Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTA NAM JE Šamčani ogorčeni zbog prometnice koju su sami gradili

Tegljača se riješili, rupe na cesti ostale

18.05.2009.
u 17:37

Nedavno puštanje u promet slavonske dionice paneuropskoga cestovnog koridora 5C od Svilaja do Osijeka, popularne Slavonike, označilo je kraj muka stanovnika Slavonskoga Šamca i Kruševice. Šest su godina njihovom glavnom Ulicom kralja Zvonimira danju i noću tutnjali kamioni natovareni šljunkom i odvozili ga na trasu Slavonike.

Ugroženi vozači
Tegljači su otišli, ali je iza njih ostao uništen kolnik Zvonimirove ulice u cijeloj dužini, a riječ je o čak četiri kilometra.

– Još kada je prije šest godina počela gradnja koridora 5C i danonoćni prijevoz šljunka kroz naše selo iz Bosne, upozoravali smo da nam tegljači drobe asfalt i uništavaju cestu, ali svih ovih godina nikoga nije za to bilo briga. Kamionskom teroru sami nismo mogli stati na kraj, ali sada nakon svega netko ipak mora odgovarati. Cesta nije puknula samo po sredini, uništeni su rubnjaci i nastali su brojni kolotrazi, koji sada ugrožavaju sigurnost vozača i putnika – kaže Đuro Božić, općinski načelnik Slavonskoga Šamca.

Šamčani su posebno ogorčeni nebrigom mjerodavnih zato što su cestu u Zvonimirovoj sami sagradili 1973. samodoprinosom mještana. Pokušavali su, kažu, na početku gradnje koridora spasiti cestu od uništavanja i Hrvatskim cestama predlagali da se transport šljunka riješi gradnjom obilaznice i da tegljači zaobiđu selo.

– Razgovarali smo o obilaznici s Hrvatskim cestama puno puta, samo su obećavali, ali ona nikada nije sagrađena. I to govori da im nije bilo važno sačuvati ono što su mještani sami sagradili – ističe Božić.

Ugovor do srpnja
U Hrvatskim cestama kažu da prigovori Šamčana o nebrizi za kolnik u Zvonimirovoj ne stoje.

– Dok se gradila Slavonika, više smo puta sanirali oštećene dijelove kolnika, a kompletna sanacija ceste u našem je programu za ovu godinu. Ugovor s Hrvatskim cestama sklopit ćemo do srpnja i potom će početi radovi – kaže Nenad Čer, šef ispostave Hrvatskih cesta u Brodu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije