Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORNATSKA OBLJETNICA

I Vodice odustale od letećih lampiona u povodu obljetnice kornatske tragedije

vodice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
27.08.2017.
u 18:07

Udruga vatrogasaca će od Ministarstva unutarnjih poslova zatražiti da se zabrani prodaja i općenito distribucija letećih lampiona

Predsjednik DVD-a Vodice Ante Sladoljev u otvorenom pismu medijima poručio je kako će odgoditi puštanje u nebo letećih lampiona u znak sjećanja na kornatsku tragediju i unatoč činjenici da oni kao organizatori akcije "Srce Kornatsko" imaju suglasnosti vatrogasnih postrojbi, MUP-a RH, dozvolu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i gradskih uprava još sedam gradova u kojima se akcija održava, te je optužio Udrugu profesionalnih vatrogasaca za namjernu opstrukciju akcije, što je odmah odbacio čelnik Udruge Goran Franković.

"Odgodit ćemo do daljnjeg puštanje lampiona jer ne želimo izlagati daljnjem pritisku kolege i prijatelje vatrogasce koji su sve vrijeme bili uz nas i pružali nam bezuvjetnu podršku", navodi se u obrazloženju odluke kojom se zahtjev Udruge profesionalnih vatrogasaca, odnosno njezina predsjednika Gorana Frankovića, da se zabrani puštanje letećih lampiona naziva "opstrukcijom akcije Srce Kornatsko".

Svjesnom i pomno upravljanom medijskom histerijom gospodin Franković postigao je ono što mu je i bio primarni cilj i motiv, a to je medijsko i političko eksponiranje u svrhu osobnog probitka na zapovjednoj hijerarhiji, tvrdi u pismu Sladoljev i dodaje kako je motiv vjerojatno i želja "da se diskreditira cijeli napor zajednice ljudi koji su iz svojih ljudskih, plemenitih i ponajprije iskrenih emocija detaljno razradili plan i provedbu velike humanitarne akcije "Srce Kornatsko".

Pozivajući građane da podrže njihovu humanitarnu akciju i doniraju novac za udrugu Krijesnice, odnosno djecu oboljelu od malignih bolesti, Sladoljev kaže da se time odaje i počasti vatrogascima stradalima prije deset godina na otoku Kornatu.

"Naša želja za pomoći najpotrebitijima, koja gori na plamenu ljubavi prema našoj poginuloj braći, kolegama i prijateljima, neće nikada biti dovedena u pitanje zbog pobuda pojedinaca koji istu nikada neće biti u stanju ni izvesti ni shvatiti", ističe Sladoljev.

Prozvani Franković je pak odbacio prozivke koje su na njegov račun stigle od čelnika DVD-a Vodice rekavši kako se ne radi o opstrukciji akcije, jer ona traje nekoliko mjeseci i ne završava danas puštanjem ili ne puštanjem lampiona u zrak.

"Želimo da se ova humanitarna akcija nastavi i da mi i građani uplatimo što više sredstava za djecu oboljelu od malignih bolesti, koja je sastavni dio akcije Srce Kornatsko. Mi samo ne želimo da se u zrak pušta otvoreni plamen s letećim lampionima, vatrogasci jednostavno ne smiju promicati takvu aktivnost", rekao je Franković novinarima.

Puštanje kineskih lampiona, dodao je, nije u duhu naše tradicije i kulture i takvu aktivnost, rizičnu za požare treba zamijeniti ili balonima na helij ili pak "vatricama na malim splavima, s plovećim lampionićima, koji se mogu pustiti niz rijeke".

"Osim toga, u uvjetima kada vatrogasci iz dana u dan iz noći u noć gase požare na otvorenom nije logično u prirodu slati nekoliko tisuća vatrica, koje je nemoguće sve pratiti i kontrolirati... Vatrogasna zajednica ne smije promovirati slanje gorućih lampiona u zrak", zaključio je Franković.

Ponovio je i kako će Udruga profesionalnih vatrogasaca tražiti od MUP-a da se izradi pravilnik za zabranu distribucije i upotrebe lampiona te poručio kako treba naći nove načinje obilježavanja raznih prigoda, pa i obilježavanja tužne obljetnice kornatske tragedije.

Sladoljev je pak u izjavi Hini rekao kako je puštanje lampiona u zrak provedeno i prethodnih devet godina na današnji dan, te da nikada nije bilo problema i sve je prošlo "besprijekorno", uz osiguranje vatrogasaca.

Na nagovor Udruge profesionalnih vatrogasaca još ranije odustalo se od zajedničkog puštanja balona na splitskoj Rivi, zagrebačkom Zrinjevcu, Starom gradu u Dubrovniku, zadarskom Forumu, riječkom Lukobranu, i na Trgu kralja Tomislava u Novoj Gradiški.

Odlučeno je da će se tamo održati akcija prodaje balona i lampiona za prikupljanje novaca za potrebe djece oboljele od malignih bolesti i Udrugu Krijesnica.

Franković je rekao da će se time umanjiti opasnost od ponovnih izbijanja i širenja požara, zbog čega je u Dalmaciji od proljeća do 1. listopada na snazi odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Udruga će, najavio je Franković, ponovno od Ministarstva unutarnjih poslova zatražiti da se zabrani prodaja i općenito distribucija letećih lampiona, jer predstavljaju realnu opasnost za izbijanje požara.

Akcijom "Srce kornatsko" u nedjelju se obilježava 10. obljetnica Kornatske tragedije, a u sklopu projekta vatrogasna društva diljem Hrvatske skupljaju donacije za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti. Akciju organiziraju DVD Vodice, Malonogometni klub Heroji 2007., Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije, udruga Krijesnica i HNK Hajduk Split.

Komentara 14

DU
Deleted user
14:38 27.08.2017.

I od kad je to obicaj da se u hrvatskoj pustaju lampioni/baloni kad neko nastrada u nekoj tragediji....ja vazda mislio ode se na mjesto, poloze vijenci cvijece, mirno, tiho, dostojanstveno, odrzi se misa za pokojnike i ode se doma. ovo sad postalo Hollywood. sto je slijedece, bice vatromet nekomu na pogrebu jer tako rade amerikanci i Hollywood a ima i na facebooku i twitteru.

KO
komicr
14:41 27.08.2017.

Mogu puštati -sve je ionako okolo već izgorilo...

GA
Gastarbeiter2
20:37 27.08.2017.

Vidjela žaba da se konji potkivaju pa hoće i ona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije