Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEMKA MARKOTIĆ

Nove službene informacije o koronavirusu u Hrvatskoj: 'Karantene su spremne'

Nove službene informacije o koronavirusu u Hrvatskoj: 'Karantene su spremne'
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
25.02.2020.
u 15:58

Trenutno je u Fran Mihaljeviću u karanteni smješten mladić iz Zagreba, koji je prvi Hrvat pozitivan na koronavirus.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Alemka Markotić obratIla se medijima u 16 sati.

Trenutno je u Fran Mihaljeviću u karanteni smješten mladić iz Zagreba, koji je prvi Hrvat pozitivan na koronavirus.

Iz kompanije Ericsson Nikola Tesla potvrdili su da je mladić zaražen koronavirusom, a koji se nalazi u izolaciji u Zagrebu njihov zaposlenik.

"Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena koronavirusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik kompanije. On je u srijedu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu. Prema nama dostupnim informacijama od strane obitelji, u nedjelju 23.2.2020. zaprimljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa"

Također, u Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je pod nadzorom epidemiologa zbog moguće infekcije koronavirusom, 30-tak osoba, a pronađena je lokacija u županiji na kojoj bi mogla biti organizirana izolacija oboljelih,  rekli su u utorak predstavnici županijskog Stožera za zarazne bolesti.

TIJEK PRESICE:

"U ovom trenutku nemamo još potvrđenih pacijenata, a o svim novim informacijama oko zaraženih javnost će biti pravovremeno obaviještena", kazala je Markotić dodavši kako o gore spomenutom mladiću nema nikakvih novih podataka. Dodala je kako epidemiološka služba radi na slučaju i uspostavlja kontakte s ljudima s kojima se zaraženi družio i poduzima preventivne mjere. 

Markotić je potvrdila kako će iz bolncie uskoro krenuti otpuštanje svih osoba čiji su nalazi na koronavirus negativni te da nema mjesta paničarenju. 

"Za sada imamo jedan potvrđeni slučaj. Tu se radi o izolaciji pacijenta s posebnom sanitarnom čvoru, dobivanju hrane i lijekova po uobičajenoj proceduri koja se ne razlikuje od bilo koje druge kapljične infekcije za koju postoji rizik za teško ugrožavanje ljudskog zdravlja. Zabranjeni su mu posjeti i kontakti s drugim ljudima", izjavila je Markotić napominjući kako većina onih za koje se sumnja da su zaraženi ima blage simptome koji mogu nestati za nekoliko dana.

"Najopasnije su skupine ljudi starije životne dobi koji su svježe operirani ili su onkološki bolesnici. Njihov je imunitet teško narušen i zbog toga se dodatno trebaju paziti oko izlazaka i kontakata. U svakom slučaju spremni smo ukoliko dođe do pogoršanja situacije te su karantene već opremljene na nekoliko lokacija u Zagrebu. Sve osobe koje primijete simptome koronavirusa neka izbjegavaju izlaženje i kontakte s drugim ljudima te se obrate nama gdje će biti izvrgnuti testiranju", naglasila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr.Fran MIhaljević.

>> Tema: Koronavirus

Komentara 5

ZO
zoranos
17:08 25.02.2020.

Statistički od gripe će biti više mrtvih. Virus je sličan, isto se prenosi - zašto nemamo karantene i u sezoni gripe???

Avatar Kalladin
Kalladin
16:11 25.02.2020.

Evo ga, krenule su "presice". Treba se naslikavat, priopćenje nije dovoljno, treba gledat njihove "velevažne" čunjke. Molim nekog da pronađe Đikića i organizira posebnu presicu s njim, jer on zna više, bolje, pametnije, kulturnije od svih drugih!

KR
.Kronos.
17:26 25.02.2020.

ARMAGEDON! Gotovo je, ovo je kraj, još se samo pomoliti stignete, kleknite, u suzama milost molite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije