Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjenje prihoda proračuna

PDV na plin ostaje 5 posto do travnja 2025., za ostale mjere još se ne zna

Zagreb: Ministar Marko Primorac obratio se medijima nakon sastanka parlamentarne većine
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
19.02.2024.
u 14:30

Da Ministarstvo financija nije išlo s ovim prijedlogom, PDV na plin nakon 31. ožujka iznosio bi 13 posto te bi posljedično rasle cijene grijanja

PDV na plin ostaje pet posto do 31. ožujka sljedeće godine. Ministarstvo financija za vikend je u javno savjetovanje pustilo nacrt prijedloga o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim će trenutačnu primjenu snižene stope PDV-a produljiti za dodatnih godinu dana, a odnosit će se na isporuku prirodnog plina, uključujući naknade vezane uz tu isporuku, isporuku grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane uz tu isporuku te na isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Zakonske izmjene u javno su savjetovanje upućene po hitnom postupku, a kako stoji u samom tekstu prijedloga, procjenjuje se da će predložene mjere imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje.

Podsjetimo kratko da se Ministarstvo financija, odnosno Vlada nije odlučila na produživanje mjera koje određuju stopu PDV-a na plin, ona bi od 1. travnja ove godine iznosila 13 posto te bi posljedično rasle cijene grijanja. Produljenje primjene snižene stope PDV-a od pet posto, navode iz Ministarstva financija, omogućit će "zadržavanje sadašnje razine poreznog rasterećenja za isporučitelje, ublažavanje utjecaja na cijene kako bi se rasteretili korisnici tih dobara te očuvanje standarda građana", a odredili su i skupine na koje će se izmjene Zakona odnositi.

POVEZANI ČLANCI:

To su, u principu, svi koji žive i rade u Hrvatskoj ili, kako su u Ministarstvu naveli, poslovni subjekti, odnosno mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, neprofitne pravne osobe, građani, tijela državne uprave, druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe te druga tijela koja imaju javne ovlasti. Što se samog plina tiče, njegove cijene na tržištu više-manje su se stabilizirale nakon energetske krize koja je uslijedila nakon koronavirusa te ruske agresije na Ukrajinu, europska su skladišta puna (uključujući Okoli u Hrvatskoj), a zemlje su uglavnom organizirale i alternativne smjerove nabave navedenog energenta nakon što su Rusiji uvedene sankcije.

Podsjetimo još da se donekle i očekivalo da će stopa PDV-a na plin ostati na pet posto jer preporuka je to Europske komisije iz lanjskog prosinca, koja je nakon sastanka ministara energetike, odnosno gospodarstva zaključila da se plin ne bi trebao dirati barem do siječnja 2025. godine. Što će, međutim, biti s ostalim mjerama protiv inflacije s kojima je Vlada počela prije dvije godine, još uvijek ne znamo jer, kako su nam nedavno pojasnili iz Ministarstva gospodarstva, još se razmišlja. A kad smo već kod Europske komisije, njen je naputak da se mjere pomalo počnu napuštati od lipnja, s tim da će kod nas cijela situacija vrlo vjerojatno ovisiti o datumu parlamentarnih izbora. 

VIDEO More ljudi preplavilo Gornji grad: Pogledajte snimke drona s velikog prosvjeda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije