Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi hibrid

Kao da dosad nije bio dovoljno jak: Lambo uz pomoć struje nabildao Urus na 800 konja

Foto: Lamborghini
1/10
24.04.2024.
u 17:55

Lamborghini Urus SE je plug-in hibrid koji kombinira twin turbo 4,0 V8 benzinac i elektromotor, a na struju može prijeći do 60 km

Lamborghini je predstavio svoj prvi hibridni automobil - Urus SE. Talijanski proizvođač sportskih automobila u vlasništvu njemačke VW grupe plug-in hibridni sustav ponudit će u svom sportskom SUV modelu, a, dakako, to će biti pravi sportaš s čak 800 KS. 
Suprotno od drugih proizvođača koji uglavnom uvođenje elektromotora vezuju za smanjenje obujma benzinskog motora, Lambo se na to nije odlučio, već će se i Urus SE bazirati na twin-turbo 4-litrenom V8 motoru koji razvija 620 Nm i 800 Nm. A turbobenzincu je pridodan električni pogonski sklop smješten unutar automatskog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa koji snagu prenosi na sva četiri kotača. Elektromotor razvija 192 KS i 483 Nm okretnog momenta, a u pružanju maksimalne izlazne snage glavni fokus je bio na strategiji kalibracije između benzinskog i e-motora, čime je postignuta ukupna snaga od 800 KS kako bi se osigurala optimalna krivulja snage u svakom načinu vožnje i na svakoj površini.
 


Litij-ionska baterija od 25,9 kWh nalazi se ispod podnice prtljažnika i iznad elektronički kontroliranog stražnjeg diferencijala. Sinkroni elektromotor s trajnim magnetom smješten unutar 8-stupanjskog automatskog mjenjača može djelovati kao poticaj za V8 motor s unutarnjim izgaranjem, ali i kao vučni element, čineći Urus SE 100% električnim 4WD vozilo koje može prijeći više od 60 km u EV modu.
 


Urus SE ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,4 sekunde (Urus S za 3,5 s) i od 0 do 200 km/h za samo 11,2 sekunde (Urus
S 12,5 s), postižući najveću brzinu od 312 km/h (Urus S 305 km/h). Ove brojke čine SE najmoćnijim Urusom ikad i najbržim serijski automobilom u segmentu, postavljajući nove standarde u kategoriji Super SUV vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije