Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUAlNO Županija traži strateškog partnera za Ljekarnu Čakovec

Većina lijekova otkupljivat će se od jedne tvrtke

13.11.2008.
u 15:29

Nekako se poklopilo da Međimurska županija postupak odabira strateškog poslovnog partnera Ljekarne Čakovec pokrene istovremeno kad je zbog kašnjenja u plaćanju osam velikih dobavljača lijekova blokiralo svoje pošiljke za hrvatsko tržište, uključujući i one prema bolnicama.

Priprema prodaje?
Poglavarstvo Međimurske županije donijelo je odluku o pokretanju postupka odabira strateškog partnera Ljekarne Čakovec upravo zbog očuvanja i unapređenja sigurnosti te pouzdanosti opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima. Strateškom partneru omogućit će se dobava do 70 posto potreba za lijekovima od 1. ožujka iduće godine pa do 1. ožujka 2014., obrazložio je predsjednik UV-a Ljekarne Čakovec Zdenko Horčićka. I dok se s jedne strane obrazlaže nužnost jednog takvog partnerstva, s druge se čuju nagađanja da je riječ o pripremi terena za prodaju.

– Ljekarna je bila u cijeloj državi poznata po tome da je i u najvećim krizama krajem devedesetih, zahvaljujući vlastitom obrtnom kapitalu, sigurno i stabilno opskrbljivala lijekovima cijelo Međimurje. A to joj je omogućeno time što Županija kao vlasnik nije iz nje isisavala dobit – kaže saborski zastupnik Dragutin Lesar. Takva se politka, dodaje, vodila sve do 2003. godine, a potom je županijska vlast odlučila dobit Ljekarne prebaciti u županijski proračun. D. Lesar smatra da se iza posljednje odluke Poglavarstva zapravo krije pokušaj prodaje izigravanjem zakona. Iznio je i svoju verziju mogućeg scenarija.

– Nakon odabira strateškog partnera, kroz neko vrijeme Ljekarna sve teže servisira svoje obveze prema strateškom dobavljaču. Kad se nakupi solidan iznos duga, strateški partner predloži da svoja potraživanja pretvori u vlasničke udjele i postane većinski vlasnik Ljekarne. Sve legalno, čisto i zakonito!?

Stranačke veze
Teško, jer sam uvjeren da će i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja imati posla s ovakvim ugovorom – zaključio je D. Lesar, koji na svom blogu javno predviđa da će partner biti Medika, povezana s Damirom Kuštrakom, stranačkim prijateljem župana Posavca i Z. Horčićke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije