Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Test pri ulasku u zemlju

Talijanski turisti u Hrvatskoj zabrinuti: Ništa ne znamo. Ako se ne testiramo, hoće li nam se što dogoditi?

U Rijeci započeo s radom Drive-in centar za testiranje na COVID-19
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
13.08.2020.
u 22:29

U Istri je više od 3 tisuće dnevnih, tjednih i mjesečnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji. I oni su zabrinuti.

Italija je uvela ograničenje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske te Grčke, Malte i Španjolske. Trebaju dokazati da su u posljednja 72 sata testirani i da su bili negativni. Ako to ne mogu - moraju se obvezati da će se testirati tijekom 48 sati. 

Ljetovanje se preko noći zakompliciralo za talijanske turiste koji odmaraju u Hrvatskoj, a kojih je trenutno oko 46.000, javlja HRT. Oni svoju negativnost na Covid-19 mogu dokazati na tri načina - učiniti test u Hrvatskoj koji ne smije biti stariji od 72 sata, testirati se na granici, ili po ulasku u Italiju u roku od 48 sati, ali moraju boraviti u karanteni. Isto vrijedi i za sve ostale osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju. U Istri i na Kvarneru trenutačno se odmara oko 30 tisuća talijanskih turista, što su dvije trećine njihova ukupnog broja u zemlji. Zabrinuti su zbog nove informacije, no ništa još ne znaju.

Video: Pravni stručnjaci odgovaraju na pitanje: Mogu li se kazniti oni koji ne nose maske?

- Doista predivno. Ništa još ne znamo. Ne razumijemo, ako se ne testiramo, hoće li nam se što dogoditi? Je li to moja odgovornost, hoću li se javiti u bolnicu? Bar da su nam to prije rekli, ne sad kad smo ovdje već tri dana - rekla je jedna turistica.

Talijanski mediji prenose da je odluka donesena ponajprije zbog zaštite talijanskih državljana. U Istri je više od 3 tisuće dnevnih, tjednih i mjesečnih migranata, osoba koje rade ili imaju poslovne kontakte u Italiji. I oni su zabrinuti. - Za mene je to veliki problem jer živim i radim u Trstu, a svaki vikend dolazim u Pulu zbog obiteljskih obveza -  komentirao je Adriano Benazić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka osobno žalosti.

- Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra, rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji Regionalni dnevnik, dodavši da se ne može oteti dojmu da postoje još neki razlozi za tu odluku.

Ključne riječi

Komentara 3

ST
stefj
23:12 13.08.2020.

Pa sad, ako naši žele privući Talijanske turiste, nek im onda pri izlasku iz Hrvatske plate test... Znači testiranje na izlasku i poslati rezultat na kućnu adresu... Zapravo još bolje, platiti njihov test u Italiji, jer je jeftiniji nego ovaj tu kod nas...

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
23:27 13.08.2020.

Talijanski turisti u Hrvatskoj zabrinuti jer na balkanu su dobre mete Covida-19 a kada se vrate u Europu čeka jih karantena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije