Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj sankcija

Teško pogođeni: Manjak ruskog proračuna u prvom kvartalu 44 milijarde dolara

Putin održao sastanak o ekonomskim pitanjima
Foto: ALEXEI NIKOLSKY/NEWSCOM
1/3
11.05.2023.
u 01:00

Deficit ruskog državnog proračuna u prvom kvartalu 2023. dosegao je 43,8 milijardi dolara, pokazuju u srijedu podaci ministarstva financija u vrijeme dok Mokva nastavlja nemilice trošiti a prihodi od prodaje energenata oštro padaju. U istom razdoblju prošle godine Rusija je imala višak od 14,3 milijarde dolara, ali su troškovi vojne kampanje u Ukrajini i zapadne sankcije na plin i naftu teško pogodili državnu blagajnu.

Povećana proizvodnja oružja i golema državna potrošnja održavaju rusku ekonomiju živom, ublažavajući utjecaj zapadnih sankcija i omogućujući Moskvi da nastavi s kampanjom u Ukrajini. U samo četiri mjeseca ove godine, manjak je u travnju bio 17 posto veći u odnosu na vladine projekcije. Rashodi su u odnosu na 2022. porasli 26,3 posto, a prihodi pali za 22,4 posto.

Ministar financija Anton Siluanov je nekoliko puta rekao da proračunski manjak ove godine neće biti veći od dva posto BDP-a, iako se s time ne slaže većina analitičara. Siluanov je nedavno rekao da su za ostvarenje toga cilja ključni prihodi od prodaje nafte i plina koji su na godišnjoj razini pali 52,3 posto.

Zbog pada prihoda i smanjenja deficita, Moskva je bila prisiljena prodavati međunarodne rezerve. Središnja banka, koja od rujna prošle godine drži kamatne stope na 7,5 posto, više je puta upozorila da proračunski manjak predstavlja rizik za rast inflacije.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
predragbabic1
14:08 11.05.2023.

koliki je manjak u proračunu Francuske, Njemačke, Nizozemske, Italije zbog sancija Rusiji i plaćanje skupljih plina i nafte. Licemjeru to ne objavljuju.

Avatar mason
mason
09:23 11.05.2023.

Ministarstvo ruskih finacija nezna nisto. Ovi sto komentiraju po ovom portalu u opancima znaju da zapadne sankcije samo jacaju rusiju.

IV
IvanČokrlić
16:13 11.05.2023.

Ako rusomrzci nemaju neki ozbiljniji razlog za radost, ovo je jadno i neozbiljno. Ekonomije rusomrzaca idu strmoglavo dolje, a oni se raduju da su Rusiji malo pokvarili frizuru.Da nista ne rader, rusdi samo zlata iskopaju vise za godinu, a gdke su dijamanti, gdje je poljoprivreda, da ne pominjem vec naftu i plin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije