Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE BROJKE I U SUSJEDSTVU

U Srbiji i BiH rekordan broj novozaraženih, u Sloveniji pozitivan svaki drugi testirani

Koronavirus u Srbiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.01.2022.
u 16:40

U Srbiji je u samo tri dana potvrđeno ukupno više od 40.000 zaraza, ali epidemiolozi procjenjuju da još nije dosegnut vrhunac ovog korona vala

U Srbiji je u četvrtak potvrđen dosad rekordan broj zaraza koronavirusom - 13.753 novozaražena u posljednja 24 sata, nakon što je prije tri dana prvi puta dosegnut peteroznamenkasti broj pozitivno testiranih od početka pandemije.

U utorak su potvrđena 13.693 slučaja zaraze, najviše od prvog registriranog slučaja 6. ožujka 2021., u srijedu je bilo 12.877 novozaraženih, a danas je od 33.163 testirana uzorka njih 13.753 bilo pozitivno.

Samo u tri dana potvrđeno je ukupno više od 40.000 zaraza, ali epidemiolozi procjenjuju da još nije dosegnut vrhunac ovog korona vala.

S 19 smrtnih ishoda povezanih s covidom u zadnja 24 sata Srbija od danas broji više od 13.000 žrtava korone od početka pandemije - ukupno 13.003, uz neznatan pad stope smrtnosti s 0,94 na 0,93 posto.

Na bolničkom liječenju danas je 2.340 oboljelih, od kojih je 96 na respiratorima.

Od početka epidemije testirana je ukupno 7.548.292 uzorka, a infekcija je potvrđena u kod 1.399.867 osoba, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Epidemiolozi ocjenjuju da je osjetno povećani broj novozaraženih posljedica ne samo omikron varijante koronavirusa, već ponajprije masovne proslave Nove godine, a poglavito u Beogradu gdje gradske vlasti tvrde da je na ulicama uz dva koncerta i vatromete bilo više od 100.000 ljudi, među kojima i tisuće inozemnih gostiju, uključujući i one iz zemalja bivše Jugoslavije.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih otkazani su brojni skupovi na otvorenome i koncerti koji su najavljeni u više gradova Srbije u povodu dočeka nove godine, koja se obilježava po Julijanskom kalendaru 13. siječnja. 

Dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti pa je u toj zemlji u četvrtak zabilježen novi rekord od 2590 takvih slučajeva, dok je istodobno prema stranici Worldometer BiH druga u Europi po smrtnosti od covida-19 na milijun stanovnika. Najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije potvrđen je testiranjem nešto manje od šest tisuća uzoraka. Prijavljena su i 22 smrtna slučaja povezana sa zarazom koronavirusom u BiH, koja bilježi iznimno visoku stopu smrtnosti među zaraženima jer je u toj zemlji do sada od posljedica covida preminulo više od 13 tisuća osoba. Po podacima statističke mrežne stranice Worldometer BiH je u Europi druga po smrtnosti nakon Bugarske, ako se promatra broj umrlih na milijun stanovnika.

U Sloveniji je pak u posljednja 24 sata od 13.335 testiranih njih 6.855 pozitivno što znači da je 51,4 posto testiranih pozitivno na koronavirus. 

Trenutno imaju 50.633 aktivnih slučajeva. Umrlo je još sedam osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije