Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi način učenja

5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Računalo
Foto: Shutterstock
1/2
16.09.2020.
u 09:11

Na koje karakteristike treba obratiti pažnju, koliko novaca potrošiti i koje sitnice mogu djetetu olakšati praćenje nastave i učenje

Početak je rujna i to znači samo jednu stvar, stiže nam nova školska i akademska godina (sorry klinci ali ljeto je gotovo). A s novom školskom godinom, dolaze i standardne muke svih roditelja, kupovina školske opreme, odjeće, obuće i ostalog pribora koji će njihovi mališani, i oni malo stariji, do sljedećeg ljeta svakodnevno koristiti. Vjerojatno i duže.

Nakon prošle školske godine, koja nas je naučila da moramo biti spremni na sve, jedno je sigurno, laptop će svim školarcima i studentima postati najvažniji dio opreme. Od praćenja nastave preko preuzimanja materijala do komunikacije s prijateljima, kolegama i profesorima, edukacija naše djece počinje ovisiti o dobrom laptopu.

Međutim, što čini dobar laptop dobrim, i koje potrebe treba zadovoljiti? Naravno da nije isto ide li vaše dijete u 3. razred osnovne škole ili studira grafički dizajn. Koji procesor izabrati, imaju li ostale komponente ulogu u dugovječnosti laptopa i na što obratiti pažnju kako ne bi odabrali krivi model? 

Iako se lako izgubiti u stotinama dostupnih modela, donosimo vam nekoliko savjeta da lakše odaberete idealan laptop za vašeg školarca. Tko zna, možda ćete nakon nastave i vi uživati u mogućnostima novih računala.

Prilagodite odabir laptopa potrebama djeteta
Kao što smo već naveli, odabir laptopa uvelike ovisi o potrebama djeteta, pogotovo ako se radi o studentu koji će idućih par godina koristiti hardverski vrlo intenzivne programe. Za takve programe trebat ćete računalo s  puno radne memorije i jakim procesorom – Intel Core i5 ili i7 ili usporedivi AMD Ryzen -  a pomoći će i SSD disk. S druge strane, ako se radi o osnovnim potrebama, poput surfanja, skidanja zadataka i rada u Office alatima, onda možete slobodno izabrati i jednostavniji model na kojem ćete jednako raditi kao i na skupljim varijantama. Naravno, bitno je izabrati kvalitetno računalo koje će služiti više godina, čime ćete se riješiti muke biranja novog računala svake 2, 3 godine.

Pripazite i na samo kućište, ekran i tipkovnic. Tu odabir kvalitetnog brenda igra ulogu. Neki laptopi mogu biti jako privlačni po specifikacijama, ali što vam to vrijedi kao se kućište raspadne nakon nekoliko godina, ekran je loš a tipkovnica se uvija?

Ekran: veličina je važna
Veličina ekrana se možda ne čini kao važna stavka pri odabiru laptopa, ali može se pokazati kao veliki problem ako odaberete krivu veličinu. Iako vam se čini da laptop stalno stoji u sobi, vaša djeca ustvari dosta prenose laptop, nekada će im trebati u školi, nekada će nositi van ako idu učiti kod prijatelja ili imaju terensku nastavu, a možda im se jednostavno ne sjedi za stolom već žele leći na krevet i u miru pročitati lektiru ili neko gradivo. U svakom slučaju, što je veća dijagonala laptopa, to će on biti veći i teži, samim time i kompliciraniji za prenošenje. Sve veće od 15,6 incha vjerojatno neće stati u ruksak dok će manji modeli možda biti premali za normalno korištenje. Određeni modeli imaju dosta manju masu pa obratite pažnju na dimenzije i masu laptopa ako znate da vaše dijete stalno nosi laptop sa sobom. 

Imamo tablet, pa ne treba nam i laptop
Možda se tu i tamo dijete može poslužiti tabletom, ali zapitajte se za što mu zaista služi laptop? Većinom će rješavati zadatke i pisati zadaću, stoga im je dobar miš i ugodna tipkovnica puno bitnija od portabilnosti tableta. Također, na malom zaslonu će puno teže pratiti kompliciranije gradivo, pogotovo ako uključuje slike, infografike i ostalu multimediju ili se moraju prebacivati naizmjenice između par aplikacija. Da, postoje tipkovnice za tablete ali radi se o praktičnim rješenjima za privremenu uporabu i nikako ne mogu zamijeniti normalnu tipkovnicu potrebnu za ozbiljniji rad i pisanje. 

Foto: Harvey Norman

Mjesto za pohranu
Nekada ste pri odabiru laptopa htjeli imati što veći tvrdi disk za pohranu podataka, pogotovo ako ste htjeli imati sve dostupno odmah. Danas brze internetske veze i pohrana u oblaku (cloud) omogućuju da s manjim kapacitetima imamo isti luksuz čuvanja velikih količina podataka i lake dostupnosti, baš kao da imamo i ogroman hard disk. Zato je bitnije obratiti pažnju na brzinu diska, koji može imati veliki utjecaj na brzinu rada računala općenito. Zato je dobro uzeti laptop opremljen SSD diskom, koji će čak i slabijem računalu omogućiti brži rad u odnosu na konfiguracije s klasičnim tvrdim diskom. SSD diskovi također nemaju pomičnih dijelova pa stoga i troše manje bateriju, pa ako znate da će vaše dijete dosta koristiti laptop bez pristupa utičnici za punjenje, SSD je definitivno bolji odabir. S druge strane, klasični tvrdi disk je i dalje bolja opcija ako želite smanjiti troškove, stoga ne možete pogriješiti jer i jedna i druga opcija imaju svoje prednosti. 

Brand je bitan
Iako na tržište dolazi sve veći broj proizvođača laptopa, postoji razlog zašto kupci tradicionalno biraju provjerene brandove. Kvaliteta izrade, garancija, podrška koju veliki proizvođači pružaju nakon kupnje i redovni softwareski updateovi su jako bitni za dugovječnost uređaja, stoga je odabir računala nekog od velikih brandova igranje na sigurno. Odabirom HP ili Acer računala s Intel ili AMD procesorima, Nvidia ili Intel grafičkim čipovima te audio sustavom Bang & Olufsen je igranje na sigurno.

Ako ste i dalje imate upitnike iznad glave ne brinite. Odabrali smo nekoliko best buy računala koja će poslužiti svakom školarcu, bez obzira na njihove potrebe:

Osnovne potrebe
S ovim računalima bez problema ćete pokretati Office programe, surfati i uživati u streamingu filmova nakon što klinci završe sa školom.
www.harveynorman.hr/laptop-acer-aspire-3-nx-h9eex-008
www.harveynorman.hr/laptop-hp-250-g7-197s3ea

Srednja klasa
Ovi modeli predstavljaju korak prema ozbiljnijim konfiguracijama, te ćete s njima moći bez problema isprobati zahtjevnije programe, pokretati višestruke programe u isto vrijeme te streamati 4K filmove.
www.harveynorman.hr/laptop-hp-15-1u5y7ea
www.harveynorman.hr/laptop-hp-15-1n7x5ea

Računala za sve
Najbolje konfiguracije sigurno će poslužiti za najzahtjevnije zadatke, a vaše dijete moći će se služiti njima dugi niz godina. Najjača računala također skraćuju vrijeme rada, pogotovo ako se radi o aplikacijama koje dugo obrađuju podatke, poput obrade videa. Također, većina jakih računala može pokretati i najnovije igre, pa ako je vaš školarac i gamer, ovim računalom ćete dobiti 2 u 1 rješenje.
www.harveynorman.hr/laptop-hp-pavilion-gaming-1u6f0ea

Sadržaj omogućio Harvey Norman

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije