Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci u realnom vremenu

Primorac predstavio Središnji registar stanovništva: 'Administrativno će rasteretiti građane'

Zagreb:  Ministar Marko Primorac predstavio središnji registar stanovništva
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
21.02.2024.
u 16:10

Registar će, kako je istaknuo Marko Primorac, "otvoriti mogućnost pristupa kvalitetnim informacijama u realnom vremenu, uključujući informacije o broju stanovnika"

Ministar financija Marko Primorac u Banskim je dvorima predstavio Središnji registar stanovništva. Naglasio je kako će Registar povezivati već postojeće informacije te pružiti uvid u podatke o kućanstvu, što ističe bitnim zbog socijalne politike. 

"Jako puno smo razgovarali o mjerama pomoći građanima. Prilikom svakog donošenja paketa mjera, mjere smo pokušavali usmjeriti prema najugroženijima. Razgovarali smo koliko je potrebno mjere učiniti ciljanima prema onima koji imaju najniže dohotke", kazao je ministar uvodno te dodao: "Od prošle godine smo intenzivnije počeli razgovarati o Registru. Odlučili smo proširiti registar kako bi i druga tijela od njega imala koristi, kada ga uspostavljamo da to bude Srednji registar stanovništva".

"Mi smo do sada imali situaciju da je za ostvarivanje pojedinih prava bilo potrebno odlaziti u nekoliko instituciju. U 2022. godini obrađeno je preko 427 tisuća različitih zahtjeva za ostvarivanje pojedinih prava. Za ostvarivanje pojedinih prava potrebno je ispunjavati određene kriterije. Netko tko misli da ima pravo na ostvarivanje pojedinih naknada, mora donijeti dokaze i tako za svaku od pojedinih naknada", kazao je te pojasnio kako će Registar omogućiti cjelovite podatke u realnom vremenu.  

"Trenutno ne raspolažemo podacima o strukturi stanovništva u realnom vremenom. Provode se popisi svakih deset godina. U međuvremenu Državni zavod za statistiku obavlja procjene. Nedostatak informacija o broju i sastavu stanovništva, kao i podaci o kućanstvima, otežavaju provođenje ciljane politike", istaknuo je. Registar će, kako je rekao, "otvoriti mogućnost pristupa kvalitetnim informacijama u realnom vremenu, uključujući informacije o broju stanovnika". 

"Ciljevi koje ćemo ostvariti bit će ukidanje potrebe da se popis stanovništva provodi svakih deset godina. Izradom Registra imat ćemo podatke o broju stanovnika, strukturi i kućanstvima. Podaci će se ažurirati, neće biti potrebno čekati deset godina kako bi imali točne podatke. Omogućit će se realan izračun dohotka po članu kućanstva i to za bolje ciljanje mjera socijalne politike", kazao je. 

VEZANI ČLANCI:

"Izrada Registra administrativno će rasteretiti građane u postupcima ostvarivanja različitih prava. Podaci će se ažurirati i razmjenjivati među institucijama", naglasio je. Građani će, kako je pojasnio, imati kontinuirani uvid u svoje podatke. Ukoliko utvrde netočnosti, oni će se može ažurirati. 

Registar će imati 45 različitih primjena, naveo je Primorac te dodao: "Nema nikakve posebne nove informacije već povezuje postojeće informacijama. Imat ćemo, osim povezivosti, podatak o kućanstvu. To nam je važno za socijalnu politiku". Kako je pojašnjeno, podatke će vidjeti osobe za sebe i institucije koje u skladu s nekim zakonskim propisom imaju pravo na korištenje takvih podataka.

Komentara 16

AF
AfganistanskiHrvat
17:56 21.02.2024.

Em ti patka kako ćemo sada imati koristi znat ćemo koliko je Hrvata, Srba, nepalaca, nezaposlenih, zaposlenih, kolik RH ima stanovnika a koliko državljana i slične potrebne podatke za običnog građanina.

ST
sttipe
17:39 21.02.2024.

Informatika u hrvata??? Pogledaj informatiku bolnica... Starci nose, teeške, registratore, bivših nalaza, isti doktori, 1% vrimena dijagnosticiraju, 99% vrimena tipkaju uvik iste stvari, liječe 0%, to rade katice za sve..Sestre. Nisu bili vridni dodjeliti:- broj bolnice, pa, zgrade, kata, hodnikaa i sobe, na uputnicu, jer kardiologija ima 7 različitih mista u različite 2 bolnice, i sestre i doktori ti s uputnice, ne znaju reć di da ideš.. Pitali sestre na šalterima, baš na kardio odjelima, slali nas drugima, iz 5. pokušaja našli, 2x na Firule, pa 2x na Križine, cik-cak... Zakasnili 2 sata, umisto uranili pola...Otac na štakama, jedva stoji.. Da mi je tada bilo vidit informatičara ili ravnatelja bolnice, danas bi trunija u pržunu...

VJ
Veli Jože
19:46 21.02.2024.

Bivši ministar Primorac nije uspio napraviti zemlju znanja,osim svoje privatne klinike,koliko se hvalisao,a ovaj Primorac će opet popisivati kokoši po kućama i koliko tko ima eura u ladici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije