Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORNATSKA TRAGEDIJA

Vatrogasci: 'nikada nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama'

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
27.08.2017.
u 19:47

U znak sjećanja na kornatsku tragediju u Vodicama je večeras održan mimohod sjećanja na heroje iz Tisnog, Vodica i Šibenika koji su u požaru 2007. izgubili živote

U znak sjećanja na kornatsku tragediju u Vodicama je večeras održan mimohod sjećanja 'Nikad nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama', kojeg je organizirao DVD Vodice, a nakon paljenja svijeća, intoniranja hrvatske himne i minute šutnje u sjećanje na heroje iz Tisnog, Vodica i Šibenika koji su u požaru na otoku Kornatu 2007. izgubili živote, jedan od vatrogasaca u ime svojih kolega pročitao je dirljivo pismo upućeno svojim stradalim kolegama.

"Prije deset godina ste žurno napustili stacionare. Ispratili smo vas bez puno riječi, uz pokoji osmijeh i neizbježne riječi 'čuvajte se'. U deset godina se rađaju ljubavi, osnivaju se obitelji i rađaju se djeca koja odrastaju, a mi se mijenjamo. Tko je onda mogao zamisliti da ništa od toga nećete doživjeti. Ostali ste zarobljeni u najljepšem vremenu vašeg života i grubo otrgnuti iz naših zagrljaja. Zajednička budućnost koju smo sanjali je nestala.

1/12

Ne volimo kad vas netko spominje kao uspomene, zaboli nas jer za nas nikada nećete biti uspomene. Uspomene blijede, a vi ste tako prisutni i živi. Kako vas opisati mladićima koji vas nisu upoznali? Sve je tako bijedno u usporedbi s onim što vi jeste. Dajemo vam obećanje da nikada nećemo prestati tražiti istinu i odgovore na pitanja koja nas muće deset godina. To dugujemo i vašim majkama, očevima i, na kraju, to dugujemo i sebi. Do idućeg susreta, nek vam san bude lak“, poručio je u ime svih vatrogasaca jedan od članova Županijske vatrogasne zajednice.

Mimohod se nastavio do vodičkog groblja gdje su položeni vijenci, a u 19 sati počinje memorijalni malonogometni turnir na vodičkoj rivi.

Danas je vrhunac humanitarne akcije 'Srce kornatsko' u sklopu koje su se u cijeloj Hrvatskoj u 21 sat u zrak trebali pustiti lampioni, ali kako smo ranije već pisali, svi hrvatski gradovi su odustali nakon upozorenja zagrebačkih vatrogasaca, a još nije sigurno hoće li se lampioni pustiti u Vodicama.

Komentara 9

VI
Vito
08:52 28.08.2017.

soliloquy: NIJE zakazao sustav, nego je priroda nadjačala

VI
Vito
09:02 28.08.2017.

I danas na Kronatima nemate brzogasnu mrežu u stvarnosti. _______ Pokušajte pozvati s bilo koje druge "mreže", nećete dobiti vezu. ______- Samo ako imate 098. i to ne sugdje, već na malom području uz antene odašiljača. _____ Čak i obmanjujuće "fiksne linije" nisu stvarno povezane "žicom", nego i one koriste "zračnu vezu". _______ Naravno, to će negirati "davatelji usluga", no, kad dobijete račun vidite pravu istinu - monopol njemačkog pokrenog brzogasnog ht-a. _______ Jedino UKV pomorske radiostanice koju moraju imati sva veća plovila imaju normalnu vezu s kopnenom pomorskom radiostanicom. ____- Na "kanalu 16" je moguće normalno uspostaviti vezu i tražiti pomoć - samo - tko ima UKV radio odašiljač kod sebe? - a nije na plovilu dužem od 10 metara

VI
Vito
08:50 28.08.2017.

Vatrogasci: 'nikada nećemo prestati tražiti istinu, to dugujemo vašim majkama' :::::::::::::::::::::::: Dajte ne raspirujte netrpeljivost. _________ Gasio sam požar na otoku Iloviku. ___________ Da nije došao remorker i preko razglasa vikao na nas gasitelje najmanje bi na petorica poginulo. ________ U zadnji trenutak smo pobjegli iz vatrenog okruženja kojeg uopće nismo bili svijesni, kamoli da smo vidjeli vatru. _________ Jdnostavno nas je okružila kroz škrape dok smo gasili makiju ispred sebe. __________ Istrčali smo iz vatenog obruča na obalu doslovno u zadnji trenutak - zakoračili na obalu, a vatra buknula iza nas "ravno" iz kamena. ________ Nakon toga sam rekao - streljajte me, ali nikad više ne idem pomagati gasiti vatru na otoku. ________ U potpunosti razumijem da je tragedija strašna, ali je to isključivo prirodna nesreća koju ne bi preživjeli niti najiskusniji vatrogasci ____- Kad se vatra kreće kroz škrape jednostavno ju se ne vidi, ali je puno brža zbog "propuha" kojeg tvore kameni razmaci i suha trava. ________ To jednostavno "eksplodira" odjednom iz nevidljivog smjera, samo se pojavi. ______ Sve dok sami to ne doživite nikad nećete shvatiti, a niti povjerovati. _______ Vama je vatra i dalje isključivo "vidljiva" s "upaljenim izvorom" i jednosatvno si ne možete zamisliti kako plamen izbija iz "čistog kamenjara". ___________ Suosjećam s obiteljima poginulih i stradalih, ali ne s onimak oji i dalje raspiruju "mržnju" i traže "odgovorne". _______ Odgovorna je priroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije