Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

VIDEO Jandroković isključio Vidović Krišto do kraja dana zbog maske

Foto: Sabor
1/4
23.09.2020.
u 11:32

Današnju sjednicu Sabora započet će zastupnički govori na slobodnu temu.

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora zastupnici su raspravljali Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2020. godine. Naime, polugodišnji konsolidirani proračunski manjak iznosio je 17,9 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a. .

VIDEO: Hrvatski Sabor

Na samom početku zastupnica Karolina Vidović Krišto javila se za riječ. Tražila je povredu poslovnika jer je, prema njoj, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak prekršio poslovnik. 

– U petak ste pred cijelom nacijom izjavili da ste nemoćni pred hrvatskom Vladom. Tako ste prekršili trodiobu vlasti – rekla je Vidović Krišto. 

Jandroković ju je prekinuo i izrekao povredu poslovnika te joj poručio da sjedne. 

– To nije povreda poslovnika. Proučite poslovnik! – kazao je i izrekao joj drugu povredu poslovnika. 

Vidović Krišto tražila je od Jandrokovića da pojasni svoje riječi, što je Jandroković odbio te joj je kazao da postoje drugi instrumenti u poslovniku. 

– Žalite se Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav! Ja uime Hrvatskog sabora tražim požurnice. Vlada odgovara zastupnicima kako želi. Kad kasni, šaljem požurnicu. Kako sam ja prekršio poslovnik? – kazao joj je Jandroković i dodao: – Mi možemo biti zadovoljni ili nezadovoljni dinamikom Vladina odgovaranja na zastupnička pitanja. 

Potom se za riječ javio zastupnik Miro Bulj koji je zatražio DORH-ov izvještaj zbog nedavnih događaja. Međutim, i on je dobio povredu poslovnika. Jandroković mu je poručio da je mogao to sve reći u slobodnom obraćanju kluba zastupnika. 

– Ne funkcioniraju institucije. Mjere se probijaju svako malo i da cure informacije iz DORH-a – rekao mu je Bulj. 

– Kolege i kolegice, o svim problemima u hrvatskom društvu možete govoriti sada u pet minuta – poručio je zastupnicima predsjednik Sabora Jandroković. 

Potom je ustao zastupnik Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta i zatražio stanku od pola sata. Međutim, Jandroković je to odbio navodeći kako se stanka može tražiti za pojedinačne točke dnevnog reda i da je traženje stanke u ovom trenutku protivno Poslovniku. 

U slobodnom obraćanju zastupnik Suverenista Marijan Pavliček govorio je o demografiji i o popisu stanovništva koji se očekuje iduće godine. On je to ocijenio problemom broj jedan u zemlji. 

– Ovo je najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj. Sloboda mišljenja i govora zajamčena je Ustavom. Ovdje imam pisma roditelja koji žele da se prekine uskraćivanje slobode djeci. Tražimo ukidanje Nacionalnih stožera. Prvi zahtjev roditelja jest ukidanje maski. Tražimo od Stožera da navede znanstvena istraživanja na temelju kojih je donesena ta odluka – kazala je Vidović Krišto. 

Nakon što se vratila na svoje mjesto, Jandroković je pozvao zastupnicu Vidović Krišto da stavi masku. 

– Stavite masku ili ću vas isključiti s rasprave! Imamo stanku od pet minuta, a vas ću, kolegice, udaljiti s rasprave do kraja dana – kazao je predsjednik Sabora. 

O obiteljskom nasilju govorila je Dragana Jeckov iz SDSS-a te je istaknula kako je nasilnik kukavica i kako je nasilje neprihvatljivo. 

Zastupnica Rada Borić iz Kluba zastupnika iz lijevo-zelene platforme zatražila je od Sabora da ustanu za žrtve obiteljskog nasilja. Predsjednik Sabora Jandroković obavijestio ju je da minutu šutnje inače traži predsjednik Sabora i da ih je sad dovela u nezgodnu situaciju te da su se trebali o tome dogovoriti ranije. 

Nakon izlaganja zastupnice Borić, Jandroković je kazao kako se on slaže s time da bi trebali imati minutu šutnje za žrtve obiteljskog nasilja. 

Foto: Sabor

– Nek im je vječna slava i hvala – kazao je. 

Sabina Glasovac iz SDP-a počela je svoje izlaganje čitajući naslove članaka iz brojnih hrvatskih medija vezanih za slučajeve obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. 

– Sudovi u 2020. godini i dalje imaju tendenciju davati uvjetne kazne počiniteljima obiteljskih zakona. Moramo učiniti sve da svaka županija ima sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Sad ih nema pet – poručila je Glasovac. Ona je pozvala na oštrije kazne te ukazala na nužnost edukacije u društvu. 

O temi obiteljskog nasilja govorio je i Nino Raspudić iz Mosta. 

– Slučajevi obiteljskog nasilja koji ne završe na naslovnicama postat će dio statistike. U prvih osam mjeseci ubijeno je osam žena. Dom koji bi trebao biti toplo mjesto za mnoge žene pretvorio se u pakao. Umjesto zagrljaja, dobivaju udarce. Umjesto komplimenata, dobivaju psovke. Kad odnos prijeđe u nasilje, onda se to mora ticati svih nas – naveo je Raspudić. 

Istaknuo je kako je za njega i njegove kolege iz Mosta rješenje tog problema pooštravanje kazne za počinitelja obiteljskog nasilja te pomoć žrtvama. Kako je on govorio duže u svom izlaganju, opomenuo ga je predsjednik Sabora nakon čega je Raspudić dovršio svoj govor. 

– Republika Hrvatska nije sigurna. Hrvatski građani nisu sigurni jer ne znaju hoće li dobiti posao jer nemaju određenu stranačku iskaznicu. Za borbu protiv korupcije ključna je politička volja – rekla je u svojem izlaganju Dalija Orešković. 

Nakon svojeg izlaganja Orešković je zatražila stanku, na što ju je Jandroković prekinuo i poručio joj: – Želite li da i vas isključim? Pa nemate masku. 

Ona je po upozorenju odmah stavila masku. 

Državni proračun u prvih šest mjeseci

Nakon traženja nekoliko klubova, proglašena je stanka nakon koje je ministar Marić predstavio Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2020. godine

– Za prvih šest mjeseci podneseno je izvješće o državnom proračunu. BDP je, kao što znamo, doživio pad u prvih šest mjeseci od 7,8 posto. Inflacija u prvom polugodištu je 0.5 posto – iznio je ministar Zdravko Marić te dodao: – Sve naše potrebe za financiranjem ove godine smo osigurali. 

Foto: Sabor

Marić naveo je da za ovu godinu očekuju pad BDP-a od 8 posto, uzevši da su prvobitno mislili da je biti 9,4 posto. 

– Koliko god duboka bila ova kriza, očekivanja su da nam slijedi rast od pet posto. Razinu BDP-a iz 2019. godine mogli smo dosegnuti 2023. godine – objasnio je ministar financija. Naveo je kako Hrvatska ima veliku šansu u sljedeće tri godine zbog fondova Europske unije. 

Zastupnik Marijan Pavliček pitao je Marića kolika je odgovornost Stožera za stanje javnih financija.  

– Prije svega, što se tiče javnih financija, podnosili smo izvješća s viškovima s ciljem smanjenja javnog duga. To su stvari koje su nam omogućile da možemo reagirati na ovu krizu. Sve odluke koje je donio Stožer nisu zanemarivale i ovaj gospodarski dio, a u tim okolnostima imali smo mjere – odgovorio je ministar financija. 

Zastupnica stranke Pametno Marijana Puljak zatražila je od ministra komentar o transparentnosti proračuna.

– Nikad neću reći da su stvari idealne. Možemo i bolje. Otkad je uveden jedini račun riznice, veliki je iskorak napravljen. Mi smo već neko vrijeme u procesu nove izrade Zakona o proračunu i nastojat ćemo da dođe do veće transparentnosti – istaknuo je. 

Upitan o višim cijenama mesa u trenutku kad su smanjeni porezi, Marić je kazao: – Ponovit ću riječi jučerašnjeg predavanja profesora Šimovića s Ekonomskog fakulteta na temu porezne politike. On je obuhvatio cijeli porezni sustav i jasno pokazao da u pravilu snižavanje stopa PDV-a nije se vidjelo na smanjenju cijena, dok je obrnuti slučaj više nego vidljiv. Konkretno, mi smo išli u te izmjene jer smo željeli dati poticaj domaćoj proizvodnji. 

Zastupnica Peović pitala je hoće li nakon krize doći do mjera štednje. 

– Ne vjerujem da će ponovo biti uvođenja mjera štednja. Kako god bilo, Hrvatska ima dobro iskustvo, koliko god bolno bilo, da ne ponovi tu pogrešku – smatra ministar. 

Saborska zastupnica Sandra Benčić zatražila je da se zastupnicima pošalju podaci iz izvješća u Excel programu kako bi oni mogli raditi analize i uspoređivati te je istaknula kako je riječ o transparentnosti. Isto tako, jedno od pitanja koje je postavila bilo je očekuje li se smanjenje PDV-a. 

Ministar financija pozvao je zastupnicu da pogleda stranicu Ministarstva, istaknuvši kako rade na tome da bude još preglednija. Što se pak tiče smanjenje PDV-a, rekao je da kontinuirano gledaju situaciju i, kad mogu, reagiraju. 

Komentara 92

TI
Tikatanca0406
09:56 23.09.2020.

Ovoj iz ociju viri zlo

PR
Proleter99
09:57 23.09.2020.

Ebemti zemlju koju ovu okoti !!!

AN
antiekstremist
09:53 23.09.2020.

Da nije žensko već bi bila u naručju zaštitara kao i muška personifikacija Pernar !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije