Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJAJU NAPADE

Turska pljuska Zapadu: 'Mi nemamo dopuštenje Sirije? A koja to od 63 zemlje koalicije ima?'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
17.02.2018.
u 15:18

Turska je bez suglasnosti sirijske vlade pokrenula kopnenu i zračnu operaciju u sjeverozapadnoj regiji Afrin kako bi protjerala kurdske borce, pripadnike milicije YPG, sa svoje južne granice

Turska za intervenciju u Siriji ne treba dopuštenje Damaska, jer joj to pravo daje povelja i rezolucije UN-a, rekao je u subotu turski premijer Binali Yildirim.

Turska je bez suglasnosti sirijske vlade pokrenula kopnenu i zračnu operaciju u sjeverozapadnoj regiji Afrin kako bi protjerala kurdske borce, pripadnike milicije YPG, sa svoje južne granice. Yildirim tvrdi da joj dopuštenje Damaska nije potrebno, jer je pravo na borbu protiv terorizma zapisano u UN-ovoj povelji i u rezolucijama Vijeća sigurnosti.

"Koja od 63 zemlje međunarodne koalicije ima dopuštenje Sirije? Ondje nema funkcionirajuće države. Sve što činimo u skladu je s međunarodnim pravom", rekao je Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Dodao je da se Turci u Afrinu ne bore samo protiv YPG-a i Radničke stranke Kurdistana (PPK), nego i protiv Islamske države i svih drugih terorističkih skupina kako bi omogućili povratak raseljenih Sirijaca u njihove domove.

"Što bi drugo trebali raditi? Zatvoriti oči dok ubijaju naše ljude?", upitao je turski premijer visoke političke predstavnike iz 80-tak zemalja. "Opalit ćemo im najjači mogući otomanski šamar", naglasio je on tri dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio kako bi SAD uskoro mogao osjetiti "otomanski šamar".

Erdogan je u srijedu komentirao izjave američkih dužnosnika koji su poručili kako bi Turska mogla doživjeti "oštar odgovor" ukoliko krene na Manbij, sirijski grad pod kontrolom kurdskih snaga gdje se nalazi i američka vojska. To je dio uzavrele turske retorike koja gotovo iz dana u dan srozava odnose između Ankare i Washingtona, a povod je prvenstveno situacija u Siriji gdje se Turska bori protiv kurdskih snaga koje SAD podupire.

Ankara YPG smatra produžetkom PKK-a, zabranjene organizacije koja desetljećima vodi pobunu protiv vlasti u Ankari. YPG je glavni element Sirijskih obrambenih snaga koje SAD naoružava i svojim zračnim udarima i specijalnim snagama pomaže u borbi protiv IS-a.

Turska je u subotu odbacila kritike Zapada za kršenje medijskih sloboda, dan nakon što je oslobodila njemačko-turskog novinara optuženog za terorističku propagandu.  

"Turska je pravna država, kao Njemačka i SAD. Nitko ima pravo dovoditi u pitanje vladavinu prava u drugoj zemlji", rekao je turski premijer Binali Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Sud u Istanbulu pustio je u petak Deniza Yucela da se brani sa slobode. On je u veljači 2017. bio uhićen u Istanbulu zbog širenja terorističke porpagande i poticanja javnosti na nasilje, a u vezi s neuspjelim pučem 2016. Yildirim je podsjetio da je u pokušaju državnog udara poginulo 250 ljudi, a stotine su ranjene "oružjem otetim turskoj vojcsi".

"Što bi vi učinili da je bombardiran vaš parlament, da je pokušan atentat na vašeg predsjendika?", upitao je premijer predstavnike 80-tak država. "Za sigurnost svojih ljudi poduzimamo sve nužne mjere", dodao je. Po njegovim riječima, Ankara je spremna unaprijeđivati svoje pravosuđe i demokratski sustav, ali ne želi slušati lekcije.

"Kada naši prijatelji daju interperetacije, očekujemo da budu pošteni i pokažu empatiju", istaknuo je Yildirim.

Komentara 79

Avatar zong
zong
15:57 17.02.2018.

Jedini koji imaju pravo su Rusi jer su pozvani od strane sirijske vlasti... drugi su svi stigli kao lešinari, s ciljem da otrgnu komad mesa ranjene životinje, Sirije...

ZV
Zvjerko
14:52 17.02.2018.

Pa ovo svi mi znamo, zapad je agresor u puno zemalja, a Sirija je samo jedna od njih.

NE
Neonacionalist
14:46 17.02.2018.

Meni je najkomičniji naziv ove turske vojne operacije zapravo agresije na Siriju , dali su joj ime " Maslinova grančica " , eto da valjda ne bude zabune o čemu se tu radi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije