Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNE TELEVIZIJAMA Vijeće za elektroničke medije objavilo tko krši Zakon o medijima

Svima prekršajne prijave zbog prikrivene reklame

hrv_tv_tx.jpg
import
03.11.2005.
u 19:41

Prekršajne prijave protiv HTV-a i RTL-a zbog prikrivenih reklama u svojim programima, kao i protiv Nove TV kojoj je grijeh još i to što je prekoračila zakonom dopuštenu minutažu propagande  prva je mjera protiv svih triju nacionalnih televizija koju je jučer objavilo Vijeće za elektroničke medije.

Najoštrije za  ustaštvo
Kolika je težina njihova kršenja Zakona o elektroničkim medijama tako je prepuštena procjeni Prekršajnog suda koji sve tri televizije može kazniti novčanom kaznom do milijun kuna. Zbog gotovo istih prijestupa Televiziji Moslavina i Gradskom radiju Varaždin 042 izrečene su opomene, dok je Vijeće najoštrije osudilo pjevanje ustaške pjesme u RTL-ovu "Big Brotheru", u tom slučaju ipak odustajući od daljnih sankcija. Izraženo je i nezadovoljstvo prikazivanjem scena eutanazije peradi u informativnim emisijima više televizija kad se govorilo o opasnostima od ptičje gripe.

Usto, Vijeće je nakon priznanja nenamjernih pogrešaka vezanih uz emitiranje reklama u vijestima i informativnim emisijama kraćim od 30 minuta kao i prelazak dopuštene minutaže reklama u sat vremena pozdravilo samoregulacijske mjere HTV-a koje se odnose na Dnevnik.

Od daljnjih sankcija odustalo se i u slučaju Dnevnika Nove TV jer je ta televizija nalog da odmah prekine s emitiranjem reklama u svojoj središnjoj informativnoj emisiji  poslušala.Sve odluke Vijeće je donijelo na temelju nadzora koji je nad televizijskim i radijskim postajama proveden u razdoblju od 15. do 22. rujna.

Nadzor triju tvrtki
 U tehničkom smislu nadzor su provele tri tvrtke, čiji je identitet tajan, dok je analizu i provjeru dostavljenih podataka provelo Vijeće. Vijećnici su istaknuli da su mjere preventivne. Objavljeno je i osnivanje grupe za koregulaciju koja će, u suradnji s nakladnicima, pokušati ostvariti četiri temeljne odrednice: zaštitu potrošača, maloljetnika, zdravlja i cjelovitosti audiovizualnog djela.


Uskoro zajednička pravila

Kako bi se uvelo više reda u radijskim i televizijskim programima te se na taj način spriječila kršenja zakonom propisana pravila, grupa za koregulaciju s čelnicima svih elektroničkih medija uskoro će pokušati donijeti zajednička pravila. Ona će se ticati: emitiranja emisija pod pokroviteljstvom, samopromidžbe svih nakladnika, plasmana proizvoda, nagradnih igara, emisija uoči sportskih utakmica, virtualnog oglašavanja... Naime, dosad je to bilo plodno tlo za kršenje zakona.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije