Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICA NA 10. OBLJETNICI KORNATSKE TRAGEDIJE

Učinit ću sve da obitelji doznaju zašto su poginuli

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/27
30.08.2017.
u 15:40

Prema službenoj teoriji, uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, no obitelji stradalih smatraju da im nije otkrivena prava istina

Obilježavanje desete obljetnice tragedije na Kornatu, gdje je poginulo 12 vatrogasaca, i ove je godine obilježeno tugom, suzama, nevjericom i neodgovorenim pitanjem zašto je uopće došlo do te najveće vatrogasne i najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj.    

Predsjednica potresena

Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin, vatrogasci iz Šibenika, Vodica i Tisnog, izgubili su živote 30. kolovoza 2007. godine u intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu koja je trebala biti rutinska. Međutim, pretvorila se u tragediju. Šestorica vatrogasaca poginula su na mjestu nesreće, a šestorica su preminula od posljedica opeklina u bolnicama Zadru, Splitu i Zagrebu. Preživio je jedino Frane Lučić iz Tisnog.     

Kolinda Grabar-Kitarović
1/16

Uz neutješne članove njihovih obitelji, kolege vatrogasce, HGSS-ovce i prijatelje, ove je godine na komemoraciji poginulim vatrogascima na otoku Kornatu bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je, vidno potresena, obiteljima obećala da će učiniti sve kako bi istina izišla na vidjelo.

– Držim doista da im dugujemo te odgovore. Istraga se mora nastaviti, ako treba ponovno prekopati sve dokumente, za to ću se svakako zalagati, a vjerujem i Vlada. Treba naći odgovore prije svega zbog obitelji, kako bi one zatvorile tu stranicu svog života, jer još je teže tugovati kad ne znate što se točno dogodilo. Naravno, i zbog sustava, da znamo što se dogodilo i gdje je krenulo po zlu – rekla je Grabar-Kitarović, prva predsjednica države koja je došla na mjesto te tragedije.

Zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, čelnikom DUZS-a Draganom Lozančićem, predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom te gradonačelnicima, načelnicima i svim ostalim sudionicima komemoracije bila je na svetoj misi zadušnici kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a potom je, kao i svi ostali, obišla 12 suhozidnih spomen-križeva podignutih na mjestima gdje su stradali vatrogasci.

– Teško mi je sada reći da vojska nešto krije ili da vojska nešto nije htjela. Vidite da je naša vojska uvijek tu, od Domovinskog rata je sa svojim narodom, uvijek smo spremni pomoći i uvijek napravimo najbolje – rekao je Damir Krstičević.     

Kolinda Grabar-Kitarović
1/30

“Voljeli bismo znati istinu”

– Istina se ne zna, voljeli bismo je saznati, a nećemo je vjerojatno nikad saznati. To jedino zna Onaj Gore koji sve vidi i koji nam daje snagu da živimo dalje – rekla je susprežući suze Celestina Knežević, supruga Marinka Kneževića, jednog od 12 vatrogasaca poginulih na Kornatu prije točno deset godina.

Prema službenoj teoriji, uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen, međutim, dio javnosti i obitelji stradalih smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima nesreće.

Zbog Kornata se sudi bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, koji je 2013. godine u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi, ali tu je presudu Vrhovni sud poništio i vratio na ponovno suđenje.     

– U ovih deset godina od kornatske tragedije promjene su se dogodile jedino u našim glavama i u akcije idemo svjesniji opasnosti. Sustavne su promjene izostale. Treba biti donesena politička odluka kojom će biti definirana jedinstvena vatrgasna institucija, organizirana na jednostavnoj i jasnoj koordinaciji. Nakon usvajanja Strategije nacionalne sigurnosti Zakonom o domovinskoj sigurnosti treba odrediti obvezu izrade dugoročne Strategije uloge i razvoja vatrogasne službe u RH za koju nudimo rješenja – kaže šef Udruge profesionalnih vatrogasaca i zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

– Vatrogastvo jest i mora biti od interesa za RH i smještanje vatrogastva u neko od tijela državne uprave nije polučilo željene efekte – naglašava.

Kada je premijer Plenković prije nekoliko dana javno obećao da će vatrogasci dobiti novčanu nagradu za svoj angažman tijekom nezapamćene požarne sezone na priobalju, Franković je uzvratio da bi najveća nagrada vatrogascima bilo donošenje novog Zakona o vatrogastvu kojim bi se regulirao radno pravni status i jednaka naknada za sve vatrgasce – profesionalce, dobrovoljce i sezonce – što sada nije slučaj.

– Dok traje sezona, svima smo heroji, a onda nas zaboravite. S kolegama sam se neki dan vratio s požarišta na Promini. Dočekali su nas građani i čelnici gradova i općina te nam se zahvalili. No kad su sutradan naši dobrovoljci došli na posao, neki loši poslodavci su jedne dočekali s opomenama pred otkaz, a drugi su obaviješteni da će im dani provedeni na požarištu biti tretirani kao godišnji odmor! – žesti se Franković kojemu sada valja s predstavnicima lokalnih vlasti iznaći rješenje ovog problema. Predložit će im da s poslodavcima kod kojih rade dobrovoljni vatrogasci sklopi sporazum i da se vatrogasci u njihovim redovima tretiraju kao radnici od posebnog interesa.
– Treba napraviti sporazum i s obrtničkom komorom, javnim poduzećima... Vatrogascima se odlazak na požarište mora računati poput darivanja krvi, kao plaćeni izostanak, nikako drukčije – kaže Goran Franković.

 

 

 

Komentara 84

ST
stimo
10:55 30.08.2017.

gdje je umjesan stipe mesic nema istine

MA
malala
10:25 30.08.2017.

Mir i spokoj svim ozaloscenim obiteljima. Nije se lako nositi s takvom tragedijom.

US
usredini
15:05 30.08.2017.

Ma evo jedine realne istine. Hrvatska je u to vrijeme poslala u Grčku jedan kanader a imala ih je u funkciji samo 3 i tako napravila bitan manjak tako da je kanader s Kornata i to opravdano poslan u Hvar.Da je kanader ostao tragedije ne bi bilo.Hrvatska provodi kanader-diplomaciju i nemam ništa protiv da se pomogne ljudima u nevolji ali ne na uštrb domaće sigurnosti.Nažalost Hrvatska je kroz povijest često žrtovala i svoju sigurnost i dostojanstvo radi upitne koristi (ako uopče postignutog) međunarodnog ugleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije