Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usvojena rezolucija

Vijeće sigurnosti zatražilo 30 dana primirja u Siriji

Foto: Reuters
24.02.2018.
u 22:04

Cilj rezolucije je omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži 30-dnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima.

Ta odluka je donesena u vrijeme dok zrakoplovi sedmi dan zaredom bombardiraju Istočnu Gutu, posljednju pobunjeničku enklavu koja se nalazi u blizini Damaska. U tih tjedan dana tamo je poginulo više od petsto ljudi. 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antionio Guterres u srijedu je pozvao na hitro zaustavljanje tamošnjih "ratnih aktivnosti". 

Usvojeni tekst koji stupa na snagu "bez odgađanja" i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da "sve uključene strane zaustave napade" u idućih trideset dana, prenosi agencija France Presse.

Cilj rezolucije je "omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže ozlijeđenih". 

"Ovo nije dogovor o miru u Siriji, ovaj tekst je isključivo humanitaran", istaknuo je Olaf Skoog, veleposlanik Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt. 

Naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

Unatoč inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za tridesetodnevno zaustavljanje neprijateljstava. 

Snage sirijskog režima ubile su više od pet stotina ljudi tijekom tjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je BBC.

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

 

Komentara 25

DU
Deleted user
22:11 24.02.2018.

Alepo verzija 2. Isto su tražili kada su iz Alepa trebale biti izbačene terorističke skupine. Koridor za civile je bio otvoren, ali su teroristi pucali na sve civile koji su pokušali otići iz grada, jer su ih teroristi trebali kao živi štit. Naravno Vijeće sigurnosti za to nije briga, oni se brinu samo za teroriste.

DJ
djakputnik
22:58 24.02.2018.

Sada kad Asad konačno oslobađa Siriju od američkih plaćenika, oni bi mjesec dana primirja.

SS
sokac sa drave
10:47 25.02.2018.

Ovo me potsjeca na nas rat,mi povratimo komadic nase zemlje a japanac Akasi i Svedski idijot Karl Bild kazu primirje i morate se povuci na pocetne polozaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije