Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poplave u hrvatskoj

Okolica Koprivnice se priprema za poplavu, nasipe gradi i vojska. Vodostaj Drave u Drnju pada

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite/Twitter
1/42
07.08.2023.
u 23:41

Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014.  kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta.

Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014. kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta. Nakon rekordnog vodostaja Mure koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama očekuju da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti.

Tijek događaja:

23:41 - Prema posljednjim mjerenjima, rijeka Mura je na području mjernih postaja Goričan i Mursko Središće u fazi opadanja. Do 20 sati Mura je kod Murskog Središća stagnirala te je ranije bila u padu, dok je na području Goričana do 22 sata vodostaj iznosio 543 centimetra te je bio u padu od 3 centimetra u pola sata.

U opadanju je i Drava kod mjerne postaje Botovo te je od 22.30 i 23 sata pala tri centimetra tako da trenutno vodostaj iznosi 604 centimetra. U blagom porastu je pak Drava kod mjerne postaje Novo Virje Skela gdje su uvedene izvanredne mjere te vodostaj iznosi 522 centimetra. 


23:20 - Situacija je trenutno najgora u Gabajevoj Gredi gdje više vatrogasaca, HGSS-ovaca, vojnika te mještana puni vreće i gradi nasip kako voda ne bi prodrla u sela. 

- Dolazi ukupno 150 vojnika, njih 40 iz Varaždina, nešto iz Petrinje, Karlovca.. Poduzimamo sve mjere da nitko ne bude ugrožen, rade se procjedni bunari da voda ne probija kroz nasip da ne bi došlo do probijanja i pucanja nasipa. S obzirom na dužinu nasipa treba nam više ljudi. Opasnost je minimalna, ali radi se sve da se to spriječi - ispričao je načelnik Stožera Ratko Ljubić za E-podravina.hr

"Drava je još s tendencijom rasta. Onaj dio koji je bio u Drnju jutros, dakle tamo je i dalje poplavljen dio uz kuće u Dravskoj ulici, sada se preselio ovdje. Došlo je do izbijanja vode iza nasipa, rade se bunari da se ta voda zaustavi. Tu je preko 300 vatrogasaca, veliki broj građana koji su došli pomoći i načelnica općine. ", izjavio je za Dnevnik Nove TV glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

POVEZANI ČLANCI:

Zahvalio je svima koji su pomogli, ali i upozorio ljude da ne djeluju na svoju ruku. Očekuje se da će se Drava podići još 10 do 20 centimetara.

"Drava se mora pratiti skroz nizvodno. Imamo na području Sopja također organizaciju postavljanja vreća s pijeskom, utvrđivanja nasipa u Virovitičko-podravskoj županiji i tako ćemo trebati Dravu ispratiti sve do Slavonije dolje", pojasnio je. "Sigurno će još 10-ak dana to trajati cijela ta priča. Dakle treba izdržati", zaključio je Tucaković.


22:07 - Večeras je na području Koprivnice poslan prvi državni SMS upozorenja u sklopu sustava SRUUK, javljaju 24sata. U 20.42 stigao je SMS zbog moguće poplave Općine Hlebine.

Foto: 112.hr

- Zbog rekordnog vodostaja Drave postoji mogućnost poplavljivanja područja Općine Hlebine - stoji u poruci.


21:59 - Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako su u Gabajevu Gredu upućene i dodatne vatrogasne snage, kao i HGSS-ovci, osim vojnika.

- Maksimalni napori u obrani od poplave poduzimaju se i u općini Drnje gdje se također po potrebi raspoređuju dodatne snage vatrogasaca i HGSS-a. Veliku pomoć pružaju i građani koji su cijelo vrijeme potpora operativnim snagama - izvijestili su.


21:06 - Bizarna situacija dogodila se kod Zaprešića u kojem je posljednjih dana bilo puno intervencija zbog jakih kiša koje su poplavile brojne općine. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zaprešić Željko Barun kazao je za Dnevnik.hr kako su intervencije trajale satima te da je stradalo puno životinja, a ispričao je i kako su češki turisti biciklima zalutali u poplavljeno područje. 

>> VIŠE OVDJE


20:20 - Od poplave se u Drnju u Koprivničko-križevačkoj županiji brane stotine kuća, prenosi HRT, a u međuvremeno se krizno žarište otvorilo i u općini Hrebine gdje je nasip počeo popuštati. 

1/9

- U Gabajevoj Gredi je došlo do propuštanja poplavnih voda kroz nasip, te sada operativne snage civilne zaštite zajedno s mještanima saniraju te rupe gdje propušta voda. Zbog velike potrebe, velikog broja ljudi, zatražena je pomoć Hrvatske vojske i uskoro dolazi 150 vojnika na ispomoć, zajedno sa 100 vatrogasaca koji su već tamo i 50 mještana koji pomažu i dalje rade - ispričao je načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, dodajući kako oštećenje nije veliko. 

POVEZANI ČLANCI:

No preventivno smo i povećali broj ljudi i zato se radi s povećanim snagama kako bi se sve  saniralo i da ne bi došlo do najgorega - dodao je. 


19:02 - Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, u ponedjeljak popodne upućeno je na područje Hlebina kod Koprivnice u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje će biti angažirani na aktivnostima obrane od poplava.

Oni su angažirani temeljem odluke ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju tih aktivnosti, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Podsjećaju i kako je za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana procedura važećim Zakonom o obrani, a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.


17:21 - Objavljene su i fotografije i snimke s mjesta oko jezera Šoderica gdje je Drava prodrla i tako uništila postojeću infrastrukturu. Voda inače zasad nije poplavila kuće, ali je nekoliko dvorišta u Dravskoj ulici u Drnju, javlja HRT. Osim toga, zasad nema evakuiranih obitelji, već je nekoliko mještana iz romskog naselja na vlastiti zahtjev smješteno u obližnju školu. Stanje je otprilike isto kao što je bilo i jutros, no popuste li nasipi oko Drave, ugroženo je oko tisuću kuća.

1/26

>> VIŠE OVDJE


16:16-  Vlada je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji. Slovenija je u nedjelju, 6. kolovoza uputila molbu za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (UCPM), prvenstveno u vidu građevinskih strojeva s rukovateljima. Slijedom toga, hrvatska Vlada uputit će joj pomoć u vidu modula opremljenog građevinskim strojevima s ciljem operativnog rada na uklanjanju posljedica poplave.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP se zadužuje za organizaciju i pratnju modula za pružanje pomoći. Spremnost za polazak treba biti u roku 24 sata od donošenja Odluke. Financijska sredstva potrebna za provedbu ove Odluke osigurana su u hrvatskom Državnom proračunu za 2023. godinu.

 Vlada je na nedjeljnoj, telefonskoj sjednici donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.  Na zamolbu Republike Slovenije odobren je prelazak granice korištenjem jednog helikoptera Mi-171Sh Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva s osam pripadnika Oružanih snaga RH sukladno iskazanim potrebama Republike Slovenije i mogućnostima Oružanih

14:27 - Jezero Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji uslijed poplave potpuno je uništeno. Voda je već ranije razvalila obalu, poplavila kamp, šetnicu i ostatak područja kod pruge i ugostiteljskog objekta , a sada se urušava i kuća, javlja Glas Podravine. Portal je objavio i snimku. 

14:16 - Službe i mještani rade sve kako bi zaštitili Drnje od poplava. Užurbano se grade zečji nasipi.

07.08.2023., Drnje- Rekordan vodostaj rijeke Drave gdje stanovnici rade zecje nasipe Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

13:40 - U Drnju se održava konferencija za novinare. "Imat ćemo preklapanje Mure i Drave, koordinacijom je učinjeno pretpražnjenja da bi se omogućio što manji dotok Drave da se utječe na sniženje vodostaja, bile su prognoze na + 700, sada smatramo da ne bi trebalo ići preko 650 cm, odnosno, očekujemo 635, što je puno više od 578, povijesnog vodostaja 1972. godine", rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

1/10

Time je srušen rekord za sigurnih pola metra. "Jasno je da nosi puno neizvjesnosti i rizik se povećava, brane se kuće, više stotina, i tisuću stanovnika. Desetak objekata je u kontaktu s vodom, no to je poplavno područje i nismo tamo ništa mogli. Maksimalno opterećenje će uslijediti u noći, bit će tijekom dana, noći, sutra do popodnevnih sati, tak kad utvrdimo vodostaje moći ćemo znati kako će vodni val proći duž toka Drave. U ekstremnim uvjetima prije svega se štite životi građana, a onda materijalna šteta, koju nije moguće izbjeći, no smatramo da situaciju držimo pod kontrolom" rekao je, javlja ePodravina.

13:05 - Poplavljena je cesta kod Botova.

13:00 - Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak je u društvu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka obišao poplavljeno područje Murskog Središća te ustvrdio da se još ne može u potpunosti odahnuti, ali da se može lakše disati. Vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća je u ponedjeljak u 5 sati dostigao rekordna 543 centimetra, što je najveći vodostaj otkad postoje moderna mjerenja, no u popodnevnim se satima očekuje pad vodostaja. "Mislim da još ne možemo u potpunosti odahnuti, ali možemo lakše disati", rekao je župan. 

Naglasio je kako je, unatoč povijesno visokom vodostaju i vrlo velikom protoku rijeka iz Austrije i Slovenije, kraj između Drave i Mure, zapravo prošao bez nekih velikih šteta, što se tiče imovine i kuća.  Spašene su kuće i domaćinstva, nisu poplavljena središta grada i okolnih mjesta, kazao je. 

 Pripisao je to predanom radu svih sastavnica civilne zaštite te angažmanu dodatnih snaga za kontrolu svih nasipa.

„U ovome trenutku prolazi vrhunac vodenog vala na obje rijeke, no očekuje se da će početi padati u narednim satima jer se to događa i u Sloveniji", rekao je Posavec.  

Gradonačelnik Srpak istaknuo je kako je, čim je u četvrtak popodne došla informacija o tome što se sprema, za petak sazvao Stožer civilne zaštite.

„Znali smo što dolazi i koliko dolazi te što moramo učiniti jer nam nije prvi put. To je iziskivalo jako veliki angažman, puno stresa i truda, ali na pragu smo pobjede, što ćemo sa sigurnošću moći reći za sat-dva”, istaknuo je.

Srpak je dodao da je na terenu bilo angažirano oko 70 ljudi.

„Imamo dvije pozicije, spoj Murske ulice i Ulice Matije Gupca i jedan mali odvojak koji su u razini s potokom i s rijekom Murom te djeluju kao spojene posude. Napravljen je tamo neki nasip, ali voda izvire van iz tla. Vidjet ću s Hrvatskim vodama što se da napraviti”, rekao je Srpak. Rajko Bogdan, zapovjednik DVD-a Mursko Središće i načelnik Stožera civilne zaštite tog mjesta kazao je da bi u utorak trebalo biti oko metar manje vode. „Onda će se i dvije pumpe moći isključiti, ali ostale će nastaviti raditi dok vodostaj ne padne na 450 centimetara”, izjavio je Bogdan.

Prema njegovim riječima, poplavljeni su jedan podrum, dvije garaže i dva dvorišta te ranč s ovcama koje su morale biti preseljene, kao i krave s jednog pašnjaka nizvodno od grada.

12:32 - Moguće je da vodostaj Drave poraste do čak 650 centimetara, javlja Večernjakov novinar Ivica Beti iz mjesta Drnje. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je da se vrhunac očekuje između 12 i 16 sati. U Drnju se podižu zečji nasipi. Voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta.

"Ovo nas je iznenadilo, nismo vjerovali da će ovo ovako brzo doći. Ovdje gdje rade zečje nasipe, tu su kuće u opasnosti. Ovako voda nije bila 2014. godine", kazali su mještani Drnja. 


12:03 - Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana.

Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da će je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave, izvijestili su iz DHMZ-a.

Video: Ivanja Reka: Voda je došla do osnovne škole


12:00 - U Sisačko-moslavačkoj županiji voda iz rijeke Save preljeva se u Lonjsko polje. Cesta Sisak-Palanjek zatvorena  je za sav promet od nedjelje, 6. kolovoza od 15 sati. Vodostaji su i dalje u porastu, a sve operativne snage su na terenu.


11:46 - Nakon rekordnog vodostaja Mure koji je u jednom trenutku u Murskom Središću iznosio 543 centimetra, u Hrvatskim vodama očekuju da rijeka nakon povijesnog protoka više neće rasti. "Bilježimo nove rekorde, nažalost negativne. Mursko Središće je na 543, a rekord iz 2014. je bio 528. Botovo je na 606 centimetara, u odnosu na 2014. kada smo imali 577, znači 29 centimetara više”, kazao je Milan Rezo, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu.

Istaknuo je da se na Muri u Međimurju ovoga trenutka bilježi protok od 1418 kubika vode u sekundi te podsjetio da su tamo izgrađeni modernizirani nasipi u dužini od 50 kilometara s desne strane rijeke, projektirani za 1650 kubika. "Imamo još otprilike 230 kubika mogućnosti prihvata u tom nasipu i očekujemo da Mura više nakon ovog povijesnog protoka neće rasti”, istaknuo je Rezo.

Video: MUP objavio novu snimku poplava iz zraka kod mjesta Stružec Posavski

Dodao je da kada je riječ o Varaždinskoj županiji građani mogu biti mirni te da se protok Drave regulira kroz tri hidroelektrane. Kazao je i da su rijeke Plitvica i Bednja unutar svojih korita i ne izlijevaju se. "Kod HE Varaždin protok je smanjen na 1800 kubika vode u sekundi i vodostaj je u opadanju, reguliramo ga kroz dva jezera – jezero Varaždin i jezero Dubrava na HE Dubarava i HE Čakovec, na način da zadržimo vodu iz Drave dok prolazi voda iz Mure. Onoga trenutka kada budemo sigurni, onda ćemo morati pomalo puštati vodu iz tih jezera u korito rijeke Drave”, pojasnio je Rezo.

Iako ističe da je nezahvalno prognozirati, smatra da je ovo dan smirivanja, što se tiče dijela protoka Drave kroz Varaždin, sve do ušća u Legradu te da se ne očekuju veći problemi.

Ovoga trenutka Hrvatske su vode skoncentrirane na Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se u jednoj od ulica voda prelijeva preko ulice, ali kuće su još uvijek suhe, kazao je. "Branimo ih s vrećama s pijeskom, a na terenu je oko 120 vatrogasaca, zajedno s licenciranim tvrtkama Hrvatskih voda. Vjerujemo da ćemo obraniti i ljude i kuće, ali i dalje očekujemo porast rijeke Drave na mjernoj stanici Botovo”, ističe Rezo.

Dodaje da je još uvijek upitan protok kroz Koprivničko-križevačku županiju te da je vodostaj dosta visok. "Umirujuće je da u odnosu na visinu od 606 na mjernoj stanici, još uvijem imamo metar i pol razlike na nasipima i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati. Upitna nam je samo Dravska ulica u naselju Drnje”, rekao je Rezo i najavio da će u Podravinu danas doći i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kako bi se svi zajedno uvjerili u stvarno stanje na terenu.


11:16 - Drava bilježi rekordne vodostaje. I kod Križnice, ona raste iz sata u sat, kao kod dvije mjerne postaje na području VPŽ, Terezino Polje i Vrbovka. Kakvo je stanje na području Virovitičko-podravske županije kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, zamjenik župana, Marijo Klement, javlja Virovitičko-podravska županija.

"Vodeni val stiže prema našoj županiji. Najugroženija područja su uz općine koje se naslanjaju na rijeku Dravu, odnosno, Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavice. U subotu, 5. kolovoza Hrvatske vode su proglasile redovno stanje obrane od poplava, nakon toga smo sazvali izvanrednu sjednicu Stožera civilne zaštite gdje smo poduzeli potrebne korake i mjere. Aktivirani su stožeri jedinica lokalne samouprave na tim područjima, ljudi su stavljeni u pripravnost. S predstavnicima Hrvatskih voda obišli smo nasip u cijeloj dužini od Terezinog Polja do Kapinca u općini Sopje.

Pregledavali smo njegovu ispravnost i utvrdili, zajedno s geodetima, gdje je potrebno izraditi zečje nasipe. U ovom trenutku se izvode radovi na postavljanju zečjeg nasipa u Kapincima na području općine Sopje u dužini od 1.200 metara, te u Novom Gracu na području općine Gradina, to su najkritičnija područja. Cilj je spriječiti vode da dođe do stambenih objekata. S obzirom na količinu vode koja nam dolazi, očekujemo da će dio poljoprivrednih uz rijeku Dravu biti poplavljen, no ta će se voda povući u roku nekoliko dana". kazao je.

Vrhunac vodenog vala očekujemo u utorak poslijepodne i u srijedu. Prema nekim prognozama, on bi na nekim područjima moga biti rekordno visok. Do četvrtka bi vodeni val trebao proći kroz Virovitičko-podravsku županiju, premda to najviše ovisi o dotoku vode i Drave i Mure koje nam dolaze uzvodno od nas. U ovom trenutku nisu poplavljene prometnice, trenutno nemamo ni prijetnje stambenim objektima, kazao je Klement.

11:05 - GALERIJA Razina Save pala je u naselju Medsave u Samoboru

1/8

10:57 - Vodostaj Save kod Rugvice, općine 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, već je neko vrijeme u padu, no oprez je i dalje potreban, objavio je načelnik Rugvice Mato Čičak. U 9 sati vodostaj je iznosio 932 centimetra, objavio je Čičak na jednoj društvenoj mreži. Taj je vodostaj za 18 centimetara niži od onoga izmjerenog noćas u 3 sata i za 20 centimetara niži od vodostaja izmjerenog u nedjelju u 22 sata. Uspješno je obranjen i dio nasipa u Hrušćici, naselju u općini Rugvici, koji je sinoć bio kritična točka.

Nakon što su u Hrušćici postavljene boks barijere u dužini 300 metara, taj je dio nasipa uspješno obranjen, kao i ostali dijelovi, objavio je Čičak. Zahvalio je svima koji su pomogli sačuvati savske nasipe: vatrogascima, lovcima, udruga, mještanima.  Hvala svima koji su danonoćno punili vreće s pijeskom kako bi obranili Rugvicu, napisao je načelnik. 

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda jutros je rekao da je vodostaj Save na vodomjeru Rugvica, koji je noćas u 3 sata dosegnuo 950 centimetara, u laganom opadanju i da očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

"Odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, rekao je Novosel, podsjećajući da je rekordni vodostaj Save kod Rugvice, čak 980 centimetara, izmjeren 2010. godine. Naveo je i kako je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle.

VEZANI ČLANCI:


10:51 - Ravnateljstvo civilne zaštite ističe kako su sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite na terenu gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. Također, u pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe.

"Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana. Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da će je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu", ističe Ravnateljstvo. 

"Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave", dodaje se.

Ravnateljstvo civilne zaštite, uz to, navodi podatke o trenutnom stanju obrane od poplava: 

  • Izvanredno stanje: Drava - Botovo; Mura - Mursko Središće, Goričan; Sava – Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak
  • Izvanredne mjere: Drava - Novo Virje Skela; OK Lonja - Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Žutica – CS Rožec

10:07 - Vodostaj Drave kod Botova prešao je 600 centimetara u 9 sati. Vodostaj Mure ( Goričan ) u 9 sati je iznosio 541 centimetar.

Drava se izlila kod Dravskog mosta. Izletište Križnica je pod vodom. Vodostaj i dalje raste..., javlja Virovitičko-podravska županija na svojim Facebook stranicama.

Fotograf Kristijan Toplak snimio je Dravu koja se izlila

Foto: Kristijan Toplak


9:31 - U Drnju koje je trenutno najugroženije zbog izlijevanja rijeke Drave je i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Vrhunac vodenog vala, kaže on, očekuje se između 12 i 16 sati i tad bi vodostaj Drave kod Botova moga iznositi rekordnih 650 centimetara.

– Na terenu u Drnju je 118 vatrogasaca koji rade u smjenama i dolaze sa svih područja naše županije. Stanovnici Autoputa su evakuirani u školu, a sad će se raditi prokopi prema potoku Gliboki kako bi se i na taj način spriječilo nadiranje vode u naseljene dijelove Drnja. U podne tu dolazi i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njihove ekipe koje će također pomoći u obrani od poplava – istaknuo je Slavko Tucaković, javlja ePodravina.

9:15 - Unatoč jučerašnjim naporima mještana, vatrogasaca i ostalih dobrovoljaca i građenju zečjih nasipa, Dravska ulica završila je pod vodom. Neka su dvorišta također poplavljena, a ljudi su ostali bez svoje imovine. Jedna od njih je i gospođa Biserka, iza koje je besana noć. Voda joj je a poplavila dvorište, vrt, garažu…

"Nisam uopće spavala. Ovo je puno gore nego 2014. godine. Ne znam ni sama kolika je šteta. U podrum i garažu ni ne mogu od vreća, ali voda je sigurno došla već do žarulje", rekla je za ePodravinu.


9:15 - Zbog izvanrednog stanja podizanja vodostaja rijeke Drave danas u 8.15 sati za sav promet zatvoren je dio državne ceste 41 od Botova do Drnja, te se u Gotalovu promet preusmjerava na relaciju Gola - Ždala - Repaš i obrnuto. Promet iz smjera Koprivnice u smjeru Botova u Drnju se preusmjerava na relaciju Torčec - Đelekovec i obrnuto. Također, zatvorena je lokalna cesta koja vodi kroz naselje Šoderica.


9:06 - Vodostaj Drave kod Botova s 587 centimetara, koliko je izmjereno u u ponedjeljak u četiri sata, srušio je rekord iz 2014.  kad je ista mjerna stanica pokazala dubinu vode od 577 centimetara, a voda je poplavila dijelove Drnja gdje su pod vodom prometnice i dvorišta. Iako su hitne službe i volonteri na kritičnim mjestima cijelu nedjelju pripremali zečje nasipe, nažalost, voda je poplavila dijelove Drnja gdje su dvorišta i prometnice pod vodom.

Osim toga, u obližnje jezero Šoderica slijeva se ogromna količina vode iz Drave. Okolne prometnice također su poplavljene pa se vozačima savjetuje da se informiraju o stanju na cestama koje se nalaze uz rijeku. Najnoviji podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da vodostaj ne raste, no, neslužbeno se doznaje da opasnost još nije prošla jer se sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će na dotok nove vode iz Slovenije reagirati rijeka.

GALERIJA Povlači se voda iz oteretnog kanala Sava - Odra

1/7

8:02 - Zbog izlijevanja rijeke Drave, samo za osobna vozila dopušten je prijelaz preko GP Dubrava Križovljanska, teretni promet preusmjeren je na GP Macelj i Trnovec, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Hrvatskog auto-kluba. Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. U Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji ponegdje ima i magle.

Na A1 Zagreb-Ploče-Karamatići kod naplatnih postaja Lučko i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja. Tijekom jutra očekuje se pojačan promet u smjeru mora. Na pojedinim dionicama i povremeno se vozi u kolonama u pokretu sa kratkotrajnim zastojima u smjeru mora, izvijestili su.

Na A3 Bregana-Lipovac (uključujući zagrebačku obilaznicu) povećana je gustoća prometa na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina, gdje je kolona duga dva kilometra i Jankomira u smjeru naplatnih postaja Lučko (prema moru).

Na A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb i Istarskom ipsilonu nema gužvi i zastoja.

U prekidu je katamaranska linija 9141 Pula-Zadar.


7:49 - Vodostaj Save na vodomjeru Rugvica dosegnuo je 950 centimetara noćas oko 3 sata i od onda je u laganom opadanju, rekao je u ponedjeljak ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, koji očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.  „Odnosno očekujemo opadanje Save od Rugvice do Dubrovčaka“, rekao je Novosel u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija.

Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, nešto bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara. Tamo imamo i nešto rekonstruiranih nasipa, na žalost nisu svi, pa se na desetak mjesta, i sa desne i sa lijeve strane Save, moralo raditi nadvišenje u dužini od 50 do 150 metara. "Očekujemo da vodostaji na tom području više neće biti u porastu tijekom ponedjeljka, odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, kazao je Novosel, dodajući da su linije obrane od poplave postavljene i da ih treba samo kontrolirati.

Procijenio je da će „sigurno“ biti nekih procjeđivanja, podvira, koje treba žurno sanirati u iduća 24 sata i onda se nada da će i to područje proći bez ugroza od poplave. Novosel navodi da je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle. Sava kod Zagreba je u opadanju, vodostaj rijeke opao je oko jedan metar.


7:46 - "Danas su rekordi Mure ponovno srušeni jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. To je najviše ikad zabilježeno", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio te dodao da su također pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki protok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje. 

Zbog toga je, kaže, ekipa stanovnika, mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hraščan u općini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina. Sinoć je bio i stanak s donjomeđimurskim načelnicima općina s obzirom na visoki vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu. 

VEZANI ČLANCI:

"Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. One su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Poturena, no,  za sada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati", izvijestio je.

Što se tiče općine Nedelišće i rijeke Drave, dodao je, sjećamo se svi velike katastrofe iz 2014. i činimo sve, pušemo i na hladno da se to ne dogodi. "U međuvremenu se izgradilo dosta nasipa, a neki dijelovi sad su se učvrstili kako se velike količine vode koje sada dolaze i slijevaju ne bi probile. Sada treba kontrolirati, dokle god je visoki vodostaj, kompletnih preko 50 kilometara nasipa uz rijeku Muru i Dravu što čine volonteri i vatrogasci", rekao je Posavec.  

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da još uvijek drže sve pod kontrolom.

"Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta,  i gospodarski objekti nisu ugroženi.  Trenutačno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog vala kojeg očekujemo sutra, tijekom dana", rekao je.

Dodao je da su dosad potrošili oko 65.000 vreća s pjesmom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruirali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima. "Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa kilmatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sustave , a i obrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike", kazao je Đuroković.


7:29 - Na mjernoj postaji Botovo izmjeren je noćas u 3 sata vodostaj od 587 centimetara, koji se izjednačio s rekordom iz rujna 2014. godine.

GALERIJA Ulicama plovili u čamcima i hodali na štulama, a na krstitke se moralo bagerom

1/26

7:24 - U Koprivničko-križevačkoj županiji vrhunac vodenog vala očekuju danas, rečeno je na izvanrednoj koordinaciji proširenog sastava Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na temu provedbe mjera obrane od poplava i aktualnog stanja na području županije uzrokovanih porastom vodostaja rijeka Drave i Mure te vezanih vodotokova. Direktor VGO-a Hrvatskih voda za područje Mure i gornje Drave Milan Rezo rekao je da se očekuje rekordni vodostaj u Podravini. " Spoj rijeka Mure i Drave nas naravno brine, no činimo sve kako bi se sve iskontroliralo. Na mjernoj stanici u Botovu je izmjereno 530 centimetara, a očekuje se ukupno najviši val na 650 centimetara što znači da i u tom najvišem vodostaju  imamo još jedan metar i 20 centimetara do vrha nasipa Repaš - Botovo. Branimo i dijelove naselja do kojih bi voda mogla doći ili već dolazi zaobilazno, gradimo treću liniju obrane prema romskom naselju i Dravskoj ulici i prema potoku Gliboki. Osigurali smo 100.000 vreća, gradimo zečje nasipe i pratimo razvoj situacije. Pozivam sve stanovnike da ostanu mirni", istaknuo je jučer direktor Rezo.


7:09 - U Murskom Središću zabilježen je jutros u 5 sati novi rekordni vodostaj rijeke Mure od čak 543 centimetra.  U 6 sati pao je za jedan centimetar. Cijelu noć vatrogasci su dežurali. U Pušćinama u Međimurju vodostaj rijeke Drave pao je za desetak centimetara, nakon što je noćas dosegao 366 centimetara.

Foto: Dražen Srpak

6:51 - Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava na branjenom području međudržavne rijeke Mura i Drava, a vezano na vodostaj rijeke Mure na vodomjeru Goričan s tendencijom daljnjeg porasta.

6:10 -  "Upravo smo na kruni nasipa iznad Strušca i Veleševca. Obilazimo sve ono što smo radili prethodnih dana i tijekom noći. Sada je tek vidljivo koliki silni napori su uloženi da se ovaj sustav održi i ljudi imovina zaštiti", kazao je rukovoditelj branjenog područja Velika Gorica iz Hrvatskih voda Krunoslav Prentašić

"To su tisuće kubika materijala, tisuće vreća, na masu mjesta su bili potrebni takvi nekakvi dodaci, čisto da se sustav održi u nekom funkcionalnom stanju. Uspjeli smo u tome", dodao je.

Video: Snimka iz zraka poplavljenog područja općine Brdovec

"Voda pada kod Rugvice, ali to je jako neznatno. Rugvica je sad prije sat vremena počela padati s tim da smo mi i dalje u izvanrednim mjerama, i te mjere će trajati još neko vrijeme dok se vodostaj ne stabilizira", naglasio je Prentašić. "U ovim uvjetima to što je on počeo padati, ništa manja prijetnja nije, u odnosu dok imamo porast vodostaja", kazao je. 

"Općina Orle je u redu zahvaljujući iznimnim naporima ljudi koji su dežurali. Područje Orla ima stari nasip koji nije rekonstruiran. Ima mana koje morama ovako rekonstruirati", kazao je. 

"Prelijevanje na Jankomiru još nije stalo. U oteretnom kanalu Odra - Sava je sve prošlo bez posebnih tragova. Mi smo na vrijeme zaustavili promet, zatvorili ceste i prijelaze na vrijeme. Sada možemo čekati da vodostaj prođe i da ceste vratimo u funkciju", kazao je Prentašić

6:00 - "Trenutno je počela padati Sava. U pet sati je vodostaj pao za tri centimetra. "Sve što je napravljeno proteklih dana i noćas to je bilo sve pod kontrolom do jutra", kazo je načelnik općine Rugvica Mato Čičak. 

GALERIJA Mura oborila rekord iz 2014.

1/28

5:55 - Trenutno je vrh vala u Rugvici i Prevlaci, selit će se dolje i to će trajati danima jer je Sava u tom dijelu spora objasnila je za Dnevnik HRT-a u nedjelju oditeljica Službe u sektoru za hidrologiju DHMZ Tatjana Vujnović. Naglasila je i kako su Drava i Mura počele opadati u Austriji, no da bi opale i u Hrvatskoj, njihova razina mora pasti i u Sloveniji.

Komentara 9

Avatar Marko
Marko
12:47 07.08.2023.

I šta kažu zečevi na te nasipe?

Avatar SAS
SAS
11:41 07.08.2023.

Vodeni ne vodni....

HR
hrxxx111
10:44 07.08.2023.

Hrvatska mora mijenjati zakon o Civilnoj zastiti. Puno ljudi je godisnje potrosilo da bi pomglo Slavoniji. Sad kad bi zeljeli pomoci u ovim podrucjima ne mogu. Da zakon obvezuje poslodavce da moraju isplacivati place normalno i pustiti ljude da volontiraju uz uvjet potvrde CZ da su bili na terenu vjerojatno bi na svim ovim podrucjima bilo puno vise volontera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije