Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus i putovanja

Talijanski turisti u strahu od zatvaranja granica odlaze kućama

Rijeka: Građani nose maske na licu zbog prevencije korona virusa
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/14
25.02.2020.
u 16:23

U Istri je za vikend bilo 562, a danas svega 128 gostiju iz Italije. U Hrvatskoj ih je ukupno oko 1.300, a, uz Istru, najviše u Zagrebu i na Kvarneru

Turističkim radnicima koronavirus zadaje puno glavobolje. Uskrs koji označava početak sezone u Hrvatskoj praktički je pred vratima, a posve je neizvjesno što će se nadolazećih tjedana događati u Europi. U zemlji je trenutno 38.000 turista, a s putovnicom susjedne zemlje u kojoj je zaraza koronavirusom buknula proteklog vikenda ih je 1.300 i sedamstotinjak manje nego prije tri, četiri dana. Gosti iz Italije najbrojniji su u Istri, gdje ih je za vikend bilo 562, a danas svega 128.

- Nekim je odmor završio, ali neki su se odlučili kući vratiti prije vremena. Boje se da Slovenija ne zatvori granice i da ne ostanu odsječeni od kuće - kazuju zabrinuti istarski turistički radnici, koji vele da eskalaciju situacije u Italiji prate otkazi dolazaka iz te zemlje, ali i iz dalekih zemalja.

VIDEO Đikić: Evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa

- Teško je u ovom trenutku bilo što prognozirati oko ishoda sezone. Zasad se čini da će biti problema s punjenjem kapaciteta u ožujku i travnju, a za sve ostale komentare i predviđanja trenutno je previše je nepoznanica...

Uz Istru, Talijani su najbrojniji u Zagrebu i na Kvarneru, a zabrinutost turističih radnika je itekako razumljiva. Dio talijanskih domaćina posljednjih se dana suočava s padom bukinga čak do 80 posto. Inače, sezona putovanja za većinu europskih zemalja je u 2020. dobro startala. I Hrvatska je, nakon lanjskih rekorda, upisala porast turističkog prometa. Našu je zemlju od početka godine posjetilo 453.000 turista, koji su ostvarili 1.2 milijuna noćenja. Gosti su, pri tom, bili brojniji 2,5 posto, a rast u noćenjima iznosi 4,5 posto. Iz Italije, koja je trenutno europsko žarište zaraze, od početka godine stiglo nam je 23.000 turista, a bilo ih je čak 16 posto više nego od početka siječnja do 24. veljača prošle godine.

VIDEO Talijani pohrlili u supermarkete s maskama, police prazne

Rijeka: Građani nose maske na licu zbog prevencije korona virusa
1/7

Turistički čelnici ne gube optimizam. Ministar Gari Cappelli s jučerašnje je sjednice Turističkog vijeća poručio kako “nema mjesta panici, da Vladin stožer u realnom vremenu upravlja situacijom te da je puna pripravnost svih službi”.

- Aktivno, od samog početka u suradnji sa našim uredima predstavništva, a posebno s kolegama u Kini, Južnoj Koreji, a sada i u Italiji pratimo situaciju vezanu uz koronavirus. U stalnom smo kontaktu s brojnim partnerima na nama najvažnijim emitivnim tržištima, a situaciju nastavljamo pratiti uz daljnje provođenje marketinških i promotivnih aktivnosti. Naravno, po potrebi spremni smo reagirati sukladno novonastalim situacijama u smislu preusmjeravanja aktivnosti i preraspodjele budžeta po emitivnim tržištima - dodaje direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić vezano uz epidemiju koronavirusa.

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
21:40 25.02.2020.

neidite kuci evo conti je rekao da je u italiji sigurnije nego u ostalim europskim drzavama, a talijanima je za vjerovat.

ŽO
žoržet
19:18 25.02.2020.

nevjerojatno je kako je lako posijati paniku - al' očito je to lakše nego misliti svojom glavom i nastojati se pridržavati nekih razumnih mjera opreza, uz svijest da ništa na ovom svijetu nije sigurno. a panika, čak i kad ju je izazvala realna opasnost, bude stvarno plodno tlo za uskraćivanje nekih 'normalnih' sloboda, možda čak i uvođenje policijskog sata i obaveze označavanja 'zaraženih' nekim simbolom, na neki način slično kao onomad u njemačkoj (što se, ako ništa, i ovim krajevima proširilo brzinom virusa). s obzirom na to kako smo kao društvo u stanju reagirati na neke totalno iracionalne 'opasnosti' poput, recimo, tzv. rodne ideologije, masona i 'mentalnog komunizma', ne bi me začudilo da se već poznati domaći redovi i reduše ćudoređa i skloni im 'suverenisti' iskoriste ovu 'krizu' za bacanje nove prašine u oči, a sve u korist nekh svojih interesa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije