Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinski raj

Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje

Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje
Foto: Nenad Milić
1/8
18.09.2020.
u 08:58

Gastronomija je prijatelj vašeg nepca, a enologija obožava i vaš njuh

U srži hedonizma je zadovoljstvo,  a upravo to u fokusu je i stare sumerske izreke koja glasi: Napunite svoj trbuh. Mi bismo ih samo malo nadopunili, a dobroj gastronomskoj ponudi dodali bismo i onu enološku. Gastronomija je prijatelj vašeg nepca, a enologija obožava i vaš njuh. Stoga ne čudi što je za kušanje vina upravo njuh odgovoran za 70-75 posto vašeg iskustva.

Jeste li se ikada našli u nekom vinskom podrumu koji je oživio vaša osjetila, ali baš onako da uživate?

Ako niste, sada imate priliku! Kroz nekoliko zanimljivih činjenica provest ćemo vas vinskom tematikom Osječko-baranjske županije i obećajemo - osjetit ćete kao da ste tamo. Slavonija i Baranja sve popularnije su vinske destinacije, a njihova vina sve češće oduševljavaju kušače. Atraktivnosti regije pridonose četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko. Ako ste čuli za pojam ''vina s Dunava'', riječ je o baranjskom i erdutskom vinogorju koje je bitan dio identiteta podunavskog položaja.

Vinski raj za sve hedoniste

Činjenica br.1: Vojnici su uživali u vinu

Iako se čini da je hedonizam neka novonarodska izmišljotina, čini se da uživanje u dobroj kapljici vina ni prije nikom nije bilo mrsko.  U vrijeme Habsburške i kasnije Austro-Ugarske Monarhije na Trg Sv. Trojstva, koji se tada zvao Vinski, svake se subote i srijede dopremalo baranjsko vino namijenjeno gostioničarima i vojnicima. Vojnici su ga obožavali!

Foto: Nenad Milić

Činjenica br.2: Kultura vina u Baranji vidljiva na svakom koraku

Ime pokrajine Baranje može se prevesti i kao vinska majka. Pitate se zašto? Bor ili „vinska“ te anya ili „majka“ riječi su od kojih je ime Baranje stvoreno. Stoga ne čudi da je vino nepresušan dio identiteta u ovim krajevima, a sigurni smo da bi hedonisti u jednoj turi sigurno uživali.  U Baranji se mogu pohvaliti jednom od najljepših hrvatskih vinskih cesta na kojoj se sakrio i vidikovac Bansko brdo. Ona krije i poslastice za prave hedoniste, a svaki pravi ljubitelj vina zavirit će u podrum u Kneževom Vinogradu i stati u pitoresknom selu-Suzi.

Upravo da zaplačete od sreće, ali ono što Baranja nudi oduševljava i najzahtjevnije. Ono što se svakako mora posjetiti je podunavsko selo Zmajevac karakteristično po podrumima – gatorima iskopanim u vodom izdubenim klancima surducima. Između ostalog Zmajevac je poznat i po tome što se u njemu održava Vinski maraton-jedna od najpopularnijih vinskih manifestacija u Slavoniji i Baranji. Specifičan je po tome jer kombinira elemente gaming-ture i aktivnog turizma, budući da je cilj pomoću vinske karte osvojiti zmajevačke vinske podrume prije ostalih natjecatelja. Pobjednika Maratona ovjenčava slava, dok ostali sudionici utjehu pronalaze u vrhunskim baranjskim vinima. U svakom slučaju svi pobjeđuju!

Bili ljubitelji bijelog ili crnog vina, u Baranji možete probati sve od graševine, pinota bijelog i sivog, traminca, chardonnaya, rajnskog rizlinga i sauvignona; zatim frankovke, cabernet franca i sauvignona, merlota i pinota crnog. Usput možda saznate i ponešto o Crvenoj Marti, zloj vladarici vinogorja, i krsnoj kumi Zmajevca (mađarsko ime sela glasi Vörösmart ili Crvena Marta).

Foto: Denis Despot

Činjenica br. 3: Misna slavlja u Đakovu su posebna i zbog vina

Đakovo je grad poznato i kao srce Slavonije. Riječ je o gradu s dugogodišnjom tradicijom, a kada je riječ o vinima povijest seže u doba srednjeg vijeka sa svojim mističnosti i savršenstvom okusa koje je aktualno i danas. Đakovačko vinogorje ističe se sortama kao što su graševina, i traminac; jedno od omiljenih sorti istočne Hrvatske. Osim njih, u Đakovu možete probati i lokalni chardonnnay, pinot bijeli i sivi, zeleni silvanac te rajnski rizling. Crne sorte koje se vežu uz taj kraj su zweigelt, cabernet sauvignon i merlot.

Đakovačka katedrala oduševljava mnoge, a uz nju je smješten i podrum Đakovačko-osječke županija. Tamo se mogu probati čuvena misna vina koja su još jedna od specifičnosti misnih slavlja u ovom gradu.

Činjenica br. 4: Loza u Erdutu se uzgaja još od Rimskog carstva, a  u Feričancima ne odustaju od tradicije

Općina Erdut mjesto je srednjovjekovnog nasljeđa i kulture vina sa zaštićenim krajolikom dunavskog meandra.  Tu se loza štuje od Rimskog carstva, a danas su njihovi vinogradi najpoznatiji po graševini. U Erdutskim podrumima može se naći jedna od najvećih europskih drevnih bačvi. Veličine je jednosobnog stana, a kapacitet joj je 75.000 litara graševine. Zamislite!

Osim graševine, u erdutskom kraju od bijelih sorti mogu se naći i traminac, chardonnay, sauvignon bijeli, muškat ottonel, pinot bijeli i sivi te rajnski rizling. S druge strane ljubitelji crnog vina moći će uživati u vinima kao što je cabernet sauvignon, merlot, pinot crni ili zweigelt.

U Erdutu se održava i sajam Vinski grad Erdut na kojem se isprepliću gastronomska i enološka ponuda ovog kraja, a koji omogućuje da povijest proživjeti kroz čula okusa i mirisa. Prošlog vikenda u Erdutu održana je i Wine & Bike Tour Erdut manifestacija. Osim bogatog mozaika događaja i kušnje vina u otvorenim erdutskim vinarijama, kao što se može naslutiti po imenu, događaj karakteriziraju i biciklističko-vinske utrke.

Foto: Matija Šćulac, Arhiv HTZ-a

Kada je riječ o Feričancima, mjestu smještenom na padinama gore Krndije, vinogradarska tradicija njeguje se od 13. stoljeća. Postulate pravljenja vina ni danas nisu odbacili, a njihova vina i danas se rade na stari tradicionalan način. Na prvom mjestu ističe crna sorta frankovka.

Foto: Lux produkcija by Marko Banić

Činjenica br. 5: U OBŽ vinska slavlja održavaju se nekoliko puta godišnje

Spomenutu Wine & Bike Tour Erdut manifestaciju možete posjetiti sljedeće godine, no tu su još neke koje su svakako vrijedne spomena. Prva od nadolazećih je Vinski Bor Maraton u Zmajevcu koja se održava od 25. do 27. rujna. Ako su vam ti datumi preblizu svakako u kalendaru možete predbilježiti Večer vina i umjetnosti koji se održava od 2. do 4.  listopada održava u Osijeku. Riječ je o spoju dobre glazbe, umjetnosti te vrhunskih vina s područja Osječko-baranjske županije. U siječnju se u Osijeku održava Festival vina, delicija i ugodnog življenja, a na tom festivalu u mogućnosti ste kušati vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemlja te sudjelovati u edukativnim radionicama i kušanjima vina stručnjaka enologa.

Kako vam se čini ova poveznica vina i Osječko-baranjske županije? Htjeli biste otkriti više?

Odlično! Turistička zajednica Osječko-baranjske županije na svojoj službenoj Facebook stranici "Visit Slavonija Baranja" otvorila je kreativni natječaj kojim možete osvojiti vinski 𝐯𝐢𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐳𝐚 𝐝𝐯𝐢𝐣𝐞 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐞 u Slavoniji i Baranji od 25. do 27. rujna 2020. godine.

Nadamo se da volite i graševinu, jer da biste osvojili nagradu potrebno je da u tri rečenice odgovorite na pitanje: Na koji je način graševina riješila, rješava ili će tek riješiti vaše tekuće probleme?

Foto: TZOBŽ

Kreativni natječaj traje do 21. rujna 2020. godine do 12 sati nakon kojeg će stručni žiri odabrati najkreativniji odgovor te objaviti ime dobitnika u komentaru ispod objave. Ne čekaj, trk na Facebook stranicu ''Visit Slavonija Baranja'' i napiši svoj odgovor. Vikend možda čeka baš tebe!

Sadržaj nastao u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije