Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordnih 180 zaraženih

U Italiju iz Hrvatske s nalazom ili na testiranje

Zagreb: Konferencija Stožera civilne zaštite RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
13.08.2020.
u 19:57

Od sutra svi kafići i klubovi moraju se zatvoriti u ponoć, i to će vrijediti idućih deset dana

S novih 180 slučajeva zaraze koronom Hrvatska je dosegnula svoj dosadašnji rekord te trenutačno 811 osoba boluje od novog koronavirusa. U bolnicama se liječi 115 zaraženih, od kojih je desetero na respiratoru. Jedna oboljela pacijentica umrla je te je od početka epidemije dosad od ove zaraze kod nas umrla 161 osoba.

Skupina rizičnih država

Virus, prema zadnjim podacima, nije brisevima utvrđen u tek tri županije, a najviše je novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj te Zagrebu. Ukupno je najviše oboljelih u metropoli, njih 205, a potom u spomenutoj Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je od obrađenih 378 testova čak deset posto bilo pozitivno. Nastavlja se, nažalost, i trend “koronasezona” pa je u toj županiji pozitivnima na COVID-19 jučer utvrđeno i dvoje stranih državljana (Njemačka i Velika Britanija) te po jedan iz Zagrebačke županije i Zagreba. Upravo u Zagreb koronu s odmora donio je najveći broj novooboljelih, prema izvještaju, od 41 novog slučaja smatra da se njih 24 zaraženo vratilo s godišnjeg. Aktualna situacija pokazuje raniju najavu Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz kojeg su neki dan upozorili da će se zaraza razbuktati u Europi zbog izostanka mjera i/ili njihova nepridržavanja. 

I u Grčkoj se zaraza razbuktala i dosegla vrhunac uoči kojeg su u toj zemlji uveli mjere koje se odnose na putnike iz niza europskih zemalja te su produžili mjeru po kojoj se u lokalima smije samo sjediti na za to previđenim mjestima, ukinuli sajmove itd. U srijedu je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izmijenio pravila za klubove: smiju raditi samo klubovi na otvorenom, a oni u kojima se pojavi zaraza mogu biti i zatvoreni što je posao sanitarne inspekcije. Ukidaju se plesni podiji. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će nakon rekordnog porasta broja oboljelih u Hrvatskoj svi kafići i klubovi od petka raditi do ponoći, što će vrijediti idućih 10 dana. Ljeto i noćni život trenutačno su najveća potencijalna žarišta.

Capak navodi da su novozaraženi prosječno stari 31 godinu, a većina njih se može povezati s okupljanjima na Jadranskoj obali. Novih 180 slučajeva u Hrvatskoj utvrđeno testiranjem 1201 uzorka od srijede na četvrtak. Od danas svi koji u Italiju dolaze iz Hrvatske pri ulasku trebaju predočiti negativan test na koronavirus ili se testirati najkasnije 48 sati od ulaska u tu zemlju. Brzi testovi bit će dostupni u nekim zračnim lukama, željezničkim postajama te na graničnim prijelazima. Odredba koju je potpisao talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza tako je po novome Hrvatsku smjestila u skupinu rizičnih država, sa Španjolskom, Grčkom i Maltom. Uredba se još analizira u MVEP-u jer su detalji nejasni. Tranzit kroz Italiju za sada nije obuhvaćen uredbom iako su moguće kontrole. Također, za sada još nije jasno što će biti s građanima Hrvatske koji rade u Italiji i dnevno ili tjedno putuju na posao. Uvođenje testova bilo je alternativa mogućem uvođenju 14-dnevne samoizolacije koja bi se pokazala problematičnom budući da je veliki broj talijanskih turista već na odmoru. Cijena testova u Italiji variraju od onih brzih od 12 do 30-ak i više eura, ali ima i primjera da regija plaća testiranje, kao što je u Toskani, gdje se na obali virus također proširio u klubovima.

Nova ‘balkanska ruta’

Zadnjih 10-ak dana u Italiji se apostrofira broj zaraženih u Hrvatskoj, kao i broj talijanskih turista koji su razvili simptome bolesti. U njemačkim medijima Hrvatsku se svrstava uz istočne susjede i gdje se govori o novoj balkanskoj ruti – kako su nekada njome dolazili migranti, sad, kažu, dolazi zaraza. Dok druge države stavljaju ili prijete da će staviti Hrvatsku na crvenu listu, Izrael radi suprotno. Jučer je tamošnja vlada odlučila da izraelski državljani od sada mogu slobodno putovati zrakoplovom u Hrvatsku, Bugarsku i na neke grčke otoke te da po povratku neće morati u samoizolaciju.

 

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Branitelj2020
07:08 14.08.2020.

Znači korona virus djeluje u klubovima samo nakon ponoći. Mislim da Plenković svoje HDZ političke " eksperte" Božinović, Caprak, Beroš i Maarkotić koji su to otkriii mora odmah predložiti za Nobelovu nagradu iz medicine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije