Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istočna Guta

Assadovi “Tigrovi” čiste islamističku enklavu

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
22.02.2018.
u 08:56

U znak odmazde džihadisti su bombardirali Damask prilikom čega je poginulo 18 civila, a više od sto ih je ranjeno

Nastavljaju se žestoki napadi na enklavu Istočnu Gutu, zadnje uporište džihadista u blizini glavnog sirijskog grada Damaska. Vojni analitičari uvjereni su da sirijska vojska i saveznici, libanonski Hezbollah i iranska Revolucionarna garda, scenarij Alepa primjenjuju i u Guti.

Međutim, ističu kako će to biti lakši posao za sirijsku vojsku nego Alep s obzirom na to da je istočna Guta u potpunom okruženju bez mogućnosti dolaska ikakve pomoći dok je u Alep svakodnevno stizala pomoć boraca i naoružanja iz Turske. Sve se to očekivalo čim je u Damask stigla najelitnija postrojba sirijske vojske “Tigar”, koja izvršava takve teške vojne zadatke. Prema izvorima iz sirijske vojske, zajedno s „Tigrovima“ u Damask su došle i snage za specijalne operacije ruske vojske.

U istočnoj Guti gotovo više nema umjerene oporbe, već su sve radikalni islamisti, od ISIL-a i Nusra Fronte do korpusa Al-Rahman koji je direktno financiran iz Saudijske Arabije. U znak odmazde, džihadisti su iz Istočne Gute bombardirali Damask, prilikom čega je poginulo 18 civila, a više od sto ih je ranjeno. Isto tako, pogođen je i Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana koji se nalazi u Damasku. Istodobno, džihadisti tvrde da je u bombardiranju Istočne Gute poginulo više od 300 civila.

U međuvremenu, unatoč upozorenju Turske kako će se sirijske snage, uđu li u sjeverozapadnu regiju Afrin kako bi pomogle kurdskoj miliciji, “suočiti s ozbiljnim posljedicama”, prosirijske snage ulaze u Afrin i zauzimaju položaje te su spremne na borbu i suprotstavljanje turskim snagama. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao je pak Tursku i Siriju na pregovore.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar zong
zong
11:18 22.02.2018.

U dosadašnjim napadima pobunjenika na Damask je poginulo više od 800 civila... ali to se ne spominje u zapadnim medijima... Glavno da sada kmeče kada se Asad odlučio očistiti taj kraj... Nije mi jasno!

KM
kmerotrijeb
11:02 22.02.2018.

Nadam se da su ovi Tigrovi pametniji i da im neće dati da se provozaju na traktorima...

GV
golub Vaso
09:21 22.02.2018.

jedini objektivni novinar u cijeloj hr MSM kaljuži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije