofitne organizacije City Space Architecture (CSA) sa sjedištem u Bologni, čiji je zadatak proučavanje, stvaranje, širenje i dijeljenje kulture javnog prostora putem interdisciplinarnog pristupa koji uključuje umjetnost i arhitekturu.

Jedan od glavnih predavača na Danima arhitekata 3.0 je i naš arhitekt Branimir Medić iz arhitektonskog ureda de Architekten Cie, koji će zasigurno imati što za reći o javnom prostoru jer on danas ostavlja veliki trag u gradnji nizozemskih gradova. Medić projektira zgrade i urbane prostore koji žive u sadašnjosti, a namijenjeni su budućnosti.

U sklopu Dana arhitekata 3.0, Hrvatska komora arhitekata će i ove godine dodijeliti godišnje strukovne nagrade - Medalju za arhitekturu, Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat. Nagrade predstavljaju najviše priznanje struke u području arhitekture, a laureatima će medalje biti uručene večeras na svečanoj večeri dodjele. 

Komentara 1

I1
ing-12345
13:50 05.04.2019.

Ministr Štromar ekonomist vodi ministarstvo graditeljstva, to je moguće samo u truloj korumpiranoj državi zvanoj Hrvatska. Jučer je Štromar pompozno najavio izmjene zakona o gradnji po hitnom postupku., No nije rekao da su u javnoj raspravi sve struke koje sudjelujuu u gradnji odbacile sve njegove izmjene kao katastrofalo loše a pogotovo su od strane Štromara odbačene primjedbe Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu koji je vrlo argumentirano objasnio da ove izmjene zakona o gradnji neće podići položaj Hrvatske na Doing ljestvici . I na kraju jučer u temi dana HRT 1 Štromar na sve primjedbe na njegov katastrofalan zakon izjavljuje da ono što će se pokazati loše da će se mijenjati,. To pokazuje svu strahotu koju uhljebi kao štromar čine hrvatskim građanima. Donose zakone pri čemu ne uvažavaju primjedbe stručnjaka a niti analiziraju kako će se ti njihovi zakoni odraziti na život i troškove građana Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije