Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEK ILI...

Sudski kaos zbog marihuane u Kaliforniji

trava
AFP
29.03.2010.
u 14:13

Premda do najavljenog referenduma o legalizaciji ima još više od pola godine, sudovi se više uopće ne trude proganjati konzumente "trave" i masovno odbacuju optužbe.

Koliko više je previše? To klasično pitanje nije dobilo svoj odgovor u kalifornijskim propisima kojima se od 1996. regulira posjedovanje i promet marihuanom u medicinske svrhe, uz liječničku preporuku, i čini se da će moguća legalizacija samo učiniti de iure ono što već odavno postoji de facto.

Ali, u međuvremenu vlada pravni kaos, naročito od siječnja kad je kalifornijski vrhovni sud u procesu protiv stanovitog Patricka Kellyja odbacio optužbu za posjedovanje marihuane i oborio granicu od osam unči (otprilike 227 grama) koliko su propisi dopuštali da kod sebe imaju liječnički ovlašteni korisnici "trave", i umjesto toga naveo "reasonable amount" – "razumnu količinu".

Tom neodređenom definicijom stvorena je siva zona u zakonu, a "sivo nije dobra boja za zakon", kaže Gerald Benito, tužitelj okruga Shasta koji je već odbacio neke slučajeve posjedovanja marihuane kad je shvatio da kod suca ne bi "prošli":

- Zbog toga je naš rad na provođenju zakona postao još teži; svi bi htjeli nekakvu jasnu crtu.

I Bruce Margolin, jedan od najpoznatijih odvjetnika koji brani okrivljene za posjedovanje "trave", ističe da njegovi branjenici već imaju dosta problema s kolizijom između saveznih službi (poput FBI-ja) za koje je svako posjedovanje marihuane, pa i medicinske, kršenje zakona te shodno tome uhićuju prekršitelje, i lokalnih predstavnika zakona koji znaju da medicinska marihuana može biti dopuštena, ali više ne znaju u kojim količinama:

- Volio bih da postoji jasna crta. To je mnogima jedina zaštita od uhićenja koju imaju.

Najnezadovoljniji su kalifornijski predstavnici zakona. Martin J. Mayer, odvjetnik koji zastupa udrugu kalifornijskih državnih šerifa, kalifornijski savez šefova policije i udrugu kalifornijskih predstavnika zakona, kaže:

- S ovako sročenim zakonom provođenje zakona može se naći u škripcu. A ako mjera legalizacije prođe na referendumu, učinit će stvari još težima zbog kolizije sa saveznim zakonom. Predstavnici zakona nisu ni za travu ni protiv nje, samo ne žele biti uhvaćeni u sredini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije