Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava o nasilju

Tri djevojčice skinule su dečka u WC-u. Šalile su se?!

'15.09.2010.,Zagreb - Osnovna skola Odra.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
24.11.2011.
u 16:58

Protokol o ponašanju u slučaju seksualnog nasilja u školama izrađen prije nekoliko godina – u nekoj ladici čeka potvrdu Vlade

Kad je riječ o žrtvama seksualnog nasilja, u kategoriji dobi to su najviše djeca (32%) te maloljetnici od 14 do 18 godina (30%). Međutim, u osnovnim školama podjednako je ponašanja s elementima seksualnog nasilja među oba spola.

– Imala sam slučaj da su tri djevojčice zatvorile dječaka u zahod, skinule ga i pregledavale – iznijela je prof. dr. sc. Vesna Jureša, pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite iz Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, danas na okruglom stolu o uvođenju prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u škole, što ga je organizirala Ženska soba. – Takvo što često se proglašava šalom, a poruka je to djeci koja će se teško kasnije ispraviti – kazala je dr. Jureša.

Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja u školama, međutim, iako izrađen prije nekoliko godina, u nekoj ladici čeka da ga Vlada potvrdi. Zdravstveni odgoj, u okviru kojeg bi se govorilo i o seksualnom nasilju, u škole je trebao krenuti još 2007. godine, a nije ni danas.

A djeca su prepuštena dobroj volji nastavnika koji su otvoreni da im se mogu obratiti, navela je Maja Mamula iz Ženske sobe, udruge koja provodi radionice za djecu i odrasle na istu temu. Dr. Jureša navela je i tri slučaja u kojem su srednjoškolce nastavnici navodili na seksualne radnje. Djeci su u elektroničkoj pošti iskazivali seksualne želje, dok je jedan nastavnik neprimjereno dodirivao učenice. Svi su slučajevi kazneno procesuirani.

– Nasilna kultura izuzetno je prisutna, a Vladine strategije sprečavanja nasilja nisu ozbiljne – ustvrdila je Emina Bužinkić iz Inicijative za uvođenje odgoja za ljudska prava.

Komentara 35

OB
-obrisani-
17:23 24.11.2011.

Ha ha, a dečku tobože bilo neugodno :)) Sve je to prokletstvo razvoja tehnologije i beskrupulOZNIH profitera, koji nam svima kroz promodžbu po medijima i konzumerizam prodaju nove \"progresivne\" ideje o neobuzdanim slobodama svega i svačega -

SR
s☺r@n
17:36 24.11.2011.

Hehe...blago njemu! Napredne cure malo se podučavale. Nemaju normalnog seksualnog odgoja već cenzuriranog. A osim toga nastavnik je prestar :)

NE
Nepokolebljiv
19:46 24.11.2011.

Praktikum iz biologije. Cure se informiraju i pripremaju za studij medicine (specijalizacija: urologija).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije