Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija u Splitu

Šverc kokaina iz Južne Amerike: Osumnjičenima istražni zatvor, prvookrivljeni u bijegu

Izjava glasnogovornika Županijskog suda u Splitu Dinka Mešina
Foto: Ivana Ivanovic
1/5
13.10.2023.
u 13:58

Sudac Ivica Botica je osumnjičene saslušavao sedam sati, sve do dva sata poslije ponoći

"Sudac istrage ovdje na Sudu bio je do iza ponoći, odlučivao je o prijedlogu USKOK-a za određivanje istražnog zatvora. Određen je istražni zatvor protiv 18 osoba, za pet koji su nedostupni zbog opasnosti od bijega, a za ostalih 12 zbog mogućnosti od ponavljanja djela", rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu. Skupina je jučer uhićena na širem splitskom području. Osumnjičeni su za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, te marihuane i hašiša iz Španjolske, doznaje se u petak ujutro na sudu.

Sudac Ivica Botica je osumnjičene saslušavao sedam sati, sve do dva sata poslije ponoći. Prvookrivljeni je u bijegu. "Prvookrivljeni se već od ranije nalazi u bijegu, ali u drugom predmetu. Za njega zbog toga u ovom predmetu nije određen istaržni zatvor", pojasnio je Mešin. Rekao je da ne može ulaziti u to hoće li se on javiti. Policija i USKOK su u zajedničkoj akciji s Njemačkom "razbili" zločinačko udruženje od 19 osoba, uhićeno je 12 osoba, pet ih je nedostupno, a dvoje je u istražnom zatvoru. Prema prijavi, 43-godišnji muškarac  je na području čak devet zemalja u zločinačko udruženje povezao više desetaka osoba. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Nenadu Petraku.

VEZANI ČLANCI:

Osumnjičeno je 18 muškaraca i žena u dobi od 29 do 48 godina, zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Dvojica osumnjičenih iz ove skupine koji su već par mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama su Jerko Radić (42) i Ante Varnica (44), a sumnja se da je u poslu s drogom i Nenad Petrak koji je određeno vrijeme nedostupan i za kojega se sumnja da je "glava" te kriminalne skupine. Tijekom pretraga na dvadesetak lokacija na području Splita i okolice policija je pronašla i oduzela veću količinu novca, različito vatreno oružje (puške, strojnica, streljivo, prigušivači), osam vozila od kojih je većina visoke klase, satove, raznu dokumentaciju, mobitele, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

Kriminalna narko skupina se na području devet zemalja udružila u zločinačko udruženje, podijelili su uloge, nabavljali, krijumčarili i preprodavali veće količine kokaina, marihuane i hašiša. Tako su od 12. prosinca 2019. do 3. veljače ove godine krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Europu, odakle su drogu dalje distribuirali, te su hašiš i marihuanu iz Španjolske krijumčarili u druge države EU.

Sve je počelo uhićenjem tri hrvatska državljanina na jedrilici na Atlanskom oceanu u rujnu 2020. godine kada su prevozili kokain vrijedan više od 34 milijuna eura. Nakon toga je prošireno kriminalističko istraživanje da bi se na kraju došlo do organizatora i članova zločinačkog udruženja. U ukupno osam policijskih akcija droga je pronađena u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj. Kaznena prijava je podnesena protiv 19 osoba, a USKOK je od suca istrage zatražio određivanje istražnog zatvora za 18 osoba.

VIDEO Nastavljeno suđenje Zavadlavu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije