Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Plenković o inflaciji: Usporena je, preokrenuo se trend. To su ohrabrujući podaci

Sjednica  Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
02.03.2023.
u 11:20

Vlada će odlučivati i o Prijedlogu uredbe o izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika, kao i Prijedlogu uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Danas se održava sjednica Vlade. Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković.  Osvrnuo se na usporavanje inflacije te kazao da je to jako dobro i ohrabrujuće. 

Nakon stagnacije u siječnju, veljača je donijela rast cijena od 0,2 posto, pokazala je prva procjena Državnog zavoda za statistiku. Na godišnjoj  je razini inflacija usporila na 11,9 posto. Gleda li se trend,  u veljači nije bilo poskupljenja hrane u odnosu na siječanj,  usluge su skočile 0,1 posto, a energije značajnijih 0,8 posto. Grčka i Italija također imaju 0,2 posto.

Premijer Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je sućut grčkom narodu nakon strašne željezničke nesreće u kojoj su se sudarila dva vlaka.

Premijer je potom govorio o BDP-u u četvrtom kvartalu. "Prema DZS-u ostvarili smo dinamični rast. Prema Eurostatu, tri zemlje imaju veću stopu rasta nego Hrvatska. To je jasan pokazatelj da je Hrvatska u godini najvećih poremećaja, kriza uspjela ostvariti jako dobar rast u četvrtom kvartalu. Na taj rast utjecali su rast izvoza i uvoza usluga, ubrzanje rasta investicija, potrošnja kućanstava je i dalje pozitivna", kazao je premijer. 

"Mjere Vlade ublažile su inflatorne pritiske, a to je djelovalo na kupovnu moć naših sugrađana", kazao je. "Kada je riječ o rastu BDP-a 2022. godini procjena je 6,3 posto i to je dvostruko više od prosjeka EU. Za sada tri države imaju veću stopu rasta od Hrvatske, Irska, Portugal i Malta", dodao je. 

Inflacija

Nakon stagnacije u siječnju,  veljača je donijela rast cijena od 0,2 posto, pokazala je prva procjena Državnog zavoda za statistiku. Na godišnjoj  je razini inflacija usporila na 11,9 posto. Gleda li se trend,  u veljači nije bilo poskupljenja hrane u odnosu na siječanj,  usluge su skočile 0,1 posto, a energije značajnijih 0,8 posto. Grčka i Italija također imaju 0,2 posto.

"DZS je izašao s podacima koji se odnosi na inflaciju. Ona je isto tako oslabila. Usporena je na 11,9 posto, preokrenuo se trend, što je jako dobro", kazao je. "To su ohrabrujući podaci u kontekstu globalne krize", kazao je. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 13

JP
josip.pivar11
11:42 02.03.2023.

Pa daj malo zaviri u trgovine i ... i kupi nešto.

DU
Deleted user
11:40 02.03.2023.

Ma da, mi smo svi blesavi, pa nam ovaj može prodavati ove besramne nebuloze. Njemu je usporavanje inflacije što je od jučer sve cijene povisile između 10 i 20%. Fuj.

SS
simpatican.simpa
12:04 02.03.2023.

Definitivno postoje dvije Hrvatske, a mi očito u krivoj živimo kad takav boljitak ne osjećamo. Zaboravio je reći da smo u top 3 država po korupciji, pljačkama, malverzacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije