Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRUŽENA AKCIJA

Uhićeno 78 osoba zbog sumnje da su krijumčarili tone marihuane i hašiša

Foto: Europol
1/4
27.10.2023.
u 08:13

Istragom je utvrđeno da su cijeli "posao" organizirali Marokanci koji žive u Španjolskoj

Velika kriminalna skupina, za koju se sumnja da je krijumčarila tone marihuane, razotkrivena je  u zajedničkoj akciji talijanske i španjolske policije uz potporu Europola. U istrazi koja je uslijedila, razotkrivena je i mreža koja prala novac zarađen na marihuani. Uhićeno je 78 osoba, 58 u Italiji i 20 u Španjolskoj, pretraženo je 108 kuća, 89 u Italiji i 25 u Španjolskoj te je zaplijenjeno 327 kilograma hašiša, 33 kilograma marihuane, oružje, dokumenti, 845.000 eura...

Spomenuta kriminalna organizacija već je bila na mreži združenih policijskih snaga kada je u studenom 2022. uhićeno 36 osoba u Italiji, a  među uhićenima tada su bili albanski, talijanski i španjolski državljani. Još šest osoba bilo je naknadno uhićeno u Nizozemskoj i Španjolskoj  na temelju europskih uhidbenih naloga. Nadalje, između 2019. i 2021. policije u Italiji i Španjolskoj zaplijenile su više od šest tona kanabisa i hašiša, tada su bila zaplijenjena i  punjenja za elektroničke cigarete na bazi kanabinoida. Nakon tih zapljena i uhićenja pokrenute su istrage 2019. u Italiji i 2022. u Španjolskoj, koje su prerasle u međunarodne.

VEZANI ČLANCI: 

Istragom je utvrđeno da su cijeli "posao" organizirali Marokanci koji žive u Španjolskoj. Oni su se, kako se sumnja, brinuli da droga dođe do Španjolske, a zatim da se  transferira raznim distributerima u Italiji. Svatko u kriminalnoj skupini znao je svoj posao pa je sve počelo sakupljanjem kanabisa, nastavilo se skladištenjem, transportom  i distribucijom. Na koncu je dolazilo plaćene  za pošiljke droge koje je bilo organizirano putem neformalnog bankarskog sustava sličnog hawala poznatog kao fei-ch’ien. Taj podzemni bankarski sustav vode uglavnom kineski državljani i njime je omogućen prijenos gotovine iz jedne zemlje u drugu preko mreže povjerljivih ureda. U Europolu pojašnjavaju da se novac ne šalje fizički, nego se uredi naknadno međusobno kompenziraju novac. Tijekom istrage otkriveno ja da je kriminalna organizacija imala  dvije odvojene mreže, jednu koja se bavila trgovinom drogom, i drugu koja se bavila pranjem. Iako različite, mreže su bile povezane preko svojih vođa.  Iz Europola kaži i da se financijska istraga nastavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije