Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKINUTA PRESUDA

Slavica ponovio da se ne osjeća krivim za kornatsku tragediju

dražen slavica
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
19.09.2016.
u 14:10

Optužnica je bila napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadrži oko šest tisuća stranica.

Bivši šibenski glavni vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica ponovno je sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru i na početku novog suđenja još jednom rekao da se ne osjeća krivim za kornatsku tragediju, u kojoj je prije devet godina poginulo 12 vatrogasaca, a jedan je teško ozlijeđen.

Pred sucem Borisom Radanom iskaz je prvi dao Josip Klarić, otac poginulog vatrogasca Dine Klarića, koji je i sam bio na Kornatu i među prvima pronašao stradale vatrogasce. Kazao je kako je pred polazak vatrogasaca na Kornat uočio da su bili loše opremljeni, reagirao je i što sa sobom vode djecu te upozorio na lošu komunikaciju vatrogasne postrojbe i Zračne baze u Zemuniku.

"Nisu nam osigurali vodu za gašenje kao što su obećali, osim jedne kruške", ustvrdio je.

Suđenje se ponavlja nakon što je krajem travnja Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu jer je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca. 

Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca, 30. kolovoza 2007., među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. 

Tužiteljstvo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

Prvo mu je suđenje počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tijekom suđenja ispitano je više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.

>> Obitelji poginulih u najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva: Sve nam je teže!

>> Draženu Slavici ukida se presuda za tragediju na Kornatima

Komentara 9

MD
mare_dalmacija
10:06 19.09.2016.

Nepotrebna 'trakavica'! Pronađite UZROK tragedije!!!!!!! Zar ste zaboravili na ribara koji je koji dan nakon tragedije u moru Kornata, u ribarskoj mreži, 'ulovio' uređaj za navođenje avio-raketa, da je 'eruptivni požar' učas spalio ljude na gotovo GOLOM kamenjjaru, da je u pitanju ... napalm! Da je bilo HRABROSTI nalaz forenzičara bio bi lako napravljen i TOČAN! Mućka u kojoj će stradati 'procedura' bez da se utvrdi UZROK! ZAr je to isstragga, pravosuđe, sposobnost forenzičara, ...? Bijedno, uz današnju tehniku!

DU
Deleted user
10:37 19.09.2016.

Kad će početi suđenje stvarnim krivcima za tragediju? Onima koji su zapovijedili slanje jednog od tada raspoloživa dva kanadera u Grčku? Onima koji su dozvolili da djeca (maloljetnici) iz DVD-a sudjeluju u gašenjima požara? Onima koji su vatrogasce slali u vatru bez adekvatne opreme (vatrotpornih odijela i radio veze)? Onima koji su naložili da profesionalni vatrogasci gase Hanžekovićevo imanje? Slavica je klasičan primjer žrtvenog jarca!

NE
nemanatrag
13:08 19.09.2016.

Neka visi Pedro.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije