Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I HRVATSKA SUDJELOVALA U OPERACIJI SREBRENA SJEKIRA 7

Uhitili 21 osobu, zaplijenili 2040 tona lažnih i ilegalnih pesticida

pesticidi
Pixabay/Ilustracija
12.10.2023.
u 07:43

Tijekom akcije kontrolirane su kopnene i morske granice, tržnice, digitalne tržnice... Utvrđen je niz zloporaba počevši od toga da su pesticidi koji su prodavani pogrešno označeni, da su prodavani krivotvoreni proizvodi pa sve do neregularnog uvoza zabranjenih tvari.

Operacija, Srebrena sjekira, sedma po redu, provedena je još početkom godine, a Europol je sada objavio rezultate te akcije. U njoj su sudjelovale  32 zemlje, uključujući sve zemlje EU, a tu operaciju, osim Europola su još potpomogli OLAF, Europska agencija za hranu... Na koncu, zaplijenjeno je 2040 tona lažnih ili ilegalnih pesticida, uhićena je 21 osoba, te je razotkriveno  nekoliko pogona koji su se bavili proizvodnjom ilegalnih pesticida.

Operacija je razotkrila  i nove kriminalne trendove pa su otkriveni  i neki novi ilegalni pesticidi koji su se pojavili na tržištu. Uočeno je da se krivotvoreni pesticidi, kao i zabranjeni uvoze i prodaju i preko interneta i u živo. Tijekom akcije kontrolirane su kopnene i morske granice, tržnice, digitalne tržnice... Utvrđen je niz zloporaba počevši od toga da su pesticidi koji su prodavani pogrešno označeni, da su prodavani krivotvoreni proizvodi pa sve do neregularnog uvoza zabranjenih tvari.  

VEZANI ČLANCI:

Europol navodi da se ilegalni pesticidi primarno proizvode u Aziji i Južnoj  Aziji  nakon čega se dorađuju u Europi. Kažu i da je industrija pesticida visoko regulirana,  no i da  je i proizvodnja  pesticida  među najreguliranijim na svijetu.  Upozoravaju i da neregulirane tvari mogu biti iznimno opasne za okoliš i zdravlje ljudi. Korištenje jeftinijih, ilegalnih i nekvalitetnih proizvoda dovodi do devastacije polja i drugih ekosustava, poput populacije pčela. Nadalje, krivotvoreni i ilegalni pesticidi negativno utječu na gospodarstvo EU-a jer se narušava povjerenje u osobe i tvrtke koje se legalno bave proizvodnjom pesticida.    

Operacija Srebrna sjekira na početku je osmišljena  kao koordiniran  odgovor na opasnu trgovinu ilegalnim pesticidima.  Do sada je ukupno od prve do sedme  operacije Srebrena sjekira zaplijenjeno ukupno 6 961 tona ilegalnih pesticida .

Komentara 1

HO
homofobic
08:30 12.10.2023.

Sve mi je jasno kada se spominje [legalni pesticid- efikasan je i ubija bube koje prozdiru sto je poljodjelac posijao i sada zeli zastititi a nekim politicarima ili ljubiteljima gamadi se to ne svida. Nije mi jasno sto je to l a z n i pesticid- da li se reklamira: Ja ubijam krumpirovi zlaticu! Naivni polodjelac koji je posadio krumpir ocekuje tone mrtvih Zlatica na ledima sve cetri rasirene u zrak a ono tamo zlatice nisu Zlatice nego Zlatani nabildani kao Arnold Schwarzenegger pa mu nabiju i kazu: Stick around!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije