Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD MIRA Gorski spasioci imali posla na Mosoru i na Uskrsni ponedjeljak

Unatoč kiši i oblacima iznad glave izvukli ozlijeđenog lovca!

14.04.2009.
u 16:55

SPLIT – Ako nešto pripadnici HGSS-a znaju, to je da (sigurnog) odmora nikad nema, a posal stigne kad se najmanje nadaš.

Bilo je tako i na ovaj Uskrsni ponedjeljak.

Teške ozljede
Dojava o ozlijeđenom lovcu, pedesetjednogodišnjem M. R. iz Dugopolja, stigla je preko Centra 112 u 16.35 sati. Sumnjalo se na teške ozljede od pada, pa je angažiran helikopter HRZ-a iz baze Divulje sa šest letača spasilaca.

Ozlijeđeni je pomoć čekao s tri prijatelja sa sjeverne strane Mosora u podnožju vrha Ljubljana na visini od gotovo 800 metara. Teško se ozlijedio, sav se polomio (rebra, prsni koš, noga), no u nesreći je imao i strašno puno – sreće!

Naime, zaustavio se na samom rubu litice od nekih 20-ak metara. Da je otklizao, vjerojatno taj pad ne bi preživio!

Evakuacija nije bila laka i jednostavna jer je kišilo, a kapa od oblaka nalazila se neposredno iznad unesrećenog!

Srećom, oblak se nije spustio pa su lovca sigurno i spretno podigli u zrak, ali tek nakon što su mu se na zemlji pridružili liječnica HGSS-a Ivana Buklijaš s letačem spasiocem Mladenom Mužinićem. Zbrinuli su unesrećenoga, kojeg su zatekli u nesvijesti. Dali su mu kisik te su potom u podvjesu helikoptera tehnikom fiksnog užeta prebačeni na najbliže mjesto gdje je helikopter mogao sletjeti. Operacija je završena u 18.15 sati dolaskom na helidrom splitskoga KBC-a. Do Firula je i ozlijeđeni lovac došao k svijesti.

Intervencije blagdanima
Na intervencije blagdanima i vikendima otpada 50 posto svih akcija HGSS-a, kaže pročelnik Vinko Prizmić. Tada ljudi idu u prirodu u velikom broju, slave, guštaju, ali i postanu neoprezni, pa zato i ima posla za gorske spasioce i posade helikoptera.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije