Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po hitnom postupku

Turska zabranila sveučilišnim nastavnicima misije u inozemstvu

Foto: Reuters
1/5
20.07.2016.
u 12:35

Rektori sveučilišta također su zamoljeni da "razmotre hitno situaciju sa svim članovima akademske i administrativne zajednice povezanih s FETO/PDY, mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, i sastave izvješće do 5. kolovoza"

Tursko Vijeće visokog obrazovanja (YOK) zabranilo je do donošenja nove odredbe sve misije u inozemstvu za sveučilišne nastavnike, izvijestila je u srijedu provladina novinska agencija Anadolija, pet dana nakon neuspjela pokušaja puča.

YOK zahtijeva uz to da se situacija sa sveučilišnim nastavnicima koji se trenutno nalaze u misijama u inozemstvu "hitno" ispita te da ih se vrati u Tursku u najkraćem roku, osim "hitne potrebe", dodaje agencija Anadolija.

Rektori sveučilišta također su zamoljeni da "razmotre hitno situaciju sa svim članovima akademske i administrativne zajednice povezanih s FETO/PDY, mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, i sastave izvješće do 5. kolovoza".

Ova odredba donesena je samo dan nakon što je ovo tijelo u utorak zatražilo ostavke 1.577 dekana na svim sveučilištima u zemlji.

U odvojenom potezu ministarstvo obrazovanja suspendiralo je 15.200 zaposlenih pri ministarstvu obrazovanja, osumnjičenih za povezanost s Gulenom. Isto tako, povuklo je dozvole za rad za 21.000 učitelja u privatnim školama.

Gulena turska vlada optužuje da je podstrekač puča ali je on formalno opovrgao svaku umiješanost.

Turska je istodobno u srijedu blokirala pristup internet stranici Wikileaksa, a tijelo zaduženo za telekomunikacije objavilo je da je protiv te stranice uvedena "administrativna mjera", što je uobičajena terminologija za zabranu.

Wikileaks, osnovača Juliana Assangea, objavljuje materijale koju procure uglavnom iz vladinih izvora, a u utorak je objavio blizu 300.000 mailova Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) iz razdoblja od 2010. do 6. srpnja ove godine. Wikileaks je naveo da su mailovi dobiveni prije pokušaja udara te da su objavljeni kao odgovor na čistke nakon udara koje se provode u Turskoj.

>> WikiLeaks blokiran u Turskoj: Objavili 300 tisuća dokumenta o Erdoganovoj stranci

Komentara 10

JS
jan-sobjeski
13:27 20.07.2016.

ovo izgleda kao obračun s nemuslimanima i slabim muslimanima

Avatar raco
raco
13:03 20.07.2016.

i oni bi u EU....

DY
dynasty1402
13:07 20.07.2016.

Ako već turski narod vjeruje u tu bajku o vojnom udaru ( mislim da veliki dio i ne vjeruje ), dajte barem hrvatski mediji prestanite sa pisanjem nebuloza...... Svakom je u svijetu jasno da je na djelu muslimanska operacija okupiranja EUROPE , ovog puta ne kroz osmanlijske ratne pohode ( barem za sada) već politikom u kojoj svjesno žrtvujući na desetke tisuća ( to mogu jer ih je previše a i to je dio politike zadnjih 50 godina ) muslimanskih života izbjeglicama i umjetno izazvanim migracijama pokušavaju mijenjati sliku EUROPE i svijeta. Iza ISILA stoji Turska, to bi svakom trebalo biti jasno, a time svim terorom i sukobima koji se oko toga vode. Ako to nije nekome jasno onda su to prirodno glu..pi Amerikanci , ako im je jasno onda im to odgovara, jer tako gube veliku konkurenciju kakva je europska..... ( tu leže i razlozi izlaska bahatih i oga...vnih Engleza) . Jedini koji je tu istinu shvatio i javno rekao je mađarski predsjednik i poduzeo prave korake.....marš nazad od kuda ste i došli , vratite se onima koji vas šalju.... To je NA ŽALOST....gruba istina..., no nadam se da ce Njemačka a i drugi u Europi konačno to kao takvo prihvatiti i početi te navodne izbjeglice a u naravi veliki dio ratnika i boraca koji se skrivaju iza nista manje opasnih muslimanskih haljina , početi tretirati kao takve i vratiti ih odakle su i došli.... Nadam se samo da nije prekasno jer ce cijelu Europu pomalo dizati u zrak i svakodnevno pobiti koju desetinu ili stotinu naivnih Europljana....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije