Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevoditeljica

Stvarna priča o ratnim događajima u Osijeku tijekom jeseni i zime '91.

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: ''
1/3
27.02.2011.
u 10:02

Prvi filmski uradak vinkovačke redateljice Biljane Čakić Veselić snima se u Jasenovcu

Od početka tjedna Savska ulica u Jasenovcu poprište je snimanja igranog filma "Prevoditeljica" redateljice Biljane Čakić Veselić. Film je stvarna priča, govori o ratnim događajima u Osijeku tijekom jeseni i zime 1991. godine i prvi je dugometražni igrani film redateljice koja je i sama okusila ratnu zbilju tog vremena.

S dokumentarca na film

Do sada više puta nagrađivana za dokumentarne filmove autorica će se sada okušati u dugom žanru. Glavna junakinja filma proživljava ratni užas u doba kada su se za Slavoniju vodile najžešće bitke. Uloge su pripale poznatim glumcima, Kseniji Marinković i Nenadu Cvetku, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hrvoje Perc, Vera Zima, Nenad Palaček-Papageno, Goran Navojec, Sandra Lončarić, Vilim Matula, Sreten Mokrović, Bojan Navojec, Božidarka Frait, Mladen Vulić, Barbara Prpić Biffel, Aljoša Vučković i dr. "Prevoditeljica" se snima u produkciji InterFilma i Hrvatske radiotelevizije.

Za potrebe su angažirani i mještani kao statisti. Uloge s dobile i mještanke, sestre Ksenija i Ivana Kulić.

– Pojavljujemo se u sceni u kojoj moja sestra zaustavi kolonu vojnih vozila jer me prepoznala, prilazi mi i pozdravlja se sa mnom prije odlaska na položaj – objašnjava Ksenija.

Scene se na snimanju ponavljaju i nekoliko puta. Angažirani strpljivo glume, kažu da im redateljica i ekipa filma pomažu u tumačenju uloga kako bi bili što uvjerljiviji. U Jasenovcu će biti snimljeno dvadesetak scena, a prema riječima organizatora snimanja, hladno i tmurno vrijeme idealno je za priču.

Snimaju pet tjedana

Kuća mještanina Miće Mačkovića Skule u ulici je pokraj mjesta događaja radnje. Dok promatra, veli, zna kako je to samo film, no sve ga podsjeća na ratno vrijeme pred odlazak iz Jasenovca u progonstvo.

– Malo je filmova o Domovinskom ratu. Neka samo snimaju kako se ne bi zaboravilo. I o tom vremenu rata, koji smo mi proživjeli ovdje, i sve do povratka mogao bi se snimiti neki film – rekao nam je Skula. Snimanje na više mjesta potrajat će pet tjedana, a zbog snimanja u naselju Jasenovcu dio prometnica privremeno je zatvoren za promet do nedjelje, kada se ekipa seli na novu lokaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije