Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do 2010. u Hrvatskoj će se osnovati deset novih veleučilišta

Stručni studij gotovo u svakom gradu

hrv-strucni-txt.jpg
import
21.07.2006.
u 11:37

Nakon najavljene reforme u srednjoškolskom obrazovanju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predstavilo je ovaj tjedan i svoj novi projekt razvoja stručnih studija. U iduće četiri godine planira se tako osnovati mreža stručnih studija po manjim urbanim sredinama u Hrvatskoj kako bi se spriječilo iseljavanje mladog stanovništva, ali i potaknulo zapošljavanje. Pripreme za osnivanje veleučilišta, na kojima će se stručni studiji i provoditi, već traju u Slavonskom Brodu, Čakovcu i Vinkovcima, a slične su inicijative pokrenute i u Bjelovaru, Opuzenu, Sisku, Osijeku, Virovitici i Petrinji.

– Želja nam je da cijela Hrvatska bude prekrivena mrežom stručnih studija kako maturanti više ne bi morali odlaziti studirati u Zagreb. Prema trenutačnim podacima, na stručnim se studijima, koji traju dvije-tri godine, školuje samo 30-ak posto studenata, što smatramo premalim postotkom i htjeli bismo ga barem izjednačiti s postotkom studenata na sveučilištima – istaknuo je visoki državni tajnik za znanost Slobodan Uzelac. Cijelom projektu, dodao je Uzelac, zeleno je svjetlo dao i premijer Ivo Sanader, a Fond za razvoj i zapošljavanje novčanu potporu osiguravši 10 milijuna kuna za njegovu provedbu. Fond se ujedno obvezao ishoditi i dodatnih 40 milijuna kuna do 2010. godine, kada bi novi sustav trebao profunkcionirati.

Posebno je zanimljivo da provedba projekta podrazumijeva i analizu gospodarskog razvoja kako bi se moglo točno odrediti kojeg će profila biti veleučilište u određenoj sredini. Na taj bi se način trebala izbjeći dosadašnja negativna socijalistička i tranzitna iskustva u planiranju broja i strukture kadrova prema potrebama gospodarstva kojima su se srednjoškolci i studenti često usmjeravali u pojedine škole i fakultete nakon kojih im se bilo gotovo nemoguće zaposliti. Tako se već zna da će se na novom veleučilištu u Slavonskom Brodu studenti moći školovati na stručnom studiju bilinogojstva, upravnom studiju i studiju menadžmenta, a na veleučilištu u Čakovcu obrazovat će se pak graditeljski, agronomski i poduzetnički kadrovi.

Veleučilište u Vinkovcima imat će agronomski odjel sa stručnim studijima ratarstva, zootehnologije, mehanizacije i općeg odjela za obiteljska gospodarstva, prometni odjel sa studijima cestovnog i željezničkog prometa te društveni odjel na kojem će se studirati poslovna informatika. – Upisne kvote određivat će se prema stvarnim gospodarskim potrebama, a razvit ćemo i sustav stipendiranja. Jedini i osnovni cilj jest da se mladi ljudi zadrže u svojim sredinama.

U Kninu, Vukovaru, gdje su veleučilišta osnovana ove godine, kao i u Šibeniku, gdje će se veleučilište otvoriti 26. srpnja, već smo uspjeli zadržati 1500 studenata – rekao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Istodobno s osnivanjem veleučilišta, po gradovima bi se otvarali i studentski domovi, menze..., a objekte, kao i zaposlenike, trebala bi osigurati lokalna samouprava.


U Zagrebu 13 učilišta

Stručni studiji provode se na visokoj školi ili veleučilištu, a traju dvije do tri godine i studentima pružaju znanja i vještine kojima im se omogućuje obavljanje stručnih zanimanja. Nakon stručnog studija stječe se naziv stručni prvostupnik uz naznaku struke. U Hrvatskoj trenutau00E8no djeluje devet javnih i jedno privatno veleučilište, pet samostalnih javnih visokih škola, tri javne visoke učiteljske škole i četrnaest privatnih visokih škola. Najviše ih je, čak 13, u Zagrebu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije