Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubijeno stotine civila

Ukrajinski ministar Buču usporedio s Vukovarom: Ludi koljači napali su našu zemlju

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
04.04.2022.
u 11:34

Tijela civila u regiji Kijev i dalje se otkrivaju nakon odlaska ruskih snaga, a do sada ih je pronađeno najmanje 400

Cijeli svijet osuđuje zločin u ukrajinskom gradu Buča. Rusija pak odbacuje da su oni počinili zločine te kaže da je sve naručeno. Tijela civila u regiji Kijev i dalje se otkrivaju nakon odlaska ruskih snaga, a do sada ih je pronađeno najmanje 400. Napori da se pronađu lokalni stanovnici koji su ostali pod ruskom okupacijom otežani su zbog mina. Navodeći lokacije kao što su Buča, Irpin i Hostomel, savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadym Denisenko rekao je da je oko 400 civila pronađeno mrtvo u regiji Kijev, ali je naveo da su te brojke preliminarne i da će se ažurirati.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je tekst o uspjesima ukrajinske vojske te ubijenim civilima. Buču je usporedio s Vukovarom. 

"Dragi Ukrajinci! Nakon 39 dana odbijanja potpune ruske invazije, mnogima od nas laknulo je kad su čuli dobre vijesti.
Ruski okupatori su poraženi kod Kijeva. Ukrajinski branitelji dobili su prvu bitku za naš glavni grad. Kijevska regija je oslobođena od neprijatelja. Neprijatelj se također povlači u Černjigovskoj i Sumskoj oblasti radi pregrupiranja snaga i promjene smjera udara. To neosporno svjedoči da su planovi Kremlja osujećeni. U isto vrijeme, naša srca su ispunjena bolom za stotine civila koje su brutalno pogubili ruski vojnici. Samo je u Buči broj poginulih već sada veći nego u Vukovaru. Pucnji u potiljak muškaraca i žena vezanih ruku krajnje su neljudski. Ta se ubojstva ne doživljavaju kao dio rata. Čak ih je teško kvalificirati kao terorizam ili kriminal. Oni su bit, priroda ovih ludih koljača koji su napali našu zemlju. To je ono što su SS trupe radile u prošlosti. Ovo zlo jednostavno ne može proći nekažnjeno", napisao je između ostalog Reznikov. 

Europska unija smatra ruske vlasti odgovornima za zvjerstva u ukrajinskim gradovima jer su imale punu kontrolu nad tim područjem koje je sada oslobođeno te odmah počinje rad na novim sankcijama.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, izdao je priopćenje u ime bloka. "Europska unija najoštrije osuđuje prijavljene zločine koje su počinile ruske oružane snage u brojnim okupiranim ukrajinskim gradovima, koji su sada oslobođeni. Slike velikog broja civilnih žrtava, kao i uništenja civilne infrastrukture pokazuju pravo lice brutalnog agresijskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i njezinog naroda. Pokolji u gradu Buča i drugim ukrajinskim gradovima bit će upisani na popis zločina počinjenih na europskom tlu", kazao je Borrell.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE.

Video: Svijet zgrožen pokoljem u Buči, traži se istraga: 'Rusi su napravili masakr, gori su od ISIS-a'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije