Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

U Africi registrirano preko 100 tisuća oboljelih

FILE PHOTO: The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Laudium suburb in Pretoria
Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.05.2020.
u 17:57

Do danas je u svijetu potvrđeno ukupno više od 5,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom

Restriktivne mjere za suzbijanje širenja pandemije relaksiraju se širom svijeta, ali oprezno jer broj zaraženih i dalje raste. Do danas je tako u svijetu potvrđeno ukupno više od 5,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od čega se preko dva milijuna pacijenata oporavilo, a oko 334 000 osoba je preminulo.

17:55 - Više od 100.000 slučajeva novog koronavirusa službeno je registrirano u Africi, što odražava samo dio stvarnosti zbog nedostatnih kapaciteta testiranja u brojnim zemljama, prema podacima koje je skupila agencija France presse na temelju službenih informacija.

U petak sredinom dana je zabilježeno 100.002 slučajeva, od kojih 3.095 umrlih, a 39.070 osoba je ozdravilo, objavile su vlasti afričkih zemalja.

16:50 - Turski turizam gotovo je stao u travnju zbog pada broja stranih posjetitelja za više od 99 posto pod utjecajem ograničenja putovanja kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

U travnju je u Tursku doputovalo samo 24.238 stranih posjetitelja, dok ih je u istom mjesecu lani zabilježeno 3,29 milijuna, pokazali su u petak podaci ministarstva turizma.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca njihov je broj više nego prepolovljen, na 4,3 milijuna.

16:30 - Austrija planira značajno proširiti testiranje na koronavirus s fokusom na zaposlene u hotelima kako bi privukla što više inozemnih gostiju i potisnula nezgodna sjećanja na masovno širenje zaraze u mondenom skijalištu.

Austrija već mjesec dana postupno ublažava mjere suzbijanja epidemije pa su trgovine, restorani, barovi i neki muzeji već otvoreni a hoteli ponovo očekuju goste od 29. svibnja.

"Puno ćemo uložiti ... kako bismo što češće testirali što više zaposlenih koji dolaze u kontakt s gostima i tako spriječili da budu višestruki prijenosnici (virusa)", rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare u četvrtak.

15:20 - U razgovoru za britansku televiziju BBC slovenski je premijer Janez Janša kazao da Slovenija ima "potpunu kontrolu" nad koronavirusom i potrebne epidemiološke standarde za siguran boravak gostiju već nakon 1. lipnja.

"Uveli smo tzv. korona-standarde po preporuci zavoda za javno zdravlje koji će se primjenjivati za sve koji dođu u naše hotele i druge turističke kapacitete. Učinit ćemo sve da im odmor u Sloveniji bude potpuno siguran", kazao je slovenski premijer.

Dodao je da se u Sloveniji u zadnja dva tjedna na dnevnoj bazi bilježi samo jedan ili nula slučajeva novooboljelih, što znači da Slovenija potpuno kontrolira situaciju, pa će epidemija i službeno prestati 1. lipnja, kada će turistička djelatnost biti u potpunosti otvorena.

15:18 - Sveučilište Oxford i multinacionalna tvrtka AstraZeneca regrutirat će oko 10 tisuća odraslih i djece u Britaniji za testiranje eksperimentalnog cjepiva za koronavirus.

Institucije diljem Britanije počele su s regrutacijom 10.260 ispitanika da utvrde kako imunološki sustav reagira na cjepivo i koliko je ono sigurno, objavilo je sveučilište. 

Istraživači traže prvenstveno zdravstvene radnike i pripadnike drugih djelatnosti koje rade s ljudima kako bi dobili jasan signal o uspješnosti cjepiva, jer se ti sektori susreću sa zaraženima u svakodnevnom radu.

13:16 U zadnja 24 sata u Sloveniji nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom, a niti novi smrtni slučaj među zaraženima, objavila je u petak slovenska vlada.

"Slovenija očito ima odličnu epidemiološku situaciju", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin, najavljujući da će se mjere relaksacije socijalnog života i gospodarstva zato nastaviti.

Prema podacima koje je objavila vlada na svom twitter profilu, u Sloveniji u zadnja 24 sata, sa 8882 testa, nije potvrđen nijedan novi slučaj oboljelih. Tako  broj ukupno zaraženih od izbijanja epidemije ostaje na  1468,  do sada je preminulo 105 osoba, a napravljeno je ukupno 72.860 testova.

12:00 Bosna i Hercegovina dobila je u petak novi kontigent medicinske pomoći koju je osigurala Europska unija, uključujući tu kvalitetne bolničke respiratore namijenjene teškim pacijentima oboljelim od koronavirusa. 

Medicinski strojevi i zaštitna oprema koji su dopremljeni u Sarajevo vrijedno su 800 tisuća eura, a šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler kazao je novinarima tijekom primopredaje donacije kako na ovaj način Unija ponovo konkretno dokazuje spremnost poduprijeti BiH.

Respiratori koji su dopremljeni u petak proizvedeni su u Švedskoj i dokazane su kvalitete, za razliku od onih koje je Federacija BiH u travnju nabavila iz Kine i koji su se pokazali neupotrebljivima u bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.  

10:38 Oko 6 tisuća novih slučajeva potvrđeno je u Indiji u petak, što je do sada najveći dnevni porast u toj zemlji, dok vlada ublažava mjere, a aviokompanije pripremaju ponovno uspostavljanje dijela zračnih linija unutar zemlje.

U zemlji s 1,3 milijarde stanovnika do sada je koronavirus potvrđen kod više od 118 tisuća osoba, dok su umrle 3.583 osobe. Broj zaraženih porastao je za 5 posto u odnosu na četvrtak.

Premijer Narendra Modi produžio je karantenu, koja je uvedena 25. ožujka, do 31. svibnja. Međutim, relaksirane su mjere u područjima s manjim brojem zaraženih, a saveznim je državama dopušteno da izdaju vlastite smjernice o određenim aspektima pandemije.

Indijskim aviokompanijama bit će dopušteno da ponovno uspostave otprilike trećinu letova od ponedjeljka, ali samo unutar zemlje i po jednima od najstrožih pravila na svijetu.

10:21  Američki predsjednik Donald Trump kazao je u četvrtak da u slučaju drugog vala pandemije koronavirusa neće pokušati uvesti karantenu i zatvoriti zemlju. "Namjeravamo ugasiti vatru, nećemo zatvoriti zemlju", kazao je Trump referirajući se na mogući drugi valu pandemije tijekom posjeta tvornici Ford u državi Michigan.

Do ove izjave dolazi istodobno s ublažavanjem restriktivnih mjera koje poduzima 50 američkih saveznih država, među kojima one s republikanskim vodstvom vrše pritisak za što bržim ponovnim pokretanjem zemlje, dok one s demokratskim vodstvom traže više opreza prilikom smanjenja restrikcija.  

Dužnosnici javnog zdravstva upozorili su protiv prebrzog ublažavanja mjera ističući da bi to moglo voditi pojavi drugog vala virusa na jesen i zimu. Među njima raste strahovanje da neće ovisiti o političkoj ili javnoj volji hoće li mjere karantene ponovno biti potrebne.

Unatoč Trumpovom opiranju, vlasti saveznih država i lokalne razine pribjegle su zatvaranju i uspostavi karantene u pandemiji koja je pogodila zemlju.

10:00 U Španjolskoj je od koronavirusa oboljelo 232.500 osoba od čega je preko 50.500 zdravstvenih radnika pa je to zemlja s najviše inficiranih liječnika i medicinskih sestara na svijetu.

Gotovo tri mjeseca zdravstveni radnici suočavali su se s nedostatkom zaštitne opreme te prenapučenim odjelima. Tek ih se nedavno počelo testirati na koronavirus pa bi broj inficiranih mogao biti i veći.

"Nikada se nismo osjetili tako ranjivima", kaže 26-godišnji Carlos Toribio s odjela opće kirurgije u madridskoj bolnici La Paz pa dodaje "Sada je sve puno bolje, na početku je bila ludnica".

Od ukupnog broja oboljelih u Španjolskoj 22 posto su zdravstveni radnici. U Italiji na njih otpada 10 posto, u Kini 3,8 posto a u SAD-u 3 posto, podatak je Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). U sjevernoj talijanskoj pokrajini Lombardiji, od kuda se virus počeo širiti Europom, stopa je 20 posto.

"Nismo imali zaštitne maske. Kada su došle, mnoge su bile neispravne. Nije bilo niti testova na koronavirus. U takvim uvjetima se ne može liječiti ovakva epidemija", priopćila je španjolska udruga liječnika (OMC). Sindikat madridskih liječnika (AMYTS) pokrenuo je prošli mjesec sudsku tužbu protiv španjolskog ministra zdravstva Salvadora Ille i regionalnog dužnosnika za zdravstvo Enriquea Ruiza Escudera zbog ugrožavanja života.

"Alarmantno je kako nisu preventivno reagirali niti dostavili potrebnu zaštitnu opremu. Zbog toga su tisuće zdravstvenih radnika oboljele, s tužnim posljedicama. Društvo je prepoznalo u kakvim uvjetima radi medicinsko osoblje pa ih nazivaju herojima. Njihov rad i napor nesrazmjerni su onome vladajućih političara", poručio je sindikat.

Od posljedica koronavirusa preminulo je 76 liječnika i medicinskih sestara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije