Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinci tvrde da su odbili napade Rusa. Prigožin objavio: Osvojili smo Bahmut

Ukrainian serviceman set ups an antenna for controlling a reconnaissance unmanned aerial device near the city of Kostiantynivka
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, hina
20.05.2023.
u 17:47

Ukrajina tvrdi da je njena vojska ovog tjedna malo napredovala na bokovima grada u industrijskoj pokrajini Donbas čak i kada je Wagner bio blizu osvajanja samog grada

SAD je ovog petka zajedno sa svojim partnerima najavio nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dok se na ukrajinskom teritoriju u Bahmutu trenutno vode teške bitke za grad. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javio se u petak tijekom summita Arapske lige gdje je zemlje pozvao da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

>> VIDEO Rusija i Ukrajina tvrde da su sve više u vojnom sukobu jedna protiv druge

Tijek događaja:

18:56 -  Dok je zrakoplov s Volodimirom Zelenskim u subotu slijetao u japanski grad Hirošimju, kamere su zumirale letjelicu - vojni zrakoplov s oznakom francuske vlade.

Od ruske invazije na Ukrajinu diplomatski potezi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona povremeno ljute neke njegove saveznike i potiču ih na oprez kada su posrijedi njegove namjere, unatoč tome što je Pariz pružio znatnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajini.

No kada je u petak Zelenski sletio u Džedu gdje je prisustvovao sastanku Arapske lige u francuskome Airbusu, bio je to uspjeh za Macrona. Francuski dužnosnici kažu kako se zamisao o tomu da se ukrajinski čelnik dovede na sastanak čelnika G7 rodila nekoliko tjedana nakon početnih pregovora s japanskim domaćinima.


15:20 - Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin izjavio je putem video zapisa da je preuzeo punu kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom. "Danas u 12 sati Bahmut je u potpunosti zauzet, zauzeli smo čitav grad, svaku kuću".

Još nema komentara ukrajinske strane. 

10:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je stigao u japanski grad Hirošimu, gdje se održava samit skupine G7 najbogatijih demokracija u svijetu, kako bi se sastao "s partnerima i prijateljima Ukrajine" te prikupio podršku za obranu svoje zemlje od ruske invazije. Samit skupine G7 u Hirošimi održava se u vrijeme kada se njezine članice suočavaju s ogromnim pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu i napetosti s Kinom, osobito što se tiče Tajvana.

Zelenskij, odjeven u karakterističnu maslinasto zelenu odjeću, izašao je iz zrakoplova francuske vlade i brzo ušao u automobil, prema snimkama koje su emitirale japanske televizije. "Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine", napisao je nedugo zatim na društvenoj mreži Twitter.

Ukrajinski predsjednik je u Hirošimu stigao nakon što su članice G7 upozorile da će se države koje pokušavaju koristiti trgovinu kao oružje suočiti s "posljedicama", poslavši time snažan signal Kini zbog prakse koju Washington duže vrijeme naziva gospodarskim zlostavljanjem. Francuski i europski dužnosnici su rekli da je ključno što je Zelenskij osobno došao najprije na sastanak Arapske lige, a sada skupine G7, na kojem prisustvuju zemlje globalnog juga, kako bi predstavio stav Ukrajine kao žrtve ruskog napada i vlastiti stav o budućem mirovnom rješenju. "Moramo koristiti sva sredstva kako bismo nesvrstane države pridobili za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima.

Zelenskij će se bilateralno sastati s vođama zemalja članica G7, no također i s vođama Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. Ukrajinski predsjednik će u nedjelju održati sesiju sa skupinom G7 prije šire sesije sa zemljama globalnog juga.


9:04 - Ukrajina je objavila da je odbila napade ruskih snaga koji pokušavaju ponovno zauzeti teritorij koji su izgubili oko razorenog istočnog grada Bahmuta, gdje Kijev tvrdi da je ruskoj strani nanio teške gubitke. Evgenij Prigožin, šef ruske privatne plaćeničke skupine Wagner koja je ključna u napadu na grad, na komunikacijskoj platformi Telegram je rekao da "teške, krvave bitke" i dalje traju te da su njegovi vojnici nadomak osvajanja samog Bahmuta.

VEZANI ČLANCI:

Prigožin je ranije iznosio suviše optimistične vojne procjene, a Reuters nije mogao provjeriti točnost njegovih tvrdnji. Ukrajinska minobacačka jedinica blizu grada je za Reuters rekla da je ovog tjedna napredovala, no da se suočava s teškom paljbom ruskih snaga, za koje joj se čini da imaju značajnu brojnost i zalihe streljiva.

"Paljba je ovog tjedna bila intenzivna. Naše snage su malo napredovale, zastale blizu kanala. Teško ih (Ruse) je potisnuti odavde", rekao je vojnik čiji je pozivni znak "Medvid". Pripadnici jedinice su rekli da dnevno troše otprilike 100 komada minobacačkog streljiva gađajući ruske položaje. Ukrajina tvrdi da je njena vojska ovog tjedna malo napredovala na bokovima grada u industrijskoj pokrajini Donbas čak i kada je Wagner bio blizu osvajanja samog grada.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar je rekla da su ruske snage osvojile nešto teritorija unutar Bahmuta, no da nemaju kontrolu nad gradom. "Ekstremno žestoke borbe u bahmutskom području i dalje traju. Neprijatelj ne može pobijediti kvalitetom pa pokušava kvantitetom", kazala je na Telegramu. Rusija je povećala broj svojih vojnika i količinu streljiva, dodala je.  "Stopa napredovanja naših vojnika u predgrađima Bahmuta je danas nešto smanjena. Istovremeno, neprijatelj ne može vratiti izgubljene položaje - naši vojnici odbijaju sve neprijateljske napade u tom području", rekla je Maljar. Moskva svoj napad na Bahmut smatra važnim dijelom kampanje zauzimanja ostatka Donbasa.

Ključne riječi

Komentara 130

TO
tomzag
17:26 20.05.2023.

Artjomovsk je oslobođen, proxy soldateska protjerana

PR
potrgani reißverschluss
16:33 20.05.2023.

Koliko Ukrajinaca se nece vratiti iz Bahmuta, dok se zeleni pre se rava po Japanu. Zivo se njemu .ebe.

DU
Deleted user
15:13 20.05.2023.

Potvrđeno...Bakhmut su oslobodile jedinice PMC Wagner.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije