Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haljine s hrvatskim potpisom

Uspjesi domaćih dizajnera

Matija Vuica
Foto: Foto Pixsell, Juraj Zigman
1/9
30.10.2018.
u 12:06

Haljinama skrojenim u hrvatskoj nisu odoljele ni zvijezde poput Niki Minaj ili Carmen Electre

Crveni tepisi ne bi bili sinonim glamura i elegancije da na njemu nema – haljina. Dodjela MTV-ovih nagrada, Emmyji, Grammyji, Zlatni globusi, Oscari, filmski festivali u Veneciji, Cannesu... Na svim najprestižnijim događajima iz svijeta zabave i filma našle su se i haljine nekoliko hrvatskih dizajnera koji su svojim kreacijama predstavili ne samo sebe i svoj brend nego i cijelu zemlju.

Haljine s hrvatskim potpisom svoje su mjesto našle i u brojnim svjetskim dućanima, a njihovu su kvalitetu prepoznali i hollywoodski stilisti koji se u moru brendova odlučuju upravo na proizvode skrojene u Lijepoj Našoj. Matija Vuica, Aleksandra Dojčinović, Juraj Zigman, Martina Felja, Lana Biondić i Matija Čop samo su neka od imena čiji su se korijeni proširili na svjetsku modnu scenu.

I elegantno i egzotično

Što može biti bolje od svjetske premijere vlastitoga brenda, u trenutku dok ona traje, teško je i zamisliti. Međutim, nekima od domaćih dizajnera dosadašnji uspjesi tek su motivacija za daljnji rad jer kažu da najbolje za njih tek dolazi.

– Svoj najveći uspjeh tek očekujem. Uvijek stvari postavljam tako jer bi mi u protivnom ponestalo i životnih i poslovnih izazova, a to znači stagnaciju. Dakle, sve što smo kao brend dosad postigli rezultat je napornoga rada, sustavnoga planiranja i dobroga odabira inozemnih suradnika i agenata, ali to je tek početak – govori Aleksandra Dojčinović, dizajnerica brenda Lei Lou. Haljinama Lei Lou teško odlijevaju sve žene, od “običnih” dama do najvećih svjetskih zvijezda s A liste.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

– Neke od najpoznatijih, među stotinjak zvijezda koje smo odjenuli, svakako su bivša Spice Girl Mel B, koja je moju haljinu nosila u jednom od najgledanijih glazbenih showova na svijetu America’s Got Talent, potom Kaley Cuoco iz “Teorije velikog praska”, Leighton Meester, glumica koja je utjelovila “it” djevojku Blair Waldorf iz serije “Tračerica”, mlada glumica Zoey Deutch, Rachel Bilson, Kate Walsh, svjetska glazbena zvijezda Camila Cabello i druge. Lista se svaki mjesec nadopunjuje novim imenima, no to nije nimalo lako. Treba puno rada da biste održali tu razinu – govori Dojčinović. Za njezine haljine sve dame koje ih nose reći će da su bezvremenske.

– Naše haljine nikako nisu jedne od onih koje ćete obući jednom i zaboraviti, a tkanine i krojevi takvi su da ih i nakon deset godina možete “reciklirati” i nositi na nekim važnim događanjima. Haljine za Hollywood većinom su revijski primjerci, hrvatski haute couture, a njih karakterizira kompleksnost izrade, što znači puno detalja u vidu ornamenata ili slojeva tkanine, a to je idealno za crveni tepih.

Moj zaštitni znak sigurno je čipka na sve načine, ali i kroj koji laska svakoj građi – ističe Dojčinović.

Kako raditi sa zvijezdama svjetskoga kalibra, zna vrlo dobro i Juraj Zigman. Njegove kreacije, doduše, nisu stvorene za svakodnevne stylinge, nego za velike scenske nastupe još većih glazbenih imena poput Niki Minaj.

– Nijedna moja haljina nije proizvod trenda niti se moj rad opterećuje trendom. Haljine su unikatne i nikada nisam pristao na slanje nekih slatkih haljinica velikim modnim stilistima koji se mogu i ne moraju odlučiti za nju. Jednostavno nisam želio da moje haljine slučajno završe na velikim zvijezdama. Uvijek želim ući u cijeli proces i biti dio tima od početka do kraja – govori Zigman.

Ono što ga izdvaja, ističe, svakako je kombinacija profinjenosti i seksepila, ali i doza egzotike za kojom su strane zvijezde jednostavno lude.

– Žene žele izgledati seksepilno bez obzira na to što trend servira. Žele biti zapažene i na sceni nositi nešto egzotično, a velikim je zvijezdama egzotično sve ono što ne dolazi od najvećih modnih brendova s kojima su se navikle raditi – govori Zigman.

Foto: Foto Pixsell, Juraj Zigman

Ravno do Hollywooda

Kada je riječ o najslavnijim hrvatskim dizajnerima, nemoguće je ne spomenuti Matiju Vuicu. Njezin zaštitni znak svakako su unikatne večernje haljine koje su se pokazale i više nego dobrim odabirom za crvene tepihe.

– Uvijek se najviše pamti nešto što se dogodi prvi put. Tako mi je pojavljivanje TV voditeljice Hofit Golan na venecijanskom filmskim festivalu, kada je osvanula na svim naslovnicama svjetskih medija u mojoj žutoj haljini, bilo najveće uzbuđenje.

Foto: Foto Pixsell, Juraj Zigman

Tim više što je bilo svugdje potpisano moje ime, a haljina je izdvojena među najljepšima – prisjeća se Matija Vuica te dodaje da joj je uspjeh zapravo svako pojavljivanje na svjetskoj modnoj sceni.

Upravo to potvrda je da su haljine koje kreira već godinama na svjetskom nivou. Nakon svjetske premijere u Veneciji, Vuici je cilj bio doći do modne scene preko Bare.

Foto: Foto Pixsell, Juraj Zigman

– Pojavljivanje Carmen Electre u haljini koja je iz mojeg fundusa haljina koje čuvam bila je još jedna potvrda o bezvremenosti kreacija. Poslije Carmen uslijedile su Laverne Cox, koja je ukrala pažnju medija, a za njom i Rumer Willis o kojoj su također pisali svi tamošnji mediji – govori Vuica te produljuje popis zvijezda koje su u njezinim haljinama snimale različite editorijale za naslovnice časopisa ili omote albuma.

Tako su još Vuicine haljine svijetom nosile i Tamar Braxton, Bridget Lundy, Jade Novah, Masika Kalysha... Inozemni uspjeh koji je doživjela dizajnerica Martina Felja poslužio joj je samo kao dodatna motivacija. Međutim, kada je riječ o uspjehu, nemoguće je ne prisjetiti se 2014. godine.

– Svakako je jedan od najboljih trenutaka u karijeri bio kada su se moje haljine prije četiri godine nosile na svim najvažnijim hollywoodskim događajima. Tako je na dodjeli Zlatnih globusa moju haljinu nosila glumica Carrie Preston, na Grammyju pjevačica Natasha Bedingfield, a na tradicionalnoj zabavi koju je priređivao veliki Elton John nakon dodjele Oscara, u obitelji Willis-Moore moje su haljine te godine bile poprilično popularne pa su ih odjenule Rumer Willis i njezina majka Demi Moore – govori Martina Felja.

Njezine haljine odišu jednostavnošću i linijama koje prate žensko tijelo, a glavnu ulogu zapravo imaju materijal i mnogo ručno izvezenih i našivenih detalja poput perli, kristalića, perja, kao floralnih aplikacija.

Popis zvijezda koje su postale ambasadorice Feljinih haljina poprilično je dugačak, no neka od zvučnijih imena svakako su Bai Ling, članice grupe Pussycat Dolls, Paris Hilton, Kim Kardashian, Kourtney Kardashian, Miley Cyrus, Kesha, Victoria Hervey, Shawn Robinson, Izabella Miko...

Veliki trud i rad isplatio se i Kristini Burji koja oduševljava svojim brendom Krie Design. Takvo mišljenje dijeli i bivši supermodel Tyra Banks, voditeljica showa “America’s Next Top Model”.

Foto: Foto Pixsell, Juraj Zigman

Haljinu s potpisom Kristine Burje nosila je na njujorškoj premijeri nove sezone popularne emisije. Nije trebalo dugo da se i r’n’b diva Ashanti zaljubi u haljine Krie Designea, a nosila ih je i glumica Mädchen Amick koja se proslavila ulogom Shelly u seriji “Twin Peaks”. Međutim, kada je riječ o budućnosti našega dizajna, Aleksandra Dojčinović ističe da malo više sustavne podrške u državi ne bi škodilo nikome.

– Cijela tekstilna industrija spala na nas nekoliko entuzijasta koji se godinama, slobodno mogu tako reći, borimo protiv vjetrenjača da bismo trajali. Zato me raduje kada vidim da se netko osim nas okuražio izići na inozemno tržište, koje je golemo, ali i otvoreno je za sve one koji žele raditi, a mi to zasigurno jesmo – govori Dojčinović.

>> Pogledajte video i saznajte kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije